Een inhoudsopgave is een onmisbaar onderdeel van veel boeken, vooral als het gaat om informatieve of academische werken. Het biedt de lezer een overzicht van de inhoud en maakt het eenvoudig om snel specifieke hoofdstukken of onderwerpen te vinden. Omdat de inhoudsopgave vaak een van de eerste dingen is die de lezer ziet, is het belangrijk om deze overzichtelijk en uitnodigend te maken. Met een paar klikken in een tekstverwerker zoals Word of Pages kun je al een duidelijke inhoudsopgave maken.
Wat is een inhoudsopgave?
Een inhoudsopgave geeft in een logische volgorde weer hoe je boek is opgebouwd. Elk hoofdstuk en de bijbehorende paginanummers worden hierin vermeld. Vaak worden ook paragrafen en subparagrafen opgenomen, met hun respectieve paginanummers, zodat de lezer snel en eenvoudig kan navigeren.
Boeken met een informatief karakter, zoals educatieve boeken of jubileumboeken, hebben altijd een inhoudsopgave. Voor dit soort boeken is het niet essentieel dat de lezer vanaf het begin leest; de inhoudsopgave helpt hen gericht te zoeken. Voor romans geldt dit echter niet, omdat deze meestal chronologisch gelezen worden en de lezer het verhaal wil volgen van begin tot eind.
Waar staat een inhoudsopgave van een boek?
De inhoudsopgave bevindt zich doorgaans voor de inleiding en na eventuele voorwoorden of samenvattingen. Tekst die vóór de inhoudsopgave staat, zoals het voorwoord, wordt vaak aangeduid met Romeinse cijfers in plaats van de standaard paginanummers.
Waarom is een inhoudsopgave belangrijk?
De inhoudsopgave maakt het mogelijk voor de lezer om snel naar een specifiek hoofdstuk of onderwerp te navigeren zonder het hele boek door te bladeren. Zorg dus voor heldere en beknopte hoofdstuktitels die de inhoud goed beschrijven. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat de verwachting van de lezer overeenkomt met de werkelijke inhoud.
Daarnaast is een inhoudsopgave niet alleen een handig hulpmiddel voor de lezer, maar ook voor jou als schrijver. Door vooraf een inhoudsopgave op te stellen, creëer je een structuur voor je boek en behoud je het overzicht over de hoofdstukken en onderwerpen die je wilt behandelen. Dit maakt het ook makkelijker om een schrijfplanning te maken en de rode draad te bewaken.
Inhoudsopgave maken in Word of Pages
Het maken van een inhoudsopgave is eenvoudig in de tekstverwerkers Word en Pages. Door gebruik te maken van de standaard titelniveaus in deze programma’s, kun je snel en automatisch een overzichtelijke inhoudsopgave genereren.
Inhoudsopgave maken in Word (Windows):
- Open Word.
- Ga naar ‘Verwijzingen’.
- Klik op ‘Inhoudsopgave’.
- Selecteer het type inhoudsopgave dat je wilt.
- De inhoudsopgave wordt automatisch gegenereerd.
Heb je later een titel gewijzigd, toegevoegd of verwijderd? Dan kun je de inhoudsopgave eenvoudig bijwerken door op ‘Tabel bijwerken’ te klikken.
Inhoudsopgave maken in Pages (Apple):
- Open Pages.
- Ga naar ‘Voeg in’.
- Kies ‘Inhoudsopgave’.
- Selecteer ‘Document’.
- De inhoudsopgave wordt automatisch aangemaakt.
Bij wijzigingen in de titels wordt de inhoudsopgave automatisch bijgewerkt, zonder dat je iets hoeft te doen. In onze blog ‘De drie meest gebruikte software voor het schrijven van een boek’ kun je ontdekken welke software het beste past bij jouw schrijfstijl en -behoeften.
3 Voorbeelden inhoudsopgaven
Een inhoudsopgave kan er per boek verschillend uitzien, afhankelijk van het type en de doelgroep van het boek. Hieronder volgen enkele voorbeelden
Voorbeeld inhoudsopgave van een educatief boek
Deze inhoudsopgave is van een educatief boek ‘Grondslagen van de Marketing’, door B. Verhage.
(Bron: inkijkexemplaar op Bol.com)
In een educatief boek, zoals Grondslagen van de Marketing van B. Verhage, wordt de inhoud vaak opgedeeld in delen en hoofdstukken, waarbij elk hoofdstuk weer in paragrafen kan worden opgesplitst. Door te werken met verschillende lettergroottes en -stijlen in de inhoudsopgave ontstaat een helder overzicht voor de lezer.
Voorbeeld inhoudsopgave van een jubileumboek
In jubileumboeken, zoals het jubileumboek van de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden, helpt een inhoudsopgave om de verschillende onderdelen van de viering of geschiedenis van het onderwerp overzichtelijk te maken. Dit soort boeken zijn vaak rijk aan foto’s en verhalen en vereisen een logische, duidelijke inhoudsstructuur.
Met behulp van deze voorbeelden en de tips in dit artikel kun je eenvoudig een inhoudsopgave samenstellen die jouw lezer wegwijs maakt in je boek. Veel succes met schrijven!
Kennis & inspiratie
Hoe bepaal ik de verkoopprijs van mijn boek?
Je bent klaar met het schrijven van je eigen boek. Het is ontworpen en gedrukt, maar wat is nou eigenlijk een reële verkoopprijs voor jouw meesterwerk? In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw boek.
Boek schrijven stappenplan
Wil je zelf een boek schrijven en laten drukken? Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen boek, van Word-bestand tot drukklare uitgave – inclusief tips voor opmaak, cover, ISBN en meer.
Ik-perspectief gebruiken
Overweeg je het ik-perspectief voor je boek? Dit artikel bespreekt de ‘vertellende ik’ en ‘belevende ik’, hun voor- en nadelen, en alternatieve vertelperspectieven. Maak een weloverwogen keuze voor jouw verhaal.
Klaar om samen jouw droom te gaan schrijven en publiceren?
Wij helpen je bij iedere stap in het proces. Zoals bijvoorbeeld manuscript, professionele tekstredactie, coverontwerp, layout, drukwerk en uitgeven.