Reisboek maken: 10 tips

Een lange of verre reis wil je natuurlijk zo lang mogelijk blijven herinneren. Een reisboek is daar ideaal voor. Maar ook voor kortere vakanties is een reisboek een fantastische manier om herinneringen vast te leggen.

Leg je onvergetelijke momenten vast in een reisboek

Een reisboek maken is niet alleen een mooie manier om herinneringen vast te leggen, maar ook een leuke bezigheid. Door foto’s en verhalen samen te brengen, herbeleef je je reis keer op keer.

Een reisboek voor een wereldreis of een lange rondreis

Wanneer u een wereldreis hebt gemaakt, heeft u genoeg plaatsen, landen en bezienswaardigheden bezocht die de moeite waard zijn om te vereeuwigen in een reisboek. Laat zien welke plekken u allemaal hebt bezocht door middel van uw vakantiefoto’s en vertel daarbij de mooie ervaringen die u heeft opgedaan.

Een reisboek voor uw korte vakanties

Ga je elk jaar op een korte vakantie? Ook die herinneringen verdienen een plekje. Een reisboek is een perfecte manier om bijvoorbeeld de vakanties van de afgelopen vijf jaar samen te voegen. Gebruik de mooiste foto’s en schrijf er leuke anekdotes bij die je hebt meegemaakt.

Een reisboek ter herinnering maar ook ter referentie

Een reisboek is niet alleen leuk om zelf te lezen, maar ook handig als naslagwerk. Misschien ken je iemand die naar dezelfde plekken wil gaan. Met je reisboek kun je tips en ervaringen delen die zeker de moeite waard zijn.

10 Tips voor het maken van een reisboek

Niets is leuker dan herinneringen ophalen van een mooie reis. Voor elke reiziger of vakantieganger zijn hier tien handige tips voor het maken van een reisboek:

  1. Bepaal vóór je reis dat je een reisboek gaat maken
    Als je al van tevoren weet dat je een reisboek gaat maken, ga je bewuster op pad. Je verzamelt sneller foldertjes of souvenirs en maakt foto’s met de gedachte: “Dit is perfect voor het reisboek!”
  2. Maak het boek direct na je reis
    Begin met je reisboek zodra je thuis bent en de herinneringen nog vers in je geheugen zitten. Dit helpt om alle details te bewaren.
  3. Maak aantekeningen tijdens je reis
    Schrijf tijdens je reis dingen op die je niet wilt vergeten: adressen, namen van restaurants, en mensen die je hebt ontmoet. Zo heb je na je reis alle informatie bij de hand.
  4. Voeg een wereldkaart toe aan je reisboek
    Bij meerdere bezochte landen of plaatsen is het leuk om een kaart toe te voegen waarop je je reis markeert. Deze kan op de omslag, voorin het boek, of als inleiding van een hoofdstuk.
  5. Denk na over de vorm van je reisboek
    Wil je je reisboek als dagboek, verhaal, of fotoboek met anekdotes vormgeven? Er zijn verschillende mogelijkheden; kies wat het beste bij je past.
  6. Gebruik je eigen foto’s
    Elke foto vertelt een persoonlijk verhaal. Je eigen foto’s maken het reisboek authentiek en uniek.
  7. Schrijf leuke anekdotes en feiten op
    Schrijf de momenten op die je echt raken: die keer dat je de slappe lach kreeg, de muziek die je steeds hoorde, de gerechten die je proefde, of nieuwe woorden die je leerde.
  8. Pas de vormgeving aan op het land van je reis
    Maak de sfeer van je reis tastbaar door specifieke elementen te verwerken. Voor een Australië-reis kun je bijvoorbeeld kenmerkende aspecten zoals kangoeroes en boemerangs toevoegen, en bij een wintersportvakantie natuurlijk sneeuw.
  9. Kies het juiste programma voor je boek
    Werk in een programma dat je makkelijk vindt om te gebruiken, zoals Word, Pages of InDesign. Lees onze blog ‘De drie meest gebruikte software voor het schrijven van een boek’ voor meer tips.
  10. Kies een groot formaat en kwalitatief papier
    Voor een reisboek met veel foto’s is een groot formaat en glanzend papier vaak de beste keuze voor optimale fotokwaliteit. Een kleiner boek heeft ook voordelen; het is bijvoorbeeld goedkoper en handzamer.

Wil je alles weten over het maken van een reisboek? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag om zelf het perfecte reisboek te creëren!

Ready to start writing and publishing your dream together?

We support you every step of the way from manuscript and professional editing to cover design, layout and printing.