Even wat anders

1 maart 2016

Beeld1Annemarie
Annemarie Kleve

Annemarie Kleve is 44 jaar en woont in Zelhem (Achterhoek). Dol op reizen en fotografie en dat combineert ze dan ook maar. Doet overal waar ze komt inspiratie op. Concept denker, creatief, heel gedreven, en daarmee soms ongeduldig. Ze denkt in beelden en heeft privé en zakelijk helemaal door elkaar heen lopen. "Mijn werk is mijn hobby, het zit compleet in me, ik kan niet anders."

Waarom de Anders?
Iemand vroeg me hoe het eigenlijk is gekomen dat we ons inspiratie magazine de 'Anders' maken, hoe is het idee ontstaan. Het is eigenlijk ontstaan zoals de Anders zelf ook tot stand komt, een verbindende factor tussen papier, vormgeving en techniek

Niet alleen los gaan op de cover

Een marketingbureau waarmee we samenwerkten maakte regelmatig een portfoliomagazine. Zij maakten de inhoud, wij als drukker mochten dan helemaal los gaan op de cover. Iets wat ik altijd met heel erg veel plezier deed. Ik zocht naar een vreemde combinatie van druktechnieken, inkt en papier. Tot iemand hier zei 'Annemarie, als je dit nou zo leuk vindt, waarom maken we dan niet ons eigen blad waarbij we niet alleen los gaan op de cover maar ook op de inhoud?'

Wat we maken is niet nieuw alleen anders
Drukwerk maken kan iedereen, printwerk maken kan iedereen, daar onderscheidend in zijn kan niet iedereen. Wat we maken is niet nieuw alleen anders vormgegeven. We combineren (vergeten) druktechnieken, papiersoorten, vormgeving en inkt op een andere manier met elkaar. Door de grens op te zoeken en er een klein beetje overheen te gaan, zorgen we ervoor dat je het anders gaat ervaren, er anders naar gaat kijken en zo is ook de titel 'Anders' ontstaan. In elke Anders gebruiken we een andere techniek en vier verschillende papiersoorten. De inspiratie magazines hebben geen volgorde of datum.

Beeld2CoverAndersdonker
Cover van de Anders in het donker

Drukkers versus vormgevers
Daar waar vormgevers en drukkerijen niet dezelfde taal spreken zoeken wij met de anders de grens op en gaan er soms zelfs iets over heen. Van inspiratie komt inspiratie. Klanten die de Anders lezen komen ook met vragen bij ons terug; als dit kan, kan dat dan ook? Als drukker zit ik ineens in een heel pril stadium aan tafel om de mogelijkheden te bespreken. En tegenwoordig niet altijd met marketing mensen maar ook met mensen van de ICT. Voor de Anders werk ik heel intensief samen met Houdbaar Grafisch Ontwerp, Peter Bos, met 1 woord weten wat de bedoeling is en creatief verrassen. Anders is een manier van denken. www.houdbaar.nl

Beeld3KookboekGoTan
Kookboek GoTan

Verder dan kijken
Bij de Anders gaat het vooral om het prikkelen van het zintuiglijke. We creëren een behoefte en een beleving die je niet online kunt delen. Het gaat verder dan alleen kijken; het is ook voelen, ruiken en zelfs proeven. Zo hadden we in een editie eetbare inkt op eetbaar papier. Dat is helemaal niet drukken maar printen. Dat leidde ertoe dat mensen zelf eetbaar papier hebben gekocht en eetbare inkt in hun bestaande printer hebben gedaan. Ik had van te voren nooit verwacht dat dit zou gebeuren, dat levert ons natuurlijk helemaal geen drukwerk op. Maar alleen al in het denken van een boodschap op eten presenteren, heeft wel een opening gemaakt naar kookboeken. Want die maken we wel.

 

Beeld4Laserstans
Laserstans op 'groen' papier

Een manier van denken
De Anders is uit een concept ontstaan en gegroeid en hieruit ontstaan weer nieuwe concepten. Door het zintuiglijke aspect koppel je verschillende elementen aan elkaar die helemaal niet voor de hand liggend zijn. Het is een manier van denken. De Anders is geen boekje waarvoor je even achter je bureau gaat zitten. We zijn er ongeveer een half jaar mee bezig, hoeveel uur dat dan is kan ik niet zeggen. Het gebeurt tijdens het reizen, onder de douche, tijdens het hardlopen of terwijl ik in de auto zit. Door veel boeken te bekijken, foto's te zien en maken, veel mensen te spreken. Dan komt er regelmatig een "anders" moment (Een anders moment is iets wat mijn inspireert, aangezien ik zoveel tegenkom onderweg denk ik dat het zeker ook heel veel lezers van de anders zal inspireren). Deze gaat mee in de nieuwe Anders of ik bewaar het idee voor de volgende editie.

Inspiratie
De ideeën blijven maar komen, dat gaat vanzelf. Ik heb een brede interesse en nieuwsgierigheid, ook ver buiten het vakgebied. Ik haal bijvoorbeeld meer inspiratie van de modebeurs dan uit de grafische vakdag. Maar ik zal in een volgend blog vertellen hoe en waar ik mijn inspiratie opdoe en het graag direct wil delen met de opdrachtgevers die erbij passen. Ik ben benieuwd naar jouw ideeën en wil je graag helpen om ze te realiseren.

Beeld5 Uitnodiging Anders Uitnodiging Anders

Debug
Env: none
Time: 0.1417 seconds.