Als je een auteur bent of een passie hebt voor korte verhalen, kan het samenstellen of schrijven van een eigen verhalenbundel een waardevol project zijn. Of je nu zelf verhalen schrijft of werk van andere schrijvers verzamelt, er komt een proces bij kijken. Ga je zelf verhalen schrijven of juist verhalen van anderen bundelen? En hoe schrijf je sterke korte verhalen? We beginnen bij de basis: het type verhalenbundel bepalen.
Beginnen met een verhalenbundel schrijven
Wanneer je hebt besloten een eigen verhalenbundel te schrijven of samen te stellen, start je met het kiezen van een thema, bepalen van de auteurs, en het soort verhalenbundel dat je wilt maken.
Kies een Thema voor je Verhalenbundel
Voor samenhang in je bundel is het handig om een thema te kiezen voordat je begint. Dit thema kan bijvoorbeeld “voorleesverhalen van 3 minuten” of “korte thrillers” zijn, wat zorgt voor een duidelijke rode draad door je bundel heen.
Bundel je Eigen Verhalen
Als je zelf korte verhalen schrijft, kun je een bundel maken met je eigen werk. Dit kan een verzameling van je beste verhalen zijn, misschien rond een specifiek thema of genre.
Bundel Verhalen van Andere Schrijvers
Ben je zelf geen schrijver, maar hou je wel van korte verhalen? Overweeg dan een bundel samen te stellen met verhalen van je favoriete schrijvers. Je kunt een selectie maken van auteurs binnen een bepaald thema of een verzameling van verhalen die jou persoonlijk aanspreken.
Verhalenbundel voor een Speciale Gelegenheid
Een verhalenbundel kan ook persoonlijk zijn, bijvoorbeeld als cadeau voor een bruiloft of verjaardag. Verzamel verhalen van familie, vrienden en kennissen en stel een unieke bundel samen voor het bruidspaar of de jarige.
Drie voordelen van een kort verhaal
Voordat je aan je eigen verhalenbundel begint, is het goed om de voordelen van korte verhalen te kennen. Korte verhalen bieden niet alleen een opstapje naar het schrijven van een boek, maar ze zijn ook ideaal om spanning op te bouwen en kosten vaak minder tijd om te schrijven dan bijvoorbeeld een roman.
Opstap naar Grotere Projecten
Het schrijven van korte verhalen kan de perfecte oefening zijn voor het schrijven van een boek. De opbouw van een kort verhaal lijkt namelijk op die van een roman, alleen compacter. Als je eenmaal vertrouwd bent met het schrijven van korte verhalen, kun je gemakkelijker de stap zetten naar het schrijven van een volledige roman.
Oefening in Spanningsopbouw
Een kort verhaal biedt beperkte tijd om spanning te creëren. Daarom moet het verhaal vanaf het begin tot het einde boeien met een sterke opbouw en een spectaculaire climax. Door korte verhalen te schrijven, leer je snel hoe je spanning opbouwt en vast kunt houden.
Minder Tijdrovend
Het schrijven van een kort verhaal kost doorgaans minder tijd dan het schrijven van een roman. Dit geeft je de kans om meerdere verhalen te schrijven, die je vervolgens kunt bundelen tot een eigen collectie.
Een eigen kort verhaal maken
Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden wanneer je een kort verhaal schrijft, zoals thema, titel en conflict.
Kies Eén Thema
In een kort verhaal heb je weinig ruimte om uitgebreid uit te wijden, dus is het verstandig om vast te houden aan één thema. Dit houdt het verhaal helder en zorgt ervoor dat de lezer niet verward raakt.
Zorg voor een Pakkende Titel
De titel is de eerste indruk die de lezer krijgt van het verhaal. Kies daarom een titel die nieuwsgierig maakt en het verhaal goed samenvat.
Kies Eén Hoofdpersonage
Hou het bij één hoofdpersonage om het verhaal overzichtelijk te houden. Meerdere hoofdpersonages maken het verhaal vaak ingewikkeld en verwarrend. Richt je daarom op één centraal personage.
Creëer Eén Groot Conflict
In een kort verhaal is er maar plaats voor één conflict of probleem. Hoe meer verhaallijnen of conflicten je introduceert, hoe lastiger het wordt om het verhaal overzichtelijk te houden. Beperk je tot één centraal conflict voor een krachtig verhaal.
Houd het Kort en Krachtig
Een kort verhaal bevat meestal maximaal 3.500 woorden. Er is dus weinig ruimte om uit te weiden over bijzaken of de omgeving. Beschrijf alleen wat nodig is voor de spanning en laat bijzaken weg. Schrijven is schrappen! Een eigen verhalenbundel samenstellen kan een boeiende uitdaging zijn. Begin vandaag nog en ontdek de verhalen die je wilt vertellen!
Kennis & inspiratie
Hoe bepaal ik de verkoopprijs van mijn boek?
Je bent klaar met het schrijven van je eigen boek. Het is ontworpen en gedrukt, maar wat is nou eigenlijk een reële verkoopprijs voor jouw meesterwerk? In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw boek.
Boek schrijven stappenplan
Wil je zelf een boek schrijven en laten drukken? Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen boek, van Word-bestand tot drukklare uitgave – inclusief tips voor opmaak, cover, ISBN en meer.
Ik-perspectief gebruiken
Overweeg je het ik-perspectief voor je boek? Dit artikel bespreekt de ‘vertellende ik’ en ‘belevende ik’, hun voor- en nadelen, en alternatieve vertelperspectieven. Maak een weloverwogen keuze voor jouw verhaal.
Klaar om samen jouw droom te gaan schrijven en publiceren?
Wij helpen je bij iedere stap in het proces. Zoals bijvoorbeeld manuscript, professionele tekstredactie, coverontwerp, layout, drukwerk en uitgeven.
Samen gaan we het maken
Vormgeving cover en binnenwerk
Onze professionals helpen je bij de vormgeving van zowel het binnenwerk als de cover van je proefschrift. Samen brengen we jouw wensen in kaart en wij gaan voor je aan de slag!
ISBN, barcode en flipbook
Wij verzorgen een ISBN én barcode voor jouw proefschrift, hiermee staat proefschrift geregistreerd en is het te verkopen. Online publiceren? Wij maken een flipbook voor je!
Proefschrift printen
Uitsluitend FSC-papier waarbij we gebruikmaken van milieuvriendelijke inkten. Ongeëvenaarde kwaliteit dankzij vakspecialisten en ons ProStream machinepark.