Beginnen met het schrijven van uw boek: 9 stappen

10 februari 2017

De eerste stap bij het beginnen met het schrijven van uw boek is het daadwerkelijk beginnen met schrijven. Dat klinkt erg logisch en zeer voor de hand liggend, maar veel mensen fantaseren al tijden over het schrijven van een boek, maar beginnen er uiteindelijk nooit aan. Volg deze 9 stappen en gebruik ze bij het schrijven van uw eigen boek.

Een boek schrijven? Dit is hoe je begint

1. Analyseer uw doelgroep

Zorg ervoor dat u, voordat u begint met het schrijven van uw eigen boek, de doelgroep hebt geanalyseerd. In welke onderwerpen interesseren zij zich en wat is hun taalgebruik? Wanneer dat bekend is, kunt u uw verhaal er op afstemmen zodat u de doelgroep nog meer aanspreekt.

2. Werk in trechtervorm: eerst de grote lijnen, daarna specifiek uitwerken

Bedenk eerst de grote lijnen van uw verhaal. Zodra u dat hebt gedaan, kunt u beginnen met het invullen van de specifieke gebeurtenissen, karaktertrekjes, houding, leefstijl en bijvoorbeeld de uitspraken. Op die manier ontwikkel u een structuur en een gedegen basis van waaruit u het verhaal kunt gaan schrijven en zo weet u waar uw verhaal naartoe zal gaan.

3. Schrijf uw personages uit tot in detail

Wanneer u begint met het schrijven van een boek, is het verstandig in ieder geval de hoofdpersonen tot in detail uit te werken. Bijvoorbeeld: welke karaktereigenschappen hebben zij en hoe komt dit tot uiting? Heeft mijn hoofdpersonage een tik? Of is diegene bijgelovig? Op die manier geeft u echt persoonlijkheid aan uw hoofdpersonen, wat maakt dat het personage sneller een connectie krijgt met de lezer. De lezer krijgt zo een concreter beeld bij de persnage(s).

4. Hoofdstukindeling maken

Deel uw verhaal op in hoofdstukken, zodat u vanaf hier het verhaaldeel vorm kan geven met de specifieke invulling. Dit is onderdeel van uw structuur (zie punt 2). U maakt het uzelf op deze manier een stuk makkelijker en overzichtelijker.

5. Maak een planning

Aan de hand van de hoofdstukindeling is gemakkelijk een planning te maken. Met een planning weet u zeker dat u structuur houdt en u niet afdwaalt.

6. Bedenk een pakkend plot

Een goed verhaal heeft een verhaallijn, onverwachte wendingen en een eind. Al deze dingen bij elkaar noemen we een plot. Zorg ervoor dat uw plot pakkend is. Hoe u dat doet, leest u in onze blog: ‘Plot schrijven: 7 tips voor een pakkend einde’.

Beginnen met het schrijven van je boek

7. Wees in uw verhaal zo beschrijvend mogelijk

Omdat een boek lezen erg veel vraagt van de fantasie van de lezer, is het aan te raden bij bepaalde situaties zo beeldend mogelijk te zijn. Denk dus aan het beschrijven van wat de personage aantreft: ‘Wanneer hij naar buiten stapt, voelt hij de warme zonnestralen al op zijn gezicht en ziet hij in de verte een oud, babyblauw Volkswagenbusje aankomen’. Pas dit natuurlijk toe met mate, om te voorkomen dat het gaat irriteren. Maar dit soort zinnen spreken wel tot de verbeelding en nemen de lezer mee in het verhaal.

8. Begin pas met dingen weglaten wanneer u het hele verhaal hebt geschreven

‘Schrijven is schrappen’ en ‘Kill your darlings’ zijn veel gehoorde termen tijdens het schrijven van een boek. Schrijf al uw ideeën op en schrap ze pas wanneer u aan het eind van uw verhaal bent. Wie weet zijn een aantal ideeën op een andere wijze toe te passen dan dat u had bedoeld of elders in het verhaal. Denk daar over na voordat u ze definitief verwijderd.

9. Vraag iemand uit uw doelgroep uw verhaal te lezen

Schakel iemand in die tot uw doelgroep behoort om uw verhaal door te lezen zodra deze af is. Op die manier wordt er op een andere wijze naar gekeken. Zo vallen verhaallijnen op die bijvoorbeeld abrupt eindigen en worden zo mogelijk de onlogische aspecten eruit gepikt. Het is goed om iemand met een frisse blik naar uw verhaal te laten kijken.

Sommige mensen dromen al tijden over het schrijven van een eigen boek. Maar het daadwerkelijke schrijven begint bij uzelf. Zoals het stappenplan al beschrijft begint u groot en werkt u toe naar de details. En wanneer het boek af is, vraagt u zich af waarom u het niet eerder hebt gedaan!

Bent u benieuwd  naar wat u te doen staat nadat u uw boek hebt geschreven? Lees dan onze blog: ‘Boek geschreven wat nu?’.

Debug
Env: none
Time: 0.1329 seconds.