Voordat je begint met het schrijven van een informatief boek, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een educatief en een informatief boek. Er zijn namelijk veel overeenkomsten tussen deze twee categorieën, maar ook enkele duidelijke verschillen. Daarnaast vraagt het schrijven voor volwassenen om een andere aanpak dan het schrijven voor kinderen.
Het verschil tussen een educatief en informatief boek
Het belangrijkste verschil tussen een educatief en een informatief boek zit in de manier waarop de informatie wordt gepresenteerd. Een educatief boek biedt vaak kennis aan door middel van opdrachten, oefeningen, casussen en praktijkvoorbeelden. Informatieve boeken, daarentegen, richten zich op het delen van uitgebreide kennis over een onderwerp, vaak ondersteund met afbeeldingen.
Educatieve boeken zijn vaak lesboeken die gebruikt worden in het onderwijs. Informatieve boeken richten zich meestal op een specifiek onderwerp en bieden gedetailleerde informatie die de basiskennis aanvult. Denk bijvoorbeeld aan boeken over dieren, planten of technologieën.

Een informatief boek schrijven voor volwassenen of kinderen?
Wanneer je hebt besloten om een informatief boek te schrijven, is de volgende stap het bepalen van je doelgroep. Is je boek gericht op volwassenen of kinderen? Deze keuze hangt sterk samen met het onderwerp; een boek over bijvoorbeeld beleggen is bedoeld voor volwassenen, terwijl een boek over dieren ook voor kinderen geschikt kan zijn.
Het taalgebruik en de diepgang hangen ook af van de doelgroep. In een boek voor volwassenen kun je complexere termen en diepergaande informatie verwerken, terwijl een kindvriendelijke versie eenvoudiger moet zijn. Bijvoorbeeld:
Voor volwassenen:
Gedetailleerde uitleg over de vier magen van een koe en hun functie.
Voor kinderen:
“Koeien eten gras, lopen in de wei en geven melk.”
Bij een informatief boek voor kinderen is de vormgeving ook anders dan bij een boek voor volwassenen. Kinderen begrijpen de inhoud beter en vinden het aantrekkelijker wanneer er veel kleurrijke plaatjes in staan. Volwassenen vinden het doorgaans prettig om de stof juist uitvoerig te lezen, met minder beeldmateriaal.

Beginnen met schrijven van een informatief boek
Wanneer je start met het schrijven van een informatief boek, is het handig om het onderwerp te verdelen in duidelijke categorieën, die je kunt gebruiken voor de hoofdstukindeling. Elk hoofdstuk kan op zijn beurt weer worden onderverdeeld in subcategorieën, wat je helpt een logische en overzichtelijke structuur te creëren. Deze indeling kun je aanhouden als planning om het schrijven systematisch en overzichtelijk te houden.
Wil je meer weten over hoe je begint met het schrijven van een boek? Lees dan onze blog: “Beginnen aan het schrijven van je boek: 9 stappen”.

Ready to start writing and publishing your dream together?
We support you every step of the way from manuscript and professional editing to cover design, layout and printing.