Wat doet Promovendi Netwerk Nederland (PNN) en hoe kan ik daar als promovendus van profiteren?

Promovendi Netwerk Nederland (PNN) is een landelijke belangenorganisatie die zich richt op het behartigen van de belangen van promovendi in Nederland. Promovendi kunnen hier terecht voor verbeteringen rondom werkomstandigheden, arbeidsperspectieven, loopbaanontwikkelingen, netwerkmogelijkheden en gelijkheid tussen promovendi. In dit blog zetten we uiteen welke activiteiten en diensten PNN aanbiedt en hoe je daar als promovendus van kunt profiteren.

Belangenbehartiging promovendi

PNN fungeert als krachtige stem en vertegenwoordiger van promovendi. Het zet zich actief in voor verbeterde arbeidsvoorwaarden, zoals een rechtvaardig salaris, versterkte sociale zekerheid en verbeterde arbeidscontracten. PNN-vertegenwoordigers oefenen invloed uit op de universitaire beleidsvorming voor promovendi. Zo gaan ze in gesprek met lokale promovendiorganisaties. Dat doen ze vier keer per jaar. PNN brengt trends en ontwikkelingen in het promovendi landschap in kaart. Het verspreidt up-to-date informatie die van belang is in het PhD-traject. Denk aan veranderde wet- en regelgeving, financiering, politiek, vacatures en bijeenkomsten.

Begeleiding en promotieplaatsen voor promovendi

De belangenvereniging PNN begeleidt promovendi op verschillende onderwerpen. Denk daarbij aan het opstellen van je onderzoeksplan, proefperiode, financiering, promotietrajectfases, cursussen en lesgeven. Maar ook helpen ze je als je zwanger bent en verlof wilt aanvragen of als je ouderschapsverlof wilt. Bovendien verschaft het kennis rondom het afronden van je PhD. Denk aan informatie rondom de promotiekosten, de ceremonie, uitnodigingen en het proefschriftenproductieproces. Het laat ook de bekendste platformen zien waar je PhD vacatures kunt vinden. Men zegt dat promotieplaatsen meestal worden ingevuld door het netwerk van de hoogleraar. Laat dus altijd aan zoveel mogelijke relevante connecties weten dat je openstaat voor zo’n traject.

Arbeidsconflicten en werkervaring opdoen tijdens PhD-traject

Naast dat PNN jouw arbeidsrechten kan verduidelijken, biedt het ook een Professional PhD Program aan. Dit is een programma waarbij promovendi drie tot zes maanden werkervaring opdoen. Tijdens het promotietraject wordt men opgeleid voor een wetenschappelijke carrière, maar 70% van de gepromoveerden gaat buiten de wetenschap werken. Je kunt uit hun vacatureaanbod kiezen, maar ook zelf bedrijven benaderen. Klik hier voor meer informatie over het Professional PhD Program (PPP).

Tips voor promovendi

Tot slot een paar algemene tips voor promovendi:

· Neem initiatief: neem initiatief tijdens het onderzoek en de richting ervan. Daardoor kun jij meer controle uitoefenen op de externe omgeving. Dan ben je in de lead. Anders wordt je onderdeel van iemands anders plan.

· Blijf schrijven: schrijven zorgt ervoor dat je informatie en onderzoek verwerkt. Collega’s kunnen jouw voortgang zien en vanuit daar kunnen discussies plaatsvinden. Het schrijven van artikelen verhoogt ook de waarde van een onderzoeker op de universitaire arbeidsmarkt.

· Bezoek congressen: om inspiratie op te doen, maar ook om kritisch naar jezelf en je eigen werk te kijken, is het bezoeken van congressen belangrijk. Je leert van anderen. gebruikt meerdere hersendelen waardoor informatie beter wordt opgeslagen. Volgens de leerpiramide van Bales zorgt dat ervoor dat je 80% tot 90% opslaat. Het is de meeste actieve manier van leren. Normaal gesproken onthoud je 5% bij luisteren, 10% bij lezen, en 20% bij horen en lezen. Door discussies te voeren sla je 50% op en het zelf ervaren (doen) 75%. Zorg ervoor om congressen te bezoeken.

Gratis flipbook!

Vanwege succes verlengd! Geef in oktober akkoord op jouw offerte en ontvang een gratis flipbook (t.w.v. €50,-)

Een flipbook is een digitale versie van jouw proefschrift. Voordelen van een flipbook zijn:

  • * Online naslagwerk;
  • * Toegankelijkheid vergroten door te delen met onbekende lezers;
  • * Wereldwijd te delen via een unieke link;
  • * Naast fysieke exemplaren ontvang je dus ook een digitaal exemplaar.

>> vraag hier een offerte aan.