Educatief boek schrijven

Als je een educatief boek gaat schrijven, zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een educatief en een informatief boek? En welke overwegingen spelen een rol als je een educatief boek voor volwassenen schrijft in plaats van voor kinderen? Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij.

Verschil educatief en informatief boek

Voordat je begint met het schrijven van een educatief boek, is het nuttig om het verschil te begrijpen tussen educatieve en informatieve boeken. Het belangrijkste verschil zit in de manier waarop de informatie wordt gepresenteerd. Een educatief boek biedt kennis aan via voorbeelden, oefeningen en praktijkcases, terwijl een informatief boek meestal enkel informatie over een onderwerp verstrekt zonder verdere opdrachten of oefeningen.

Educatieve boekenInformatieve boeken
Klinisch redeneren in zes stappenHet wezen van de olifant
Grondslagen van de marketingHet plantenboek
YouTube filmpjes maken voor dummiesIk ontdek de sterren en planeten
Woezel en Pip – eerste woordjes1001 whisky’s die je geproefd moet hebben!

Een educatief boek is vaak probleemoplossend van aard en laat de lezer leren door oefeningen en praktijkcases, terwijl een informatief boek enkel bedoeld is om kennis te verschaffen over een bepaald onderwerp.

Educatief boek schrijven

Schrijf een educatief boek over uw expertise

Als je kiest voor het schrijven van een educatief boek, richt je dan op een onderwerp waar je veel vanaf weet. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar is een belangrijke overweging. Wanneer je een expert bent in een bepaald vakgebied, kun je de stof beter en begrijpelijker overbrengen. Bovendien kun je realistische praktijkvoorbeelden en effectieve oefeningen creëren die je lezer helpen om de stof te begrijpen en toe te passen.

Educatief boek schrijven voor volwassen

Bij het schrijven van een educatief boek voor volwassenen is het belangrijk om te letten op het niveau van je doelgroep en het gebruik van relevante praktijkcases en oefeningen.

Ontwerp praktijkcases, opdrachten en oefeningen
Theorie blijft vaak beter hangen als het meteen in de praktijk wordt toegepast. Je hebt vast wel eens gehoord: “Autorijden leer je pas echt na het behalen van je rijbewijs.” Ontwerp daarom voor elk hoofdstuk relevante cases, opdrachten of voorbeelden, zodat je lezer de theorie meteen in de praktijk kan brengen. Zo blijft de leerstof beter hangen en wordt het boek meer dan alleen een theoriebron.

Wat is het niveau van de lezer?
Het taalgebruik en de diepgang van de stof moeten passen bij je doelgroep. Een educatief boek voor een beginnende mbo-student vraagt om een andere aanpak dan een boek voor een senior marketeer die al vertrouwd is met het vakjargon. Stem de inhoud en oefeningen af op het kennisniveau van je lezer. Als je bijvoorbeeld een complexe theorie direct introduceert bij een beginner, kan de informatie niet goed overkomen of overweldigend zijn.

Educatief boek schrijven voor kinderen

Bij het schrijven van een educatief boek voor kinderen ligt de nadruk op het overbrengen van leerstof die ze later kunnen toepassen. Denk aan boeken die kinderen leren lezen en schrijven door middel van speelse oefeningen, of rekenboeken waarin rekenen leuk en interactief wordt gemaakt. Als de inhoud op een kindvriendelijke en onderhoudende manier wordt gepresenteerd, blijft het vaak lang in hun geheugen hangen. Het gebruik van illustraties en eenvoudige oefeningen is essentieel om de aandacht van kinderen vast te houden.

Voorbeeld van een speelse oefening: Het alfabet leren op de melodie van “Altijd is Kortjakje Ziek”. Dit is een methode die bijna iedereen onthoudt en die effectief de leerstof aanbrengt.

Schrijven van een educatief boek

Zelf een educatief boek uitgeven

Je kunt ervoor kiezen om een educatief boek in eigen beheer uit te geven. Dit houdt in dat je zelf alle aspecten van het uitgeven beheert: van het schrijven, ontwerpen, drukken en promoten tot de verkoop. Op deze manier houd je de volledige controle over het hele proces. Wil je meer weten over zelf een boek uitgeven? Lees dan onze blog: “Zelf een boek uitgeven; de voordelen”.

Kennis & inspiratie

Hoe bepaal ik de verkoopprijs van mijn boek?

Je bent klaar met het schrijven van je eigen boek. Het is ontworpen en gedrukt, maar wat is nou eigenlijk een reële verkoopprijs voor jouw meesterwerk? In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw boek.

Boek schrijven stappenplan

Wil je zelf een boek schrijven en laten drukken? Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen boek, van Word-bestand tot drukklare uitgave – inclusief tips voor opmaak, cover, ISBN en meer.

Ik-perspectief gebruiken

​Overweeg je het ik-perspectief voor je boek? Dit artikel bespreekt de ‘vertellende ik’ en ‘belevende ik’, hun voor- en nadelen, en alternatieve vertelperspectieven. Maak een weloverwogen keuze voor jouw verhaal.

Klaar om samen jouw droom te gaan schrijven en publiceren?

Wij helpen je bij iedere stap in het proces. Zoals bijvoorbeeld manuscript, professionele tekstredactie, coverontwerp, layout, drukwerk en uitgeven.