Een ISBN voor je boek aanvragen

28 april 2017

Een International Standard Book Number, ook wel ISBN genoemd, zorgt ervoor dat jouw boek eenvoudig te vinden is tussen die miljoenen andere boeken die te koop zijn. Maar wat is het nou precies en hoe vraag je het aan? Na het lezen van deze blog, weet je alles over het ISBN!

ISBN maakt je boek uniek

Waarom een ISBN aanvragen? Een ISBN aanvragen voor je boek is niet verplicht, maar het is zeker aan te raden. Het nummer maakt jouw boek namelijk uniek door het een unieke cijfercode en barcode te geven. Op die manier is jouw boek goed vindbaar voor boekhandels en jouw lezers. Daarnaast is een ISBN wel verplicht wanneer je jouw boek wilt verkopen via bibliotheken, online boekhandelaren of bijvoorbeeld Bol.com.

Wat is ISBN?

Het International Standaard Book Number (ISBN) is bedacht om het transactieverkeer tussen boekhandelaren makkelijker te maken. Ook maakt het de zoektocht naar een bepaald boek veel eenvoudiger. Denk je bijvoorbeeld eens in hoeveel boeken dezelfde woorden in de titel hebben. Door op het ISBN te zoeken, heb je een boek zo gevonden.

Opbouw ISBN

Het ISBN bestaat uit dertien cijfers, opgebouwd uit vijf groepen. Het nummer wordt vaak geschreven met een streepje of spatie tussen elke groep, zoals 978-94-92182-71-5 of 978 94 92182 71 5. Het ISBN bestaat uit de volgende groepen:

  1. Het ISBN prefix onderscheidt een ISBN van andere productcodes. Deze is landgebonden en begint met een 978 of 979.
  2. Daarna komen 2 cijfers die de registratiegroep worden genoemd. Deze cijfers geven het land van publicatie aan, bijvoorbeeld 90 (Nederland) of 94 (Nederlandstalig België).
  3. Vervolgens komt de uitgeversaanduiding. Dit is een cijferreeks die de uitgever definieert.
  4. Na die cijferreeks, volgt de titelaanduiding. Hier kunnen maximaal vier cijfers aan worden besteed.
  5. Het ISBN wordt afgesloten door een controlecijfer. Deze wordt toegevoegd ter voorkoming of correctie van fouten in het ISBN.

(Zakelijk.Infonu.nl, 2017)

Zelf je ISBN aanvragen

Wanneer je jouw boek uitgeeft in eigen beheer, dien je ook je eigen ISBN aan te vragen. Dit heeft als voordeel dat jij een eigen uitgevers nummer hebt en niet onder het nummer van een uitgever valt. Je maakt jouw boek hiermee uniek!

ISBN aanvragen - stappenplan

Het aanvragen van een ISBN doe je bij Bureau ISBN. Dit kan eenvoudig online geregeld worden. Volg dit stappenplan en jij hebt binnen een dag jouw ISBN.

  1. Meld je aan op www.mijnisbn.nl
  2. Koop via de website een prefix. Dit is je uitgevers code waaronder je 10 ISBN’s kunt hangen.
  3. Vul alle gegevens van je boek in; hoe uitgebreider hoe beter je boek vindbaar is. Hierbij kun je denken aan de prijs van het boek, de auteur, het formaat, het aantal bladzijden, jaar van uitgave en een afbeelding van de omslag.
  4. Voeg de betrokkenen toe. Dit kan bijvoorbeeld de auteur of de vertaler zijn.
  5. Binnen een werkdag is je ISBN definitief en ontvang je het nummer via e-mail.

Op internet zijn diverse sites te vinden waar je jouw ISBN kunt omzetten naar een barcode. Deze is vooral van belang wanneer je jouw boek gaat verkopen in boekhandelaren en bibliotheken.

Kosten ISBN aanvragen

isbn aanvragen boek

Aan het aanvragen van een ISBN zijn kosten verbonden. Je betaalt eenmalig voor het prefix nummer en per ISBN.

1 ISBN: €102,02 euro
10 ISBN's: €264,53

De bovengenoemde kosten zijn exclusief 21% BTW.

Wij kunnen ook een ISBN voor je aanvragen. Dat kost eenmalig €25,-. Je hoeft je dan niet in te schrijven als uitgeverij omdat wij als Ipskamp Printing al ingeschreven staan als uitgever. Het boek zal dan op papier niet door jouw worden uitgegeven, maar door ons. Echter, wij hebben geen exemplaren van uw boek op voorraad, dus wij kunnen bij een aanvraag geen boek afsturen. Wij zullen daarom bij een aanvraag altijd contact leggen tussen de geïnteresseerde en de auteur zodat dat jij als uitgever een boek naar je klant kan sturen. Indien wij een ISBN voor je aanvragen bespaar je ongeveer €75,-.

ISBN aangevraagd, en nu?

Je hebt een uniek ISBN aangevraagd voor jouw boek, en nu? In principe is jouw boek nu klaar om verkocht te worden. Maar hoe breng je jouw boek nu op de markt en welke verkoopkanalen ga je hanteren? En hoe ga je het boek promoten? Allemaal vragen waar we antwoord op geven in onze blog Boekmarketing; hoe promoot ik mijn boek?. Lees de blog en kom alles te weten over de mogelijkheden op het gebied van boekmarketing.

Debug
Env: none
Time: 0.1717 seconds.