Het intro van je boek schrijven

Bij een eigen boek schrijven is elk woord in uw boek belangrijk, maar de belangrijkste woorden staan misschien wel in het intro. Het intro van uw boek is het moment waarop de lezer kennismaakt met de inhoud van uw boek. Zoals bij veel kennismakingen, is ook bij uw boek de eerste indruk allesbepalend. Mede door het intro wordt namelijk bepaald of de lezer het boek gaat lezen of niet.

Eén troost: elke schrijver heeft moeite met het schrijven van een intro, dus geen paniek!

Schrijf een wervende tekst als intro

Het intro van uw boek is te vinden op de achterzijde van de omslag of soms op de eerste pagina van het boek. Het intro vertelt zo kort mogelijk waar het boek over gaat en hoort tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de lezer nieuwsgierig raakt en verder wil lezen.

Zoals in de inleiding van deze pagina staat beschreven, is het intro misschien wel het belangrijkste deel van uw boek. Het dient een wervende tekst te zijn waarmee u de lezer nieuwsgierig maakt naar de inhoud van uw boek. Zorg ervoor dat het intro dusdanig pakkend is, dat de lezer het boek liever niet meer weglegt.

Voorbeelden pakkende inleiding

Een intro kunt u op verschillende manieren vormgeven. De ene schrijver schrijft een samenvatting van het boek als intro, andere schrijvers gebruiken een stuk uit een hoofdstuk dat veel vertelt over de inhoud. Er zijn ook schrijvers die recensies gebruiken als intro van het boek. U kiest zelf hoe u het intro vormgeeft, als het maar pakkend en nieuwsgierig makend is.

Een aantal voorbeelden van pakkende inleidingen zijn:

 • Gebruik een stuk uit het midden van het verhaal
  Hierdoor worden lezers nieuwsgierig naar wat ervoor en erna gebeurde.
 • Verwerk een citaat van uzelf, de hoofdpersoon of een recensent in het intro
  Met een citaat wekt u de interesse van de lezer of overtuigt u de lezer van de kwaliteit van het boek.
 • Verwerk een grap in het intro
  Een grap in uw intro breekt het ijs tussen u en de lezer. Zorg er echter wel voor dat de grap niemand kwetst, écht grappig is en past bij de inhoud van uw boek.
 • Gebruik het einde van uw boek als intro
  Wanneer de lezer het einde van uw boek leest, wordt diegene nieuwsgierig naar hoe het verhaal tot dit eind is gekomen.
 • Begin met een vraag
  Begin uw intro met een vraag aan de lezer. Dit kan een retorische vraag zijn, bijvoorbeeld: “Wie heeft nou geen zin in mooi weer?” of een dilemma die je voorstelt aan de lezer: “Als u moest kiezen tussen een gelukkig leven met werk of een eenzaam leven zonder werk?”. Hiermee kunt u de aandacht trekken van de lezer en hen na laten denken over het antwoord.

Een pakkend intro: 3 tips

Het intro schrijven is een spannende klus, aangezien de eerste indruk van uw boek valt of staat bij dit stuk tekst. Wij geven u drie tips om een pakkend intro voor uw boek te schrijven.

1. Schrijf het intro wanneer het boek af is

Wanneer u het woord ‘intro’ leest, zou u denken dat het de eerste stap is in het Boek schrijven stappenplan, echter is dit juist het tegenovergestelde. Het verstandigst is om het intro juist pas te schrijven wanneer het boek helemaal af is. Gaandeweg kan de inhoud van uw boek namelijk nog veranderen.

2. Experimenteer met soorten intro’s en laat proeflezers kiezen welke het meest uitnodigt

Zorg ervoor dat de proeflezers tot de doelgroep behoren. U moet hen immers overtuigen om uw boek te lezen. Daarom is de doelgroep de perfecte proeflezer en beoordelaar van uw intro.

3. Gebruik speed writing bij het schrijven van het intro

Het beginnen met schrijven kan lastig zijn, want waar moet u beginnen? Gebruik daarom speed writing om zoveel mogelijk ideeën op papier te zetten binnen een bepaalde tijd, om daar uiteindelijk het intro van samen te stellen.

Intro geschreven, wat nu?

Het intro is vaak de laatste tekst dat geschreven dient te worden. Wat moet er gebeuren nu het boek af is? Lees daarvoor onze blog: Boek geschreven, wat nu? en ontdek wat de belangrijkste aspecten zijn, nadat de inhoud van uw boek is afgerond. Heeft u bijvoorbeeld weleens nagedacht over het boek drukken?

Vorige Titel bedenken voor uw boek
   Volgende Een voorwoord schrijven

Debug
Env: private
Time: 0.2112 seconds.