Titel bedenken boek

Een titel bedenken voor je boek

Je zou denken dat het bedenken van een titel de eerste stap is bij het schrijven van een boek. Maar dat is niet altijd het geval. Sommige schrijvers hebben de titel al voordat ze beginnen met schrijven, anderen krijgen inspiratie tijdens het schrijfproces, en weer anderen moeten er na het schrijven goed voor gaan zitten.

De titel van een boek is het eerste dat de lezer ziet. Dit is dus de eerste kans om de lezer uit te nodigen om jouw boek te lezen. Een pakkende titel is daarom erg belangrijk. Maar hoe bedenk je zo’n titel?

De titel is het kennismakingsmoment

De eerste woorden die de lezer leest, zijn de titel. Het is het kennismakingsmoment tussen jouw boek en de lezer. Net zoals bij alle eerste indrukken is de indruk die de titel wekt cruciaal.

De titel moet nieuwsgierig maken en uitnodigen om verder te lezen. Het moet vragen oproepen en het onderbewuste prikkelen. Tegelijkertijd moet de titel ook de inhoud van het boek goed beschrijven, zodat de verwachting van de lezer klopt met wat er in het boek te vinden is.

Een pakkende titel bedenken

Een titel bedenken is misschien wel een van de lastigste aspecten van het schrijven van een boek. Die eerste woorden zijn bepalend: de lezer opent het boek of legt het terug op de plank. Om je te helpen bij het bedenken van een pakkende titel, is het handig te weten dat er verschillende soorten titels zijn.

Soorten titels volgens Inez Risseeuw

Schrijver Inez Risseeuw heeft, na jaren ervaring en brainstormsessies, acht categorieën voor boekentitels vastgesteld:

  1. Personagetitels: de titel bestaat uit de naam van het hoofdpersonage, zoals Anna Karenina, Johan Cruijff, Moby Dick.
  2. Situerende titels: de titel benoemt de plaats of situatie waarin het verhaal zich afspeelt, zoals Lord of the Rings, De verbouwing, On the Road.
  3. Samenvattende titels: de titel vat de centrale handeling samen, zoals Trainspotting, De man die werk vond, Reis om de wereld in 80 dagen.
  4. Slotsomtitels: de titel benoemt de moraal of kernboodschap van het verhaal, vaak in de vorm van een bekend spreekwoord of citaat, zoals Een heel leven voor je, Zolang er leven is, Live and let die.
  5. Verwijzende titels: de titel verwijst naar een tekst of gegeven buiten het verhaal, zoals Go tell it on the mountain, Ulysses, Orpheus in de dessa.
  6. Kreettitels: de titel is een hippe of pakkende kreet, zoals Lipstick Jungle, Megacool opkikkerboek van Britt en Masja, Sex and the City.
  7. Kernbeeldtitels: de titel bevat een beeld dat centraal staat in het verhaal en iets van de sfeer of symboliek overbrengt, zoals Turks fruit, De blikken trommel, Ceders in de sneeuw.
  8. Tegenstellingentitels: de titel benadrukt tegenstellingen die centraal staan in het verhaal, zoals Het rood en het zwart, Narcis en Goldmund, Oorlog en vrede.

Volgens Risseeuw zijn titels die in meerdere van deze categorieën passen vaak pakkend en allesomvattend. Leg je titel naast deze categorieën. Als het in minimaal drie past, is de kans groot dat je een goede titel hebt die goed bij je boek aansluit.

7 Tips voor een pakkende titel

De druk om een titel te bedenken kan hoog zijn. Daarom geven we je 7 tips om tot een goede titel te komen:

  1. Schrijf alle ideeën voor titels op die je voor, tijdens, en na het schrijven krijgt. Het zou zonde zijn als een geweldige titel opkomt en je het vergeet op te schrijven.
  2. Bedenk meerdere titels en laat proeflezers stemmen op hun favoriet.
  3. Zorg dat de titel makkelijk te onthouden is: vermijd moeilijke woorden, ingewikkelde namen, of lange zinnen.
  4. Laat de titel de juiste verwachting wekken bij de lezer.
  5. De titel moet de inhoud van het boek goed weerspiegelen.
  6. Zorg dat de titel niet beschamend is; de lezer moet er met gemak mee naar de kassa durven lopen.
  7. Laat de vormgeving en kleuren van het omslag de titel versterken.

Wil je meer weten over het bedenken van een titel? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Kennis & inspiratie

Hoe bepaal ik de verkoopprijs van mijn boek?

Je bent klaar met het schrijven van je eigen boek. Het is ontworpen en gedrukt, maar wat is nou eigenlijk een reële verkoopprijs voor jouw meesterwerk? In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw boek.

Boek schrijven stappenplan

Wil je zelf een boek schrijven en laten drukken? Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen boek, van Word-bestand tot drukklare uitgave – inclusief tips voor opmaak, cover, ISBN en meer.

Ik-perspectief gebruiken

​Overweeg je het ik-perspectief voor je boek? Dit artikel bespreekt de ‘vertellende ik’ en ‘belevende ik’, hun voor- en nadelen, en alternatieve vertelperspectieven. Maak een weloverwogen keuze voor jouw verhaal.

Klaar om samen jouw droom te gaan schrijven en publiceren?

Wij helpen je bij iedere stap in het proces. Zoals bijvoorbeeld manuscript, professionele tekstredactie, coverontwerp, layout, drukwerk en uitgeven.