Boekoplage bepalen voor een succesvolle start

23 december 2016

De boekoplage hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld van het soort boek dat je geschreven hebt en de doelgroep van je boek. In deze blog bespreken we deze aspecten en helpen we je op weg bij het bepalen met een boekoplage bepalen.

Boekoplage bepalen

Boekoplage bepalen op basis van het soort boek

Het soort boek heeft een belangrijke invloed op de boekoplage. Wanneer je een educatief boek hebt geschreven, heeft deze een andere doelgroep en daardoor ook andere distributiekanalen. Dit boek lever je bijvoorbeeld aan scholen en professionals. Als het een informatief boek is, bijvoorbeeld een boek over een bepaald natuurgebied, zal het boek te koop zijn bij kiosken en reisbureaus in de regio. De oplage van deze twee soorten wijkt af van de oplage van een roman. Deze kan namelijk via meer distributiekanalen worden uitgebracht, waardoor ook een grotere boekoplage nodig is.

Boekoplage bepalen op basis van de doelgroep

De boekoplage hangt af van je doelgroep. Heb je een boek geschreven dat gericht is op een niche, bijvoorbeeld architectuur, zal de doelgroep veel kleiner zijn dan wanneer je een boek hebt geschreven dat een brede doelgroep aanspreekt, zoals een roman. Hoe groter de doelgroep, hoe groter de oplage. En andersom evenzo.

Boekoplage als start voor het bepalen van je marketingbudget

De boekoplage hangt samen met je marketingbudget. Belangrijk is om te weten hoeveel boeken je moet verkopen om het zogeheten break-evenpoint te bereiken. Dit is het aantal exemplaren dat je moet verkopen om de gemaakte kosten te dekken. Een voorbeeld:

Wanneer bijvoorbeeld bij verkoop van 150 exemplaren de gemaakte kosten zijn gedekt, is het verstandig dit aantal als minimum aan te houden. De omzet van alle exemplaren die daarboven worden verkocht, dragen bij aan de winst of is te herinvesteren in bijvoorbeeld een tweede druk. 

Daarnaast hangt de boekoplage ook vaak samen met de drukkosten; hoe hoger de oplage, des te lager is de stukprijs per boek. De boekoplage is tevens een belangrijk aspect bij het kiezen van de juiste boek drukker. Het is aan te raden om hier van te voren goed naar te informeren.

boekoplage-bepalen

Bij Ipskamp Printing druk je grote en kleine oplages

Of je nou een roman, kookboek of een biografie wilt uitbrengen, bij Ipskamp Printing kun je altijd terecht. Wij drukken namelijk boeken vanaf oplage 1.  Maar ook voor een oplage van 2000 boeken ben je bij ons aan het juiste adres.

Wil je meer weten over het bepalen van de boekoplage? Neem dan gerust contact met ons op. In een vrijblijvend adviesgesprek helpen we je graag bij een succesvolle start.

Debug
Env: none
Time: 0.1405 seconds.