Nawoord schrijven boek

Het schrijven van een nawoord kan voor veel auteurs een uitdaging zijn. Een nawoord is immers persoonlijk; het biedt je de ruimte om terug te blikken op het schrijfproces en de mensen te bedanken die je hebben ondersteund, zoals collega’s, vrienden en familie. Maar waar plaats je een nawoord precies in het boek, en wat is het verschil met een voorwoord of epiloog?

Wat is een nawoord?

Een nawoord is een tekst waarin je als schrijver terugkijkt op het tot stand komen van je boek. Hierin kun je bijvoorbeeld antwoord geven op vragen als: “Welke belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens het schrijven?” of “Zijn er onverwachte koerswijzigingen geweest?”. In het nawoord bedank je ook degenen die je hebben geholpen en gesteund gedurende het schrijfproces.

Waar plaats je het nawoord in het boek?

Het nawoord komt na de epiloog van je boek. Als je geen epiloog hebt, volgt het nawoord direct na het verhaal. Het nawoord verschilt van een epiloog, wat verderop wordt toegelicht.

Wanneer een nawoord schrijven?

Een nawoord is vooral zinvol wanneer je echt iets wilt vertellen over je schrijfervaring. Als je alleen mensen wilt bedanken, wordt dit meestal als een “dankwoord” gezien. Heb je geen specifieke toevoegingen of bedankjes? Dan kun je het nawoord beter achterwege laten.

Wat hoort er wel en niet in het nawoord?

Een nawoord schrijven kan lastig zijn door het persoonlijke karakter ervan. Het is bedoeld om de lezer iets over jou als schrijver te vertellen, zonder verder in te gaan op de inhoud van het verhaal. Hieronder vind je een overzicht van wat wel en niet in een nawoord thuishoort.

Wel in een nawoordNiet in een nawoord
Anekdotes over het schrijven zelfBelevenissen van het hoofdpersonage
Wat heeft u van het schrijven geleerd?Wat is er na het verhaal met de personages gebeurd?
BedankjesVerhaalinhoud
Persoonlijke aspectenInhoudelijke aspecten

Verschil tussen nawoord en voorwoord

Een voorwoord en een nawoord lijken inhoudelijk op elkaar, maar verschillen in plaatsing in het boek. Een voorwoord staat aan het begin van het boek, voorafgaand aan het verhaal, terwijl het nawoord aan het einde staat, na het verhaal. Wil je reflecteren op het schrijfproces en mensen bedanken, kies dan voor een van de twee, om herhaling te voorkomen.

Wanneer kiest u voor een voorwoord en wanneer  voor een nawoord?

Aangezien je niet beide hoeft te schrijven, kun je kiezen welke het beste past bij je boek. Hier zijn enkele vragen die je kunnen helpen:

Heb je een proloog vóór het verhaal? Kies dan voor een nawoord om het voor- en nawerk te balanceren. Wil je zo min mogelijk tekst vóór het verhaal? Kies dan voor een nawoord. Heb je een epiloog na je verhaal? Overweeg dan een voorwoord, zodat het voor- en nawerk evenwichtig in het boek is verdeeld.

Verschil tussen nawoord en epiloog

Hoewel zowel een epiloog als een nawoord achterin het boek staan, hebben ze een verschillende functie. Een epiloog vertelt wat er na het verhaal gebeurt met de personages of geeft verdere uitleg over het verhaal. In een nawoord blikt de schrijver persoonlijk terug op het schrijfproces en bedankt de mensen die hebben geholpen.

De verschillen tussen een epiloog en een nawoord in een tabel:

NawoordEpiloog
Verteld vanuit de schrijverVerteld vanuit een vertelperspectief
Reflectie op het schrijfprocesVertelt wat er met de hoofdpersonen is gebeurd
PersoonlijkInhoudelijk

Een goed nawoord schrijven voor uw boek, hoe doet u dat?

NuNu je weet wat een nawoord inhoudt, volgen enkele tips om een sterk nawoord te schrijven. Stel jezelf de volgende vragen en verwerk de antwoorden in je tekst:

  1. Wat heb je geleerd van het schrijfproces?
  2. Is de richting van het verhaal tijdens het schrijven veranderd? Zo ja, hoe kwam dat?
  3. Wat ging goed en wat waren de uitdagingen?
  4. Wat zou je de volgende keer anders aanpakken?
  5. Heb je plannen voor een vervolgboek?
  6. Met wie heb je samengewerkt en wil je die personen bedanken?
  7. Wie heeft je geholpen en gesteund tijdens het schrijven, en wil je hen daarvoor bedanken?

Sluit je nawoord af met een persoonlijke groet, je naam en eventueel de datum en plaats.

Nu je een duidelijk beeld hebt van wat een nawoord inhoudt, kan het ook nuttig zijn om meer te lezen over het schrijven van een voorwoord, proloog of inleiding..

Kennis & inspiratie

Hoe bepaal ik de verkoopprijs van mijn boek?

Je bent klaar met het schrijven van je eigen boek. Het is ontworpen en gedrukt, maar wat is nou eigenlijk een reële verkoopprijs voor jouw meesterwerk? In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw boek.

Boek schrijven stappenplan

Wil je zelf een boek schrijven en laten drukken? Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen boek, van Word-bestand tot drukklare uitgave – inclusief tips voor opmaak, cover, ISBN en meer.

Ik-perspectief gebruiken

​Overweeg je het ik-perspectief voor je boek? Dit artikel bespreekt de ‘vertellende ik’ en ‘belevende ik’, hun voor- en nadelen, en alternatieve vertelperspectieven. Maak een weloverwogen keuze voor jouw verhaal.

Klaar om samen jouw droom te gaan schrijven en publiceren?

Wij helpen je bij iedere stap in het proces. Zoals bijvoorbeeld manuscript, professionele tekstredactie, coverontwerp, layout, drukwerk en uitgeven.