Als promovendus kom je tijdens je onderzoek op een punt dat je al je materiaal gaat samenvoegen. Je werkt dan toe naar een compleet bestand dat gereed is voor de opmaak. Een spannende fase! En ook een leuke: jouw promotie komt steeds dichterbij! In dit blog leggen we uit hoe een proefschrift doorgaans wordt opgebouwd.
Ben je op zoek naar een vormgever en/of drukker voor jouw proefschrift?
Vraag dan een offerte aan bij Ipskamp Printing.
Wat is een proefschrift?
Een proefschrift – ook wel dissertatie en (doctoraats)thesis genoemd – is een originele wetenschappelijke verhandeling. Het is geschreven door een promovendus en nodig om de doctorstitel te verkrijgen. Naast deze originele verhandeling, kan een proefschrift ook een samenvoeging zijn van eerdere wetenschappelijke publicaties van de promovendus.
Hoe ziet de opbouw van een proefschrift eruit?
Een proefschrift wordt meestal opgebouwd uit de volgende onderdelen:
Voorwoord: je geeft hierin een korte introductie van het onderwerp, maar je gaat er verder nog niet inhoudelijk op in. Je vertelt waar je onderzoek over gaat, waarom je daarvoor gekozen hebt en je kunt wat kwijt over je persoonlijke ervaring. Met het voorwoord maak je de lezer enthousiast en nieuwsgierig, zodat diegene graag verder wil lezen.
Inleiding: was je in het voorwoord wat persoonlijker, in de inleiding beschrijf je enkel en alleen het onderwerp. Waar gaat jouw onderzoek over? Je neemt de lezer er als het ware in mee.
In de inleiding komen de probleemstelling en de opgestelde deelvragen aan bod. Ook licht je toe in welk hoofdstuk je welke deelvraag beantwoordt. Belangrijk: in de inleiding deel je géén resultaten.
Samenvatting: niet iedere lezer zal je proefschrift van A tot Z lezen. Het is daarom belangrijk om een samenvatting in je proefschrift op te nemen, zowel in het Engels als in het Nederlands.
Hoofdstukken: in de hoofdstukken zelf leg je alle aspecten van jouw onderzoek uit. Je geeft antwoord op de deelvragen en uiteindelijk ook op de hoofdvraag. Er zijn geen regels voor het aantal hoofdstukken. Belangrijk is dat ze samen een geheel vormen, maar ook afzonderlijk te begrijpen zijn.
Bronvermelding: hierin geef je een overzicht van alle stukken die je hebt geraadpleegd. De bronvermelding moet kloppend zijn en volgens een vaste stijl zijn opgebouwd.
Persoonlijk dankwoord: hierin spreek je je dank uit aan eenieder die onmisbaar is geweest bij jouw onderzoek. Wees je ervan bewust dat dit een van de best gelezen onderdelen is van een proefschrift. Wees vooral feitelijk en niet (te) persoonlijk.
Biografie van de promovendus: een overzicht van jouw achtergrond en werkervaring.
Sommige promovendi vragen zich af of ze wel genoeg tabellen, afbeeldingen en figuren in hun proefschrift hebben opgenomen. Daar is geen norm voor. Als promovendus doe je een uniek onderzoek, de uitwerking is dan ook uniek. Toch een indruk krijgen van hoe anderen het doen? Blader dan eens door reeds gepubliceerde proefschriften.
In welke taal schrijf je een proefschrift?
Door de jaren heen is de voertaal in een proefschrift vaak het Engels geworden. Daarmee vergemakkelijk je namelijk internationale uitwisseling. Is het onderzoeksonderwerp taalkundig of historisch van aard, dan voegt de taal zich soms naar het onderwerp. Voorbeeld: doet de promovendus onderzoek naar de Italiaanse literatuur, dan kan diegene ervoor kiezen om het proefschrift in het Italiaans te schrijven.
Ben je op zoek naar een vormgever en/of drukker voor jouw proefschrift?
Vraag dan een offerte aan bij Ipskamp Printing.