Inspiratie tips voor het schrijven van een boek

15 mei 2017

Het is mooi als inspiratie voor je boek zo ineens in je opkomt of dat je ermee wakker wordt, maar vaak moet je op zoek naar inspiratie. Je moet de wijde wereld in of het wijde web op om inspiratie tips voor het schrijven van een boek te vinden. In deze blog een aantal tips, oefeningen en films waar je jouw inspiratie voor een boek vandaan haalt.

8 inspiratie tips voor het schrijven van een boek

Zit je even zonder inspiratie? Gebruik dan de onderstaande tips en je creatieve brein begint weer te draaien binnen no-time.

1. Laat je vrienden en familie vertellen

Ga met mensen in gesprek en laat hen familieverhalen of andere verhalen vertellen. Maak hier een (kort) verhaal van en de inspiratie komt vanzelf weer in je op.

2. Gebruik je omgeving voor inspiratie

Ga op een terras of in een restaurant zitten en kies een persoon uit die je ziet. Verplaats je in diegene en maak een (kort) verhaal van hoe diegene de ruimte en de mensen ziet. Wat is zijn verhaal? Wie gaat hij hier ontmoeten en wat komt hij hier doen? Je zult zien dat je hier inspiratie voor je boek of een personage van zult krijgen.

3. Gebruik de mensen die je kent of tegenkomt

Haal inspiratie uit de mensen die je al kent of dagelijks tegenkomt. Bedenk hierbij personages en werk deze uit. Wie weet kan je deze personages wel gebruiken in je boek.

4. Schrijf samen met anderen een verhaal

Wanneer je samen met anderen een verhaal schrijft, inspireren jullie elkaar. Begin bijvoorbeeld te schrijven in een online document waar jullie tegelijk in kunnen werken (zoals Google Docs). Spreek af wie begint en wie daarna een stuk mag schrijven. De inspiratie komt zodra je het geschreven stukken van degenen voor je leest.

5. Volg een schrijfworkshop

Ondanks dat je misschien al wel een goede schrijver bent, kan het altijd inspirerend werken om een schrijfworkshop te volgen. Er is altijd wel iets dat je leert tijdens zo’n workshop. Ook omring je je met andere schrijvers die, net als jij, iets willen leren of inspiratie voor hun boek zoeken.

6. Social media als bron van inspiratie voor het schrijven van je boek

Social media kan perfect gebruikt worden voor wanneer je even een boost van inspiratie nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest, waar je ideeën kunt pinnen op virtuele prikborden en aan Instagram, waar je schrijvers zoals jij zult vinden.

7. Gebruik Pinterest voor inspiratie voor je boek

Pinterest is een social media kanaal dat zichzelf beschrijft als ‘de ideeëncatalogus voor iedereen’. Wanneer je inspiratie nodig hebt voor je boek (of voor welk onderwerp dan ook) is Pinterest een bron van tips, ideeën en voorbeelden. Zoek bijvoorbeeld op boek schrijven of inspiratie voor een boek en je zult zien dat er duizenden pins verschijnen die jou inspiratie geven.

8. Instagram is een bron van nieuwe ideeën

Instagram staat bekend als het social media kanaal voor selfies en kiekjes uit het goede leven, maar het is ook een zoekmachine voor ideeën. Zoek bijvoorbeeld eens op hashtags die te maken hebben met een boek schrijven, bijvoorbeeld #boekschrijven of #inspiratieboek. Je zult zien dat er posts tussen zitten die jou helpen bij het krijgen van inspiratie voor je boek.

Oefeningen voor inspiratie voor je boek

Wanneer je ter plekke inspiratie tips voor het schrijven van een boek nodig hebt, probeer dan de volgende oefeningen. Deze oefeningen, zoals speedwriting en een tijdlijn maken van je eigen leven, kunnen je helpen bij het creëren van nieuwe ideeën voor je boek.

Speedwriting

Deze manier van schrijven helpt tegen het writersblock. Dit is een moment dat je helemaal geen inspiratie hebt en geen idee hebt waar je over moet schrijven; geen woord komt op papier. Speedwriting houdt in dat je zoveel mogelijk schrijft binnen een tijdsbestek van 5 á 10 minuten. Het maakt niet uit wat je schrijft; ook al is het de grootste onzin van de wereld. Na deze heftige schrijfsessie zal je zien dat de inspiratie vanzelf weer terugkomt.

Bedenk een titel voor iemands leven

Kijk naar een willekeurig persoon in je omgeving. Bestudeer diegene van top tot teen. Let hierbij op zijn of haar kapsel, kleding, gezichtsuitdrukking, wat diegene bij zich heeft, met wie hij of zij is, enzovoorts. Bedenk op basis daarvan een titel voor iemands leven. Door dit te doen kan je geïnspireerd raken voor een titel of personage voor je eigen boek.

Mediteren

Even tien minuutjes per dag mediteren en tot jezelf komen. Dit helpt je bij het kalmeren van je gedachten en vaak komt er dan spontaan iets in je op. Schrijf het wel direct op, voordat je het weer vergeet!

Maak een verhaal van een televisieprogramma, film of serie

Als je even geen inspiratie hebt voor je boek, schrijf dan een (kort) verhaal over een televisieprogramma, film of serie. De essentie van een verhaal is er al, waardoor het schrijven eenvoudiger wordt. Je zult zien, dat zodra je begint met schrijven, de inspiratie voor je eigen boek of verhaal vanzelf in je opkomt.

Maak een tijdlijn van je eigen leven

Zet alle belangrijke gebeurtenissen in jouw leven in een tijdlijn. Denk je in dat jij een personage bent in jouw eigen boek: welke gebeurtenissen mogen geschrapt worden en welke zijn relevant genoeg om te houden? Welke mogen wat geromantiseerd of spannender gemaakt worden? Terwijl je hiermee bezig bent, begint de inspiratie voor een personage of gebeurtenissen in je boek geheid te borrelen.

Schrijf je droom op

Deze oefening kan je niet doen tijdens je schrijfsessie op je zolderkamer, maar is wel aan te raden om mee te nemen in het schrijfproces. Je droomt niet elke dag, maar als je droomt, zorg dan voor pen en papier (of je smartphone) op je nachtkastje. Probeer zo gedetailleerd mogelijk je droom op te schrijven. Van deze dromen kan je inspiratie weer beginnen te vloeien.

Inspirerende films over een boek schrijven

inspiratie boek

Films zijn een bron van inspiratie voor het schrijven van een boek, vooral als het verhaal ook gaat over het schrijven van een boek. Bekijk deze films en houd vooral je laptop of schrijfgerei in de aanslag voor je spontane creatieve oprispingen.

The words (2012) met Bradley Cooper

Rory is een schrijver dat maar moeilijk tot een boek kan komen. Totdat hij per toeval een verhaal in handen krijgt van een ander dat jaren geleden geschreven is. Daarmee breekt Rory door als schrijver, maar hij weet dan nog niet welke prijs hij moet betalen voor het stelen van andermans werk.

The Words is een prachtige dramafilm die je van begin tot eind boeit.

Misery (1990) gebaseerd op het boek van Stephen King

Paul Sheldon is een befaamd schrijver door zijn populaire Misery boekenserie en besluit een andere weg in te slaan. Maar die missie wordt onderbroken door een hevige sneeuwstorm waar hij ternauwernood aan de dood ontsnapt. Een gestoorde fan neemt hem onder zijn hoede en laat Paul bij haar herstellen van het ongeluk. Totdat de fan erachter komt dat hij stopt met de Misery boekenserie waar ze bezeten van is..

Misers is een spannende dramafilm waar je haren soms van overeind gaan staan.

Het Verlangen (2017) met Chantal Janzen

De aantrekkelijke maar niet al te slimme Brigitte komt met een slecht manuscript bij de noodlijdende familie-uitgeverij Goudemondt, tegelijk met een stotterende auteur van een literair meesterwerk. Om het boek van de stotteraar toch tot een succes te maken, besluiten de broers van uitgeverij een grote wisseltruc uit te halen: Brigitte heeft het literair meesterwerk ‘Het Verlangen’ geschreven. De truc werkt; het boek wordt een waar succes. Totdat er een strijd ontstaat tussen de betrokken partijen.

Het Verlangen is een Nederlandse komedie waarin Chantal Janzen helemaal opgaat in haar rol als een tikkeltje ordinaire, pittige tante.

Dit waren de tips en trucs die je helpen bij het krijgen van inspiratie van je boek! Heb je nog meer inspiratiebronnen nodig? Lees dan onze blog Schrijftechnieken voor een roman die je verder helpen. Hier leggen we drie technieken uit die ook kunnen helpen bij het creatieve proces van het schrijven van een boek.

Debug
Env: none
Time: 0.1362 seconds.