Lettertype voor mijn boek kiezen (omslag, koppen en inhoud)

15 februari 2017

Het kiezen van een lettertype van een boek is erg belangrijk. Als een lettertype niet lekker leest, haken mensen af of krijgen ze een negatieve associatie met je boek. En dat is natuurlijk niet wat je wilt. In deze blog vertellen we je welk lettertype je het best kunt kiezen voor de omslag, de koppen en de inhoud.

Lettertype van een boek

Lettertype voor omslag: beeldend

Het eerste wat mensen van je boek lezen, is de titel op de omslag. Deze hoeft niet perse strak en duidelijk leesbaar te zijn. Het is namelijk een op zichzelf staand stukje tekst van vaak niet meer dan 5 woorden. Het lettertype van de titel moet passen bij het verhaal en alvast een gemoedstoestand opwekken bij de lezer. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdboekenserie ‘Kippenvel’.  Dit zijn griezelverhalen voor de jeugd waarvan de titel je alvast in de ‘griezel-mood’ brengt.

Waak wel voor een té slecht leesbaar lettertype. Dit associeert je brein namelijk met negativiteit. Wil je meer informatie over het ontwerpen van je omslag? Lees dan onze blog Boek omslag ontwerpen: 10 tips voor een succesvol ontwerp.

Lettertype voor koppen: sierlijk

Net zoals bij de boekomslag, mag het lettertype voor de koppen sierlijk zijn. De kop is namelijk geen deel van een langere stuk tekst. Omdat in de kopzinnen meer informatie staat, is het aan te raden hier geen uitbundig en beeldend lettertype voor te gebruiken.

Lettertype voor inhoud: Serif

Het lettertype dat je kiest voor de inhoud van je boek is het belangrijkst. In de inhoud staat namelijk het verhaal; de belangrijkste informatie. Omdat dit langere stukken tekst zijn, moet dit goed en lekker leesbaar zijn. Belangrijk om te weten is dat er een onderscheid bestaat tussen Serif en Sans Serif lettertypen.

  • Sans Serif: strakke letters, zonder pootjes aan de uiteinden (zonder schreef)
  • Serif: een lettertype waar de letters streepjes of pootjes aan de uiteinden bevatten (met schreef)

Lettertype boek sans serif

Een Serif lettertype wordt door ons brein als makkelijk leesbaar beschouwd. Vandaar dat aan te raden is voor de inhoud van je boek een lettertype te kiezen met schreef. Een lettertype zonder schreef, dus Sans Serif, wordt vaak gebruikt op websitepagina’s waar de lezer snel moet handelen, zoals webshops.

Ideale lettertypegrootte is 11 of 12 punten

Wanneer je het juiste lettertype hebt gevonden voor de inhoud van je boek, is het belangrijk om de grootte te kiezen. Ook hier moet rekening gehouden worden met de leesbaarheid van de tekst. Het is vanzelfsprekend dat een kleinere tekst moeilijker leesbaar is dan een grote tekst. Een ideale grootte voor de inhoud van je tekst is 11 of 12 punten. Dit kan overigens per letterype verschillen. Maak daarom altijd eerst een print om de grootte van de letter te kunnen beoordelen. Beoordeel de grootte nooit alleen op de monitor. Dit kan een afwijkend beeld geven.

Times New Roman het meest gebruikte lettertype van een boek

Er zijn lettertypen die je vaak terugziet in zowel boeken als op het internet. Iedereen kent bijvoorbeeld wel het lettertype Times New Roman en Arial. De meest gebruikte lettertypen op een rij:

  • Serif, met schreef:
    • Times New Roman
    • Georgia
    • Palatino
    • Garamond
  • Sans Serif, zonder schreef:
    • Arial
    • Calibri
    • Helvetica
    • Verdana

Advies over het lettertype voor je boek?

Ben je benieuwd hoe bepaalde lettertypen eruit zien wanneer het gedrukt is? Kom dan eens langs bij Ipskamp Printing. Wij kunnen het je laten zien in een vrijblijvend adviesgesprek. Ook kan je telefonisch contact met ons opnemen voor advies of een vrijblijvende afspraak. Wij zijn te bereiken op 053 482 62 62.

Debug
Env: none
Time: 0.1506 seconds.