Tekst van je boek redigeren: 3 mogelijkheden

23 april 2017

Een boek schrijven is een tijdrovende klus. Het duurt weken, zelfs maanden om de inhoud van je boek te schrijven. Omdat je er zelf zolang mee bezig bent en vaak je eigen tekst hebt gelezen, is de kans groot dat je fouten over het hoofd ziet. Daarom is je boek redigeren belangrijk. In deze blog laten we je drie mogelijkheden zien om je teksten te (laten) redigeren.

Wat is redigeren?

Boek redigeren

Redigeren betekent dat je de inhoud van je geschreven stuk nakijkt en waar nodig verbetert voordat het gepubliceerd wordt. Dit kan je door iemand in je omgeving of door een professional laten doen, maar je kan ook zelf je boek of manuscript redigeren.

1.    Vraag hulp in je omgeving bij het redigeren van je tekst

Personen die een tekst nog nooit gelezen hebben, vallen fouten of onduidelijkheden eerder op dan iemand die een tekst al vaker heeft gelezen. Op een gegeven moment word je zelf blind voor deze fouten. Vraag daarom iemand in je omgeving, die de tekst nog nooit heeft gelezen, om jouw geschreven tekst te redigeren. Vraag hen te letten op spel- en typfouten maar ook op onduidelijke stukken en doodlopende verhaallijnen. Voor jou kan namelijk een stuk zo klaar als klontje zijn, waar anderen het erg onduidelijk vinden. Let er wel op, dat diegene die jouw tekst redigeert Nederlands goed onderlegd is, zodat geen spelfout of rare zinsbouw over het hoofd wordt gezien.

2.    Laat je teksten redigeren door een professional

Mocht je niemand in je omgeving hebben die jouw tekst kan of wil redigeren. Overweeg dan een professional in de arm te nemen. Een professionele redacteur weet precies waar hij op moet letten en vist zo alle foutjes eruit. De kosten voor het redigeren van je boek worden bepaald aan de hand van het aantal woorden. Op internet vind je genoeg professionals die teksten tegen een betaalbare prijs redigeren. Of het nou een boek, scriptie, manuscript of zakelijk stuk is.

3.    Zelf je tekst redigeren; gebruik deze checklist

Tekst redigeren

Wanneer je jouw eigen teksten redigeert, is de kans groot dat je alsnog over de (spel)fouten heen leest. Dit komt doordat je brein de tekst al kent en daardoor onbewust woorden en zinnen aanvult zonder het daadwerkelijk te lezen.

Met behulp van de onderstaande checklist redigeer je jouw eigen tekst op spelling en andere vormfouten.

  • Is de titel allesomvattend en komt het overeen met de inhoud?
  • Wordt in de introductie een duidelijke samenvatting gegeven van de hele tekst?
  • Heeft elk onderwerp of deel van de tekst een eigen alinea?
  • Sluiten de alinea’s of verhaallijnen logisch op elkaar aan?
  • Heeft elke verhaallijn een duidelijk begin en eind?
  • Geven de tussenkoppen of hoofdstukken de inhoud van de alinea weer?
  • Wordt overal dezelfde aanspreekvorm gebruikt? (u-vorm, ik-vorm of hij/zij-vorm)
  • Zijn afkortingen overal hetzelfde geschreven? (voluit of afgekort)
  • Zijn de (plaats)namen overal met een hoofdletter geschreven?
  • Wordt overal dezelfde tijdsvorm gebruikt? (tegenwoordige tijd of verleden tijd)

Spelfouten en fouten in de zinsopbouw opsporen tijdens het redigeren van je tekst
Wanneer je op spelling en typfouten controleert, helpt het de tekst in een andere vorm, zoals papier of PDF-bestand, te lezen. Hierdoor lijkt de tekst voor je brein anders en vallen fouten sneller op dan wanneer je het continu in dezelfde vorm leest. Ook het hardop voorlezen van de tekst helpt bij het opsporen van spelfouten en fouten in de zinsopbouw.

Je tekst is geredigeerd, wat nu?

Redigeren is een van de laatste taken van het schrijven van een boek. De inhoud is er, maar wat moet er nog meer gebeuren voordat je boek gepubliceerd kan worden? Na het redigeren van de tekst begint het vormgeven van je omslag, het drukklaar maken en het promoten van je boek. In onze blog Boek geschreven, wat nu? vertellen we je wat er nog moet gebeuren voordat je boek klaar is om verkocht te worden. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan het aanvragen van een ISBN?

Debug
Env: none
Time: 0.194 seconds.