Biografie schrijven

Denk je eraan om een biografie te schrijven? Of vraag je je af of jouw levensverhaal de moeite waard is om op papier te zetten? Met de onderstaande 7 tips wordt een biografie schrijven hopelijk een stuk eenvoudiger.

Wie schrijft een biografie?

Je hebt een boeiend of bewogen leven gehad en wilt dit delen met de wereld. Een biografie schrijven is niet alleen een manier om je verhaal vast te leggen, het kan ook een manier zijn om gebeurtenissen te verwerken. Bijvoorbeeld na een burn-out of ziekte. Maar niet alleen ingrijpende gebeurtenissen zijn reden om een biografie te schrijven. Denk aan een familiebiografie of een verhaal over je ervaringen als wereldreiziger; dat kan voor veel mensen interessant zijn.

Veel bekende mensen schrijven een biografie of laten deze schrijven. Het publiek is vaak nieuwsgierig naar het leven van een bekend persoon. Maar het zijn niet alleen beroemdheden die een biografie schrijven – veel mensen zijn geïnteresseerd in elkaars verhalen, en dus ook in dat van jou!

Biografie en autobiografie

De termen biografie en autobiografie worden vaak door elkaar gehaald. Er wordt vaak over een biografie gesproken, terwijl eigenlijk een autobiografie wordt bedoeld. Wat is precies het verschil?

  • Autobiografie: Je schrijft je eigen levensverhaal. De inhoud is gebaseerd op feiten, maar kan worden aangevuld met fictie.
  • Biografie: Iemand anders schrijft jouw levensverhaal. Ook hier is de basis feitelijk, maar in het verhaal kan fictie worden gebruikt om het verhaal aan te vullen.

Kortom: als je jouw eigen verhaal wilt vertellen, schrijf je een autobiografie. Daarom noemen we het hier verder ‘autobiografie’.

Een pakkend levensverhaal schrijven: 7 tips

Een autobiografie lijkt misschien eenvoudig: je kent het verhaal immers omdat je het zelf hebt meegemaakt. Maar onderschat het schrijven ervan niet. Met deze 7 tips kun je je autobiografie omvormen tot een boeiend en gestructureerd verhaal.

1. Haal herinneringen op

Herinneringen vormen de kern van een autobiografie. Voorafgaand aan het schrijven kun je ze ophalen door oude foto’s en video’s te bekijken, locaties uit het verleden te bezoeken en gesprekken te voeren met mensen die een rol in je leven hebben gespeeld.

2. Bepaal het doel van uw autobiografie

Waarom schrijf je deze autobiografie? Wat wil je je lezers meegeven? Door het doel van je autobiografie helder te krijgen, geef je richting aan je verhaal.

3. Kies de volgorde van gebeurtenissen en het vertelperspectief

Wil je je verhaal chronologisch vertellen of met flashbacks werken? En ga je het verhaal schrijven vanuit de ik-vorm of als derde persoon?

4. Bepaal de plaats van de keerpunten in uw leven in het boek

Iedereen maakt keerpunten mee. Waar wil je deze in je autobiografie plaatsen? Begin je misschien juist met zo’n keerpunt, of laat je het later terugkomen?

5. Kies de periode waarover u gaat vertellen

Iedereen maakt keerpunten mee. Waar wil je deze in je autobiografie plaatsen? Begin je misschien juist met zo’n keerpunt, of laat je het later terugkomen?

6. Lees (auto)biografieën van anderen ter inspiratie

Er zijn vele (auto)biografieën om inspiratie uit te halen. Lees er een aantal en let daarbij op het vertelperspectief en de opbouw van het verhaal.

7. Overweeg een biograaf in te schakelen

Misschien ben je zelf niet de meest ervaren schrijver. In dat geval kan een biograaf een goede optie zijn. Een biograaf stelt gerichte vragen en kan het verhaal op een manier schrijven die het lezerspubliek aanspreekt. Bovendien verloopt het schrijven vaak sneller als je hiervoor een professional inschakelt.

Kies bijpassend drukmateriaal voor uw autobiografie

Je autobiografie is een weerspiegeling van je leven. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de inhoud, maar ook de uitstraling bij jou past. Denk aan het soort papier, het formaat, en de omslag.

  • Voor een romantisch verhaal kan een kleiner formaat met een softcover bijvoorbeeld goed werken.
  • Wanneer je veel foto’s en illustraties gebruikt, kun je kiezen voor een gecoate papiersoort om de afbeeldingen goed tot hun recht te laten komen.

Elk type (auto)biografie heeft specifieke drukbehoeften. Wil je ontdekken wat het beste bij jouw verhaal past? Kom dan gerust bij ons langs. We laten je graag de mogelijkheden voor de perfecte autobiografie zien, voelen en ervaren.

Kennis & inspiratie

Hoe bepaal ik de verkoopprijs van mijn boek?

Je bent klaar met het schrijven van je eigen boek. Het is ontworpen en gedrukt, maar wat is nou eigenlijk een reële verkoopprijs voor jouw meesterwerk? In dit blog vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de prijs van jouw boek.

Boek schrijven stappenplan

Wil je zelf een boek schrijven en laten drukken? Met dit stappenplan maak je eenvoudig je eigen boek, van Word-bestand tot drukklare uitgave – inclusief tips voor opmaak, cover, ISBN en meer.

Ik-perspectief gebruiken

​Overweeg je het ik-perspectief voor je boek? Dit artikel bespreekt de ‘vertellende ik’ en ‘belevende ik’, hun voor- en nadelen, en alternatieve vertelperspectieven. Maak een weloverwogen keuze voor jouw verhaal.

Klaar om samen jouw droom te gaan schrijven en publiceren?

Wij helpen je bij iedere stap in het proces. Zoals bijvoorbeeld manuscript, professionele tekstredactie, coverontwerp, layout, drukwerk en uitgeven.