Zelf een boek uitgeven; de voordelen

6 januari 2017

Of jij je boek in eigen beheer uitgeeft is uiteraard aan jou. De één wil graag zelf de touwtjes in handen hebben en de ander neemt liever een uitgever in de arm. In deze blog zetten we een aantal voordelen op een rij van het uitgeven in eigen beheer.

zelf je boek uitgeven

De voordelen van zelf een boek uitgeven

Wanneer je zelf van meerdere markten thuis bent of de juiste connecties hebt, is zelf een boek uitgeven een heerlijk gevoel. Hieronder zetten we een aantal voordelen van zelf een boek uitgeven op een rij.

Je hebt alles zelf in beheer

Een voordeel van zelf je boek uitgeven is dat jij de touwtjes in handen hebt. Je bepaalt alles zelf. Hoe pak je het aan? Aan wie verkoop je wel en aan wie niet? Wat wordt de verkoopprijs van je boek? Ga je je boek in consignatie verkopen via de (lokale) boekhandel? Hierdoor is de kans groot dat je boek sneller op de planken ligt.

De winst is 100% voor jou

Omdat je zelf je boek uitgeeft, is de marge van de opbrengst veel hoger. De opbrengst uit de verkoop hoef je niet met een andere partij te delen; de winst is 100% voor jou. Dit in tegenstelling tot het uitgeven via een uitgeverij.

Je bent niet gelimiteerd aan de eisen van een uitgever

Je hebt alle vrijheid wanneer je jouw eigen boek uitgeeft. Uitgevers hanteren vaak strikte eisen aan een boek. Tevens hebben ze het recht om bepaalde alinea’s te herschrijven of zelfs te schrappen. Wanneer je jouw boek in eigen beheer uitgeeft, ondervind je geen hinder van dit soort regels. Zo blijft het ten alle tijden jouw eigen boek. Het boek dat jij zelf hebt geschreven en waar je trots op mag zijn.

zelf een boek uitgeven

Zelf een boek uitgeven: hard werken wordt beloond!

Sommige schrijvers willen graag alles in eigen beheer houden zodat ze het gevoel van controle hebben. Andere schrijvers leggen juist liever al het werk neer bij de uitgever en willen zich zelf alleen bezighouden met het schrijven van de inhoud. Op welke manier jij je boek uitgeeft ligt dus mede aan jouw interesses: hou jij je liever alleen bezig met het schrijfproces of ben je ook geïnteresseerd in het op de markt te brengen van je boek? Uitgeven in eigen beheer kan een tijdrovende klus zijn, maar dat hoeft echter niet. Er zijn diverse manieren om de verkoop van jouw boek gestructureerd te laten verlopen zonder dat het extra tijd en energie kost.

Ga je jouw boek zelf uitgeven? Lees dan onze andere blogs; we helpen je graag een eindje in de goede richting. In onze blogs geven we je bijvoorbeeld 10 tips voor een succesvolle boekomslag, vertellen we je alles over boekmarketing en geven we tips voor het bepalen van je boekoplage.

Debug
Env: none
Time: 0.1823 seconds.