Intro boek schrijven

Bij het schrijven van je eigen boek is elk woord belangrijk, maar misschien zijn de belangrijkste woorden wel die in het intro. Het intro van je boek is het moment waarop de lezer voor het eerst kennismaakt met de inhoud. Net als bij elke kennismaking is de eerste indruk essentieel. Het intro kan bepalend zijn voor de keuze van de lezer om door te lezen of niet.

Schrijf een wervende tekst als intro

Het intro van je boek vind je meestal op de achterkant van de omslag of soms op de eerste pagina. Het intro geeft kort weer waar het boek over gaat en zorgt ervoor dat de lezer nieuwsgierig wordt en verder wil lezen.

Zoals eerder vermeld, is het intro misschien wel het belangrijkste deel van je boek. Het moet een wervende tekst zijn die de lezer nieuwsgierig maakt naar de rest van je boek. Een pakkend intro zorgt ervoor dat de lezer het boek liever niet weglegt.

Voorbeelden pakkende inleiding

Je kunt het intro op verschillende manieren vormgeven. Sommige schrijvers kiezen voor een samenvatting, anderen gebruiken een fragment uit het boek en weer anderen verwerken recensies in het intro. Kies de vorm die bij je boek past en ervoor zorgt dat het intro nieuwsgierigheid opwekt.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van krachtige inleidingen:

  • Gebruik een fragment uit het midden van het verhaal
    Zo maak je de lezer nieuwsgierig naar wat ervoor en erna gebeurde.
  • Verwerk een citaat van jezelf, de hoofdpersoon, of een recensent
    Een treffend citaat kan de interesse wekken en het vertrouwen van de lezer vergroten.
  • Voeg een humoristisch element toe
    Een goedgeplaatste grap kan de spanning breken en het ijs tussen jou en de lezer breken. Let er wel op dat het passend en niet kwetsend is.
  • Begin met het einde
    Door het einde als intro te gebruiken, wek je nieuwsgierigheid naar hoe het verhaal tot dat punt is gekomen.
  • Begin met een vraag
    Dit kan een retorische vraag zijn, zoals “Wie droomt er niet van een groots avontuur?”.Of een uitdagend dilemma “Als u moest kiezen tussen een gelukkig leven met werk of een eenzaam leven zonder werk?”. Hiermee prikkel je de lezer om verder na te denken.

Een pakkend intro: 3 tips

Het schrijven van een intro is spannend, omdat het de eerste indruk van je boek bepaalt. Hier zijn drie tips om een sterk intro te creëren:

1. Schrijf het intro wanneer het boek af is

Hoewel het een “intro” heet, is het verstandig om dit pas te schrijven als het boek af is. De inhoud kan tijdens het schrijfproces namelijk nog veranderen.

2. Experimenteer met verschillende intro’s en vraag je proeflezers om feedback

Zorg dat je proeflezers tot je doelgroep behoren, want zij zijn het beste in staat om in te schatten of je intro aansprekend is..

3. Gebruik speed writing om op gang te komen

Heb je moeite om te beginnen? Gebruik dan speed writing om ideeën snel op papier te zetten zonder te veel na te denken. Zo kom je snel op creatieve ideeën voor je intro.

Intro geschreven, wat nu?

Het intro is vaak het laatste deel dat je schrijft. Maar wat zijn de volgende stappen nu je boek af is? Bekijk onze blog Boek geschreven, wat nu? en ontdek welke stappen je kunt ondernemen na het schrijven. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over het drukken van je boek?

Kennis & inspiratie

Hoe bepaal ik de verkoopprijs van mijn boek?

Je bent klaar met het schrijven van je eigen boek. Het is ontworpen en gedrukt, maar wat is nou eigenlijk een reële verkoopprijs voor jouw meesterwerk? In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw boek.

Boek schrijven stappenplan

Wil je zelf een boek schrijven en laten drukken? Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen boek, van Word-bestand tot drukklare uitgave – inclusief tips voor opmaak, cover, ISBN en meer.

Ik-perspectief gebruiken

​Overweeg je het ik-perspectief voor je boek? Dit artikel bespreekt de ‘vertellende ik’ en ‘belevende ik’, hun voor- en nadelen, en alternatieve vertelperspectieven. Maak een weloverwogen keuze voor jouw verhaal.

Klaar om samen jouw droom te gaan schrijven en publiceren?

Wij helpen je bij iedere stap in het proces. Zoals bijvoorbeeld manuscript, professionele tekstredactie, coverontwerp, layout, drukwerk en uitgeven.