Je bent van plan om een boek te gaan schrijven en dit misschien wel uit te gaan geven zonder uitgever. Maar hoe doe je dat precies? Na het lezen van deze blog weet je er alles over!
Wat betekent zelf een boek uitgeven?
Schrijvers kiezen ervoor om een boek uit te geven zonder uitgever om diverse redenen. De één wil het hele proces zelf in handen hebben en de ander doet het uit financiële redenen. Maar wat betekent nou eigenlijk een boek uitgeven in eigen beheer? Dat betekent dat je alle activiteiten die komen kijken bij het schrijven en verkopen van een boek, zelf gaat uitvoeren.
In grote lijnen zijn dit de activiteiten die je op je neemt wanneer je een boek gaat uitgeven zonder uitgever:
- Schrijven van het boek
- Redigeren van het boek
- Opmaak van de omslag ontwerpen
- ISBN aanvragen
- Drukklaar maken van het boek
- Drukker zoeken
- Verkoopprijs van het boek bepalen
- Oplage bepalen
- Boekhandelaren benaderen om het boek aan te bieden
- Boek promoten
- Administratie
Als we naar het rijtje hierboven kijken, is het handig dat je zelf over deze vaardigheden beschikt of dat je hiervoor mensen kent in je netwerk die het voor je kunnen uitvoeren.
Benieuwd naar de voordelen van een boek uitgeven zonder uitgever? Lees dan onze blog: Zelf een boek uitgeven; de voordelen. Na het lezen van de blog, ben je zeker overtuigd om je boek in eigen beheer uit te geven.
Je boek uitgeven via Bol.com of een andere webshop
Je boek uitgeven zonder uitgever is met de komst van het internet erg makkelijk geworden. Er zijn diverse webshop waar jij jouw boek kunt aanbieden, zonder dat daar een uitgever aan te pas komt. De meest bekende is Bol.com. Daar bied jij je boek aan en betaalt pas een kleine bijdrage aan Bol.com zodra een exemplaar is verkocht.
E-book uitgeven via Bol.com of een andere webshop
Een E-book is een digitaal boek dat te lezen is op digitale apparaten, zoals een E-reader, tablet of smartphone. Het voordeel van een e-book is dat je het boek niet fysiek hoeft te laten drukken, wat leidt tot een kostenbesparing. Een e-book is, naast een fysiek boek, ook aan te bieden op Bol.com of andere webshops.
Lees onze blog Je boek verkopen via Bol.com om alles te weten te komen over het verkopen van jouw boek op dit online boekenplatform.
Je boek uitgeven via je eigen webshop
Wanneer je jouw boek gaat uitgeven zonder uitgever, is het een mogelijkheid om jouw boek aan te bieden via een eigen webshop. Het beheer van deze webshop heb je zelf in de hand of je kunt het uitbesteden. Bij de bouw van een eigen webshop komt enige expertise kijken. Mocht je ervoor kiezen om je eigen webshop te gaan beheren, zorg er dan voor dat je zelf over die expertise beschikt of dat je dit aan een goede partij uitbesteedt.
Je boek uitgeven via Centraal Boekhuis
Het Centraal Boekhuis, tegenwoordig CB genoemd, is verantwoordelijk voor de distributie van boeken naar verschillende boekhandels en internetboekhandels in Nederland en Vlaanderen.
Boekhandelaren bestellen via CB de boeken die zij in hun boekhandel willen verkopen. CB verzorgt de distributie naar de boekhandels of direct naar klant. Ook de betalingen worden door hen verzorgd.
Voordelen van een aansluiting bij CB
CB heeft een groot netwerk van boekhandels in heel Nederland en Vlaanderen. Deze boekhandels benaderen CB wanneer zij boeken willen bestellen om aan te bieden. Wanneer je bent aangesloten bij CB, betekent dat dus dat je van dat grote netwerk gebruik kan maken.
Kosten voor aansluiting bij CB
Aan een aansluiting bij CB zitten kosten verbonden. De eenmalige aansluitkosten bedragen €19,95. Bij de verkoop van een boek, ontvangt CB een marge van de verkoopprijs. Deze is vrij te bepalen in overeenstemming met CB. Daarnaast rekent het kosten voor het verzenden van het boek naar de boekhandels, maar dit kan je ook zelf doen. De kosten hiervan hangen af van de samenstelling van je boek (vorm en gewicht).
Voor meer informatie over het uitgeven van je boek via Centraal Boekhuis, kijk je op de website van CB.
Zelf boekhandelaren benaderen
Wanneer je een boek uitgeeft zonder uitgever, is het je taak om zelf de verkoop en distributie te verzorgen. Ga dus zelf langs bij boekhandels om jouw boek aan te bieden. De zogenaamde verkoop in consignatie. Je kan dan zelf met de boekhandel afspreken wat de verkoop percentages zullen zijn. Dit kan voor de boekhandel een interessante manier van verkopen zijn omdat deze pas kosten maakt als je boek daadwerkelijk verkocht wordt. Hij loopt op deze manier dus geen enkel financieel risico. Zorg er wel voor dat je het boek voor die tijd al ‘verkoop-klaar’ hebt, dus dat het boek van letter tot omslag af is, dat het boek beschikt over een uniek ISBN en dat je afspraken hebt gemaakt met een drukker. Op die manier ligt je boek zo snel mogelijk bij de boekhandel.
Vind je het fijn om eens te praten met een expert op het gebied van boeken uitgeven zonder uitgever? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!