Beginnen met het schrijven van je boek: 9 stappen

10 februari 2017

De eerste stap bij het beginnen met het schrijven van je boek is het daadwerkelijk beginnen met schrijven. Dat klinkt erg logisch en zeer voor de hand liggend, maar veel mensen fantaseren al tijden over het schrijven van een boek, maar beginnen er uiteindelijk nooit aan. Volg deze 9 stappen en gebruik ze bij het schrijven van je eigen boek.

Een boek schrijven? Dit is hoe je begint

1. Analyseer je doelgroep

Zorg ervoor dat je, voordat je begint met het schrijven van je eigen boek, de doelgroep hebt geanalyseerd. In welke onderwerpen interesseren zij zich en wat is hun taalgebruik? Wanneer dat bekend is, kan je jouw verhaal er op afstemmen zodat je de doelgroep nog meer aanspreekt.

2. Werk in trechtervorm: eerst de grote lijnen, daarna specifiek uitwerken

Bedenk eerst de grote lijnen van je verhaal. Zodra je dat hebt gedaan, kan je beginnen met het invullen van de specifieke gebeurtenissen, karaktertrekjes, houding, leefstijl en bijvoorbeeld de uitspraken. Op die manier ontwikkel je een structuur en een gedegen basis van waaruit je het verhaal kan gaan schrijven en je weet waar je verhaal naartoe zal gaan.

3. Schrijf je personages uit tot in detail

Wanneer je begint met het schrijven van een boek, is het verstandig in ieder geval de hoofdpersonen tot in detail uit te werken. Bijvoorbeeld: welke karaktereigenschappen hebben zij en hoe komt dit tot uiting? Heeft mijn hoofdpersonage een tik? Of is diegene bijgelovig? Op die manier geef je echt persoonlijkheid aan je hoofdpersonen, wat maakt dat het personage sneller een connectie krijgt met de lezer. De lezer krijgt zo een concreter beeld bij de persnage(s).

4. Hoofdstukindeling maken

Deel je verhaal op in hoofdstukken, zodat je vanaf hier het verhaaldeel vorm kan geven met de specifieke invulling. Dit is onderdeel van je structuur (zie punt 2). Je maakt het jezelf op deze manier een stuk makkelijker en overzichtelijker.

5. Maak een planning

Aan de hand van de hoofdstukindeling is gemakkelijk een planning te maken. Met een planning weet je zeker dat je structuur houdt en je niet afdwaalt.

6. Bedenk een pakkend plot

Een goed verhaal heeft een verhaallijn, onverwachte wendingen en een eind. Al deze dingen bij elkaar noem je een plot. Zorg ervoor dat je plot pakkend is. Hoe je dat doet, lees je in onze blog: ‘Plot schrijven: 7 tips voor een pakkend einde’.

Beginnen met het schrijven van je boek

7. Wees in je verhaal zo beschrijvend mogelijk

Omdat een boek lezen erg veel vraagt van de fantasie van de lezer, is het aan te raden bij bepaalde situaties zo beeldend mogelijk te zijn. Denk dus aan het beschrijven van wat de personage aantreft:  ‘Wanneer hij naar buiten stapt, voelt hij de warme zonnestralen al op zijn gezicht en ziet hij in de verte een oud, babyblauw Volkswagenbusje aankomen’. Pas dit natuurlijk toe met mate, om te voorkomen dat het gaat irriteren. Maar dit soort zinnen spreken wel tot de verbeelding en nemen de lezer mee in het verhaal.

8. Begin pas met dingen weglaten wanneer je het hele verhaal hebt geschreven

‘Schrijven is schrappen’ en ‘Kill your darlings’ zijn veel gehoorde termen tijdens het schrijven van een boek. Schrijf al je ideeën op en schrap ze pas wanneer je aan het eind van je verhaal bent. Wie weet zijn een aantal ideeën op een andere wijze toe te passen dan dat je had bedoeld of elders in het verhaal. Denk daar over na voordat je ze definitief verwijderd.

9. Vraag een persoon uit je doelgroep je verhaal na te lezen

Schakel iemand in die tot jouw doelgroep behoort om jouw verhaal door te lezen zodra deze af is. Op die manier wordt er op een andere wijze naar gekeken. Zo vallen verhaallijnen op die bijvoorbeeld abrupt eindigen en worden zo mogelijk de onlogische aspecten eruit gepikt. Het is goed om iemand met een frisse blik naar je verhaal te laten kijken.

Sommige mensen dromen al tijden over het schrijven van een eigen boek. Maar het daadwerkelijke schrijven begint bij jou. Zoals het stappenplan al beschrijft begin je groot en werk je toe naar de details. En wanneer het boek af is, vraag je je af waarom je het niet eerder hebt gedaan!

Ben je benieuwd wat jou te doen staat nadat je jouw boek hebt geschreven? Lees dan onze blog: ‘Boek geschreven wat nu?’.

Debug
Env: none
Time: 0.2133 seconds.