Je bedrijf viert binnenkort een jubileum of je vereniging bestaat een indrukwekkend aantal jaren. Met een jubileumboek leg je de geschiedenis van je organisatie vast in een tastbare herinnering.
Zelf een jubileumboek maken in 7 stappen
Bij het maken van een jubileumboek komt vaak veel onderzoek kijken. Daarnaast is het belangrijk dat het boek op een verhalende manier de feiten en anekdotes over je organisatie vertelt. Vaak werkt het het beste om een jubileumboek samen met een team te maken, aangezien er veel verschillende taken bij komen kijken, zoals het schrijven en de fotografie van het boek.
Om gestructureerd te werk te gaan, raden we aan het volgende stappenplan aan te houden. Op deze manier voorkom je dat je iets over het hoofd ziet en maak je een jubileumboek waar je trots op kunt zijn.
1. Zet een projectgroep op
Een jubileumboek maken is een flinke klus, zeker als je het alleen doet. Stel daarom een projectgroep samen om de taken te verdelen. Kies personen met verschillende talenten, zoals schrijven en vormgeven, en houd de groep klein, maximaal vijf personen, zodat de lijnen kort blijven en er snel beslissingen genomen kunnen worden. Benoem ook een projectleider die de coördinatie op zich neemt en het overzicht bewaart.
2. Bedenk een concept
Voor je aan de research en andere taken begint, is het slim om een concept op te stellen. Denk aan de volgende punten:
Wat is het doel van het jubileumboek?
Is het boek bedoeld om te informeren, te amuseren of als cadeau voor medewerkers en klanten? Wil je het misschien zelfs te koop aanbieden? Zodra het doel vastligt, kun je de toon van het boek daarop aanpassen.
Welke personen worden geïnterviewd?
Interview personen die een belangrijke rol spelen of hebben gespeeld, zoals de oprichter, familieleden, trouwe klanten, of andere mensen die bijdragen aan de geschiedenis van je organisatie.
In welke vorm wordt het jubileumboek verteld?
Je kunt kiezen voor een chronologische vertelling van de bedrijfsgeschiedenis, eventueel aangevuld met flashbacks, of je maakt een visueel fotoboek als jubileumboek.
3. Lees andere jubileumboeken ter inspiratie
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden; blader door een aantal bestaande jubileumboeken. Zo ontdek je wat je prettig vindt om te lezen en welke stijl je mooi vindt. Inspirerende voorbeelden zijn bijvoorbeeld:
4. Maak een plan van aanpak
InIn een plan van aanpak leg je de praktische aspecten vast:
Instructies: geef heldere instructies voor schrijvers en fotografen. Leg vast welke uitstraling en toon het boek moet hebben.
Taakverdeling: wie in het team doet wat?
Planning: stel duidelijke deadlines en structuur op.
Financiering: bepaal hoe het jubileumboek gefinancierd wordt. Soms zijn er subsidies beschikbaar, bijvoorbeeld bij historische uitgaven.
5. Doe research
Een jubileumboek moet op feiten gebaseerd zijn. Interview sleutelfiguren binnen het bedrijf, zoals de oprichter en de huidige directeur. Het kan ook waardevol zijn om mensen te spreken die het bedrijf al lange tijd volgen, zoals partners en klanten. Zo krijg je een veelzijdig beeld van de bedrijfsgeschiedenis.
6. Begin met schrijven
Wees niet bang om aan het schrijven te beginnen. Noteer alle verzamelde informatie en begin pas met schrappen als je zeker weet dat bepaalde delen niet meer nodig zijn. Zorg ervoor dat de feiten kloppen, maar breng ook beleving aan in het verhaal. Gebruik bijvoorbeeld anekdotes, toekomstdromen en interessante feiten om het boek levendig te maken.
7. Redigeren en afronden
Vraag na het afronden van de eerste versie om feedback van verschillende mensen uit de doelgroep. Pas op basis van hun feedback het boek aan en bereid de definitieve versie voor op publicatie.
Jubileumboek laten maken
Een jubileumboek maken is veel werk en een blijvende herinnering. Als je zelf geen tijd hebt of de expertise mist, kun je het maken van het boek uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau. Zij nemen dan de belangrijkste taken over, zoals het schrijven, fotograferen en vormgeven van het boek. Uiteraard blijf je betrokken bij het proces, maar zij nemen het merendeel van het werk uit handen.
Zorg voor passend drukwerk
De inhoud van het jubileumboek is belangrijk, maar de uitstraling ook. Let bij het drukken van het boek goed op de keuze van het papier en het omslagmateriaal. Jubileumboeken bevatten vaak afbeeldingen; mat glanzend papier is hiervoor ideaal. Zorg dat de omslag bij je bedrijf past en aansluit bij de inhoud. Je kunt kiezen voor een hardcover of softcover.
Wil je advies bij het drukken van je jubileumboek? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen je graag bij het drukklaar maken van je jubileumboek.
Kennis & inspiratie
Hoe bepaal ik de verkoopprijs van mijn boek?
Je bent klaar met het schrijven van je eigen boek. Het is ontworpen en gedrukt, maar wat is nou eigenlijk een reële verkoopprijs voor jouw meesterwerk? In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw boek.
Boek schrijven stappenplan
Wil je zelf een boek schrijven en laten drukken? Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen boek, van Word-bestand tot drukklare uitgave – inclusief tips voor opmaak, cover, ISBN en meer.
Ik-perspectief gebruiken
Overweeg je het ik-perspectief voor je boek? Dit artikel bespreekt de ‘vertellende ik’ en ‘belevende ik’, hun voor- en nadelen, en alternatieve vertelperspectieven. Maak een weloverwogen keuze voor jouw verhaal.
Klaar om samen jouw droom te gaan schrijven en publiceren?
Wij helpen je bij iedere stap in het proces. Zoals bijvoorbeeld manuscript, professionele tekstredactie, coverontwerp, layout, drukwerk en uitgeven.