Plot schrijven: 7 tips voor een pakkend einde

20 januari 2017

Een verhaal zonder plot is alleen maar een stuk tekst. Een goed verhaal heeft een plot, een geraamte en een opbouw. Een plot zijn alle verhaallijnen, wendingen en structuren in één. Maar hoe schrijft u nou een goed plot? In deze blog geven we u 7 tips voor het schrijven van een pakkend einde van uw verhaal.

Hoe een plot schrijven

1. Het plot moet bij het personage passen

Zorg ervoor dat uw personage past bij het plot dat u in gedachten hebt. Heeft u bijvoorbeeld een avontuurlijk en opgewekt personage maar een erg emotioneel plot, denk dan goed na hoe u deze twee passend krijgt. Ze liggen namelijk ver uit elkaar qua typering en gevoel. Wanneer dit niet ‘matcht’ heeft u kans op een teleurgestelde lezer.

2. Zorg voor een aaneenschakeling van diverse soorten conflicten

Elke scène in uw verhaal hoort een conflict te hebben. Een conflict is bijvoorbeeld een plotselinge wending, probleem of actie van de persoon die het hoofdpersonage dwarsboomt. Zorg wel voor verschillende soorten conflicten om niet in herhaling te vallen. In een goed plot komen deze conflicten allemaal samen. Dat zorgt voor een spannend einde.

Tips einde schrijven

3. Laat het hoofdpersonage pas slagen op het eind

Het hoofdpersonage heeft een doel in uw verhaal. De lezer wil graag dat de persoon uiteindelijk slaagt. Om het boek spannend te houden, kunt u het hoofdpersonage zijn doel aan het einde van het verhaal laten halen. Zo heeft de lezer iets om naartoe te lezen.

4. Optie: een plotwending

Het tegenovergestelde van het hierboven genoemde punt, wordt een plottwist oftewel een plotwending genoemd. Bij een plotwending laat u het personage juist níet slagen. Hierdoor zal de lezer totaal verrast worden.

5. Besteed net zoveel aandacht aan de antagonist als aan de hoofdpersoon

De antagonist in een verhaal is de persoon die in het verhaal de hoofdpersoon dwarsboomt. Een antagonist is minstens net zo belangrijk als het hoofdpersonage. Denk hierbij aan de schurk die de superheld in de weg zit of de crimineel die de agent aan het lijntje houdt.

6. Wees verrassend, origineel en vooral niet voorspelbaar

De lezer moet verrast worden. Zorg er dus voor dat u origineel bent. Maak uw plot spannend en boeiend. Dit doet u door een nieuw plot te bedenken of een bestaand plot vanuit een andere invalshoek te benaderen.

7. Laat niks aan het toeval over

In een goed plot wordt niks aan het toeval overgelaten. Wanneer zich een toevallige gebeurtenis voordoet, kan dit op de lezer overkomen als een gemakkelijke uitweg voor de schrijver. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal vol actie waar de antagonist ineens overlijdt door een auto-ongeluk, waardoor alle problemen zijn opgelost. Zeker een plottwist, maar niet echt bevredigend.

Hulp bij een plot schrijven?

Vindt u het leuk om inspiratie op te doen of zoekt u hulp bij het schrijven van uw plot? Kom dan eens langs bij Ipskamp Printing. Wij staan altijd open voor een vrijblijvend gesprek. We kunnen u bijvoorbeeld ook adviseren in het traject na het schrijven van uw boek.

Debug
Env: none
Time: 0.1545 seconds.