Schrijftechnieken voor een roman die je verder helpen

10 maart 2017

Wat fantasyschrijver J.R.R. Tolkien en ‘writers-block’ gemeen hebben? Het zijn beide fenomenen waar jij als schrijver van een roman iets van kan leren. In deze blog geven we aan de hand van deze fenomenen schrijftechnieken voor een roman en een tool waarmee jouw schrijfstijl kan worden geanalyseerd.

Schrijftechnieken voor een roman

Schrijftechniek: vijf tips van Tolkien

Wie kent de fantasyserie The Hobbit en Lord of the Rings niet? De schrijver van deze succesvolle serie is J.R.R. Tolkien (1892 – 1973). Hij werd door deze succesvolle series bekroond als de vader van de fantasyliteratuur. Van deze inspirerende schrijver kan iedereen wat leren. Deze vijf schrijflessen kan Tolkien je meegeven:

  1. Neem je tijd

Tolkien hield naast het schrijven van fantasyboeken ook van lesgeven. Hij was namelijk Engels docent op het Oxfort College. Mede hierdoor heeft hij 7 jaar gedaan over het schrijven van The Hobbit. Wees dus niet gehaast en neem je tijd, totdat jij denkt dat je roman af is.

  1. Schrijf over dingen die jou interesseren

Tolkien geloofde dat wanneer je over iets schrijft wat jou interesseert en het uit je hart komt, de lezers het ook voelen. Zo heeft hij vanuit zijn eigen interesse in talen, een eigen taal en cultuur bedacht voor zijn aangrijpende fantasyverhalen.

  1. Omring je met schrijvers

Tolkien maakte deel uit van een schrijfgroep genaamd “The Inklings”. In deze schrijfgroep bespraken befaamde schrijvers elkaars werk en werd er openlijk gediscussieerd over literatuur. Andere lezers kunnen je werk naar een hoger niveau tillen, net als bij Tolkien.

  1. Bewaar al je aantekeningen

Tijdens het nakijken van een examen van één van zijn studenten, schreef Tolkien zomaar uit het niets een zin op: “In a hole in the ground, there lived a hobbit”. Op dat moment wist hij zelf niet wat een hobbit was, maar heeft deze creatieve opwelling geleid tot een meesterwerk. Bewaar dus al je aantekeningen en creatieve uitbarstingen. Je weet nooit waar het toe kan leiden.

  1. Luister naar feedback

Een bekende auteur was Tolkiens proeflezer en heeft hem tot aan het einde feedback gegeven. Deze feedback heeft hij altijd verwerkt in zijn verhalen. Proeflezers kijken op een andere manier naar jouw verhaal dan dat jij dat doet. Zij ontdekken dingen die jij niet ziet. Luister dus altijd naar je proeflezers.

Schrijftechniek: Free-writing tegen fenomeen “writers-block”

Een goede schrijftechniek dat helpt bij het schrijven van een roman is Free Writing. Deze techniek is geïntroduceerd door Peter Elbow in zijn boek “Writing Without Teachers” dat stamt uit 1975. Het is een speciale techniek dat je helpt uit je writers-block te komen.

Een writers-block kan iedereen overkomen, of je nou bezig bent met een scriptie of met een boek. Het is een bekend fenomeen onder schrijvers: er komt met geen mogelijkheid iets op papier. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld gebrek aan inspiratie, perfectionisme of de angst voor meningen van anderen.

Free Writing helpt je bij het loslaten van deze gedachten. Deze schrijftechniek houdt in dat je binnen een tijdslimiet zoveel mogelijk gaat schrijven. Je mag niet teruglezen of corrigeren. Deze schrijftechniek laat je gedachten de vrije loop en drukt je angst en alles wat je tegenhoudt weg. Het resultaat lijkt op het eerste oog een paar pagina’s aan chaos, maar wanneer je het terugleest raak je weer geïnspireerd en kan je verder met je roman.

Schrijftechnieken Roman

Extra: Ontdek je schrijfstijl met Stylene

Wanneer je benieuwd bent naar jouw schrijfstijl, gebruik je Stylene. Dit is een online tool die jouw schrijfstijl analyseert aan de hand van je woordkeuze en de hoeveelheid woorden. Typ of plak een stuk tekst van maximaal 4000 letters in het vak en druk op ‘analyseer’. Uit de resultaten blijkt onder andere of je een vrouwelijke of een mannelijke schrijfstijl hebt en op welke schrijver jij lijkt. Leuk om te weten!

Ben je na het lezen van deze schrijftechnieken voor een roman benieuwd hoe je begint met het schrijven van je boek? Lees dan onze blog ‘Beginnen aan het schrijven van je boek: 9 stappen’.

Debug
Env: none
Time: 0.1613 seconds.