Schoolboek schrijven

Je denkt eraan om een schoolboek te schrijven. Maar wat komt hier allemaal bij kijken en waar moet een schoolboek aan voldoen? Op die vragen geven we hier antwoord.

Waarom een schoolboek schrijven

Schrijvers hebben diverse redenen om een schoolboek te schrijven. Vaak willen ze hun kennis delen en scholieren of studenten iets leren over hun vakgebied. De aanleiding om een schoolboek te schrijven kan zijn dat je denkt dat het boek een bijdrage kan leveren aan of zelfs een vervanging kan zijn van de bestaande lesstof.

Wie schrijven schoolboeken

Wanneer je van plan bent om een schoolboek te schrijven, is het belangrijk dat je beschikt over voldoende kennis en expertise in je vakgebied. Daarom besluiten vaak ervaringsdeskundigen, docenten of vakprofessionals een schoolboek te schrijven.

Schrijf een schoolboek over een onderwerp waar je veel verstand van hebt

Dit klinkt misschien als een open deur, maar schrijf een schoolboek over een onderwerp waarin je veel kennis hebt. Bij onvoldoende kennis kan de behandelde stof incompleet of zelfs onjuist zijn, waardoor het niet voldoet aan de kwaliteitseisen van de opleiding of school. Dit verkleint de kans dat het boek wordt opgenomen in de lesstof.

Benader scholen voorafgaand aan het schrijven

Scholen hebben leerdoelen opgesteld voor hun leerlingen. Daarom is het slim om scholen te benaderen en met hen in gesprek te gaan voordat je begint met schrijven. Zo kom je erachter welke leerdoelen belangrijk zijn, en kun je de inhoud van je schoolboek daarop afstemmen. Dit geeft je niet alleen een leidraad tijdens het schrijven, maar levert mogelijk al een koper op voordat je boek af is.

Wanneer je schoolboek is goedgekeurd door de school waarmee je hebt samengewerkt, is de kans groot dat het boek ook geschikt is voor andere scholen of opleidingen. Het is daarom raadzaam om naderhand ook andere scholen te benaderen om het boek in hun lespakket op te nemen.

8 tips voor het schrijven van een schoolboek

Bij het schrijven van een schoolboek komt veel kijken. Denk aan het interviewen van deskundigen en het doen van onderzoek. Hieronder geven we enkele tips voor een succesvolle start.schoolboek schrijven interview

8 Tips voor het schrijven van een schoolboek

Bij het schrijven van een schoolboek komt veel kijken. Denk aan het interviewen van deskundigen en het doen van onderzoek. Hieronder geven we enkele tips voor een succesvolle start.

  1. Interview andere deskundigen voor de inhoud
    Wanneer je het schoolboek volledig vanuit je eigen perspectief schrijft, kan de inhoud als subjectief worden gezien. Interview daarom andere experts en vraag naar hun visie. Op deze manier wordt het onderwerp van meerdere kanten belicht en wordt de inhoud betrouwbaarder.
  2. Onderzoek de doelgroep voorafgaand aan het schrijven
    Het taalgebruik voor basisschoolleerlingen is anders dan voor hbo-studenten. Onderzoek daarom wie je doelgroep is. Houd rekening met aspecten zoals:
    • Leeftijd van de doelgroep: Jonge lezers hebben bijvoorbeeld baat bij een speelse benadering.
    • Niveau van de doelgroep: Kent de doelgroep al vakjargon, of moet je uitleg eenvoudiger zijn?
    • Interesses: Wanneer je weet wat de doelgroep interesseert, kun je de inhoud aantrekkelijker en leesbaarder maken. Denk bijvoorbeeld aan voorbeelden die aansluiten bij hun belevingswereld, zoals sport of muziek.
  3. Kies een treffende titel
    De titel is het eerste dat de lezer ziet. Zorg dat deze de inhoud van het boek duidelijk weerspiegelt.
  4. Ontwerp een aantrekkelijk omslag
    Een uitnodigend omslag trekt de lezer aan en creëert een positieve eerste indruk. Verwerk de interesses van de doelgroep in het ontwerp, zodat het omslag aansluit bij hun belevingswereld. Wil je meer weten over het ontwerpen van een omslag? Lees dan onze blog: Boekomslag ontwerpen: 10 tips voor een succesvol ontwerp.
  5. Vraag een ISBN aan
    Een International Standard Book Number (ISBN) is nodig om je boek te kunnen aanbieden. Dit nummer maakt je boek uniek tussen de vele andere schoolboeken.
  6. Meld je boek aan bij Centraal Boekhuis
    Wanneer je boek is aangemeld bij het Centraal Boekhuis (CB), wordt het makkelijker voor scholen om het te vinden en te bestellen.
  7. Bied je boek te koop aan bij (online) boekhandels
    Een schoolboek kan interessant zijn voor meer dan alleen scholieren. Het kan ook lezers aanspreken die graag meer leren over een vakgebied. Bied je boek daarom te koop aan bij (online) boekhandels, zoals Bol.com. Daar kun je je boek gratis aanbieden en betaal je pas wanneer een exemplaar wordt verkocht.
  8. Begin met een kleine oplage
    Er is geen garantie op veel verkoop zodra je boek beschikbaar is. Start daarom met een kleine oplage. Een tweede of derde druk is altijd mogelijk. Wil je weten welke factoren belangrijk zijn bij het bepalen van een oplage? Lees onze blog: Boekoplage bepalen voor een succesvolle start.

Wil je meer weten over het schrijven van een schoolboek? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!weten over het schrijven van een schoolboek? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag op weg!

Kennis & inspiratie

Hoe bepaal ik de verkoopprijs van mijn boek?

Je bent klaar met het schrijven van je eigen boek. Het is ontworpen en gedrukt, maar wat is nou eigenlijk een reële verkoopprijs voor jouw meesterwerk? In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw boek.

Boek schrijven stappenplan

Wil je zelf een boek schrijven en laten drukken? Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen boek, van Word-bestand tot drukklare uitgave – inclusief tips voor opmaak, cover, ISBN en meer.

Ik-perspectief gebruiken

​Overweeg je het ik-perspectief voor je boek? Dit artikel bespreekt de ‘vertellende ik’ en ‘belevende ik’, hun voor- en nadelen, en alternatieve vertelperspectieven. Maak een weloverwogen keuze voor jouw verhaal.

Klaar om samen jouw droom te gaan schrijven en publiceren?

Wij helpen je bij iedere stap in het proces. Zoals bijvoorbeeld manuscript, professionele tekstredactie, coverontwerp, layout, drukwerk en uitgeven.