Een voorwoord schrijven

Een voorwoord schrijven is een persoonlijke aangelegenheid. Hier vertelt u namelijk hoe u het schrijven heeft ervaren en wie u wilt bedanken voor de samenwerking en de steun. Het persoonlijke karakter van een voorwoord is hetgeen dat een voorwoord anders maakt ten opzichte van een inleiding of intro.

Een goed en persoonlijk voorwoord schrijven is niet moeilijk. Wist u bijvoorbeeld dat een voorwoord zeven vaste elementen bevat?

Een voorwoord schrijven is iets anders dan een inleiding schrijven

Wat is de betekenis van een voorwoord? En waarom is het belangrijk een voorwoord te schrijven? In het voorwoord beschrijft u waarom u ervoor hebt gekozen over het onderwerp te schrijven, wat u er moeilijk aan vond en wie u geholpen heeft bij het schrijven van uw boek of verslag.

Het eerste stuk tekst dat de lezers van uw boek of verslag lezen, is het voorwoord. Deze komt namelijk direct na het titelblad en voor de samenvatting. Een voorwoord is een persoonlijk stuk tekst waarin de lezer u als schrijver leert kennen en waar u waardering toont voor de mensen die u hebben geholpen. Daarom is een voorwoord schrijven belangrijk en zeker een aanvulling op uw boek, scriptie of verslag.

Wat is het verschil tussen een voorwoord en een inleiding of intro?

U zou denken dat een inleiding of intro hetzelfde is als een voorwoord; het is immers een stuk tekst dat voor het begin van uw boek wordt geplaatst. Maar niks is minder waar. Er is wel degelijk een verschil tussen een inleiding of intro en een voorwoord.

Een inleiding of intro geeft weer waar de inhoud over gaat, terwijl het voorwoord iets vertelt over hoe u het schrijven heeft ervaren. Tijdens het lezen van de inleiding, maakt de lezer kennis met de inhoud van het boek of het verslag. Tijdens het lezen van het voorwoord maakt de lezer kennis met de schrijver. Daarom is een inleiding helemaal niet persoonlijk en een voorwoord juist wel.

De onderstaande tabel geeft het verschil tussen een inleiding en een voorwoord helder weer.

Inleiding Voorwoord
Geeft weer waar de inhoud over gaat Vertelt hoe u het schrijven heeft ervaren en bedankt mensen die erbij hebben geholpen
De lezer maakt kennis met de inhoud De lezer maakt kennis met de schrijver
Inhoudelijk Persoonlijk

De 7 elementen van een voorwoord

Een voorwoord schrijven is niet moeilijk. U weet namelijk als geen ander hoe u het schrijven heeft ervaren en wie u moet bedanken. Daarnaast bevat een goed voorwoord zeven vaste elementen, wat een voorwoord schrijven extra eenvoudig maakt.

Een goed voorwoord bevat de onderstaande vaste elementen:

  1. De eerste zinnen van het voorwoord vertellen waar het boek, de scriptie of het verslag inhoudelijk over gaat.
  2. Daarna volgt de aanleiding tot het schrijven van het boek, de scriptie of het verslag.
  3. Vervolgens vertelt u uw ervaringen als schrijver van de geschreven tekst.
  4. U bedankt alle mensen die erbij betrokken waren en/of waar u mee heeft samengewerkt. Hierbij kunt u denken aan de vertaler, begeleider of proeflezer.
  5. Daarna bedankt u vrienden en familie voor de steun die zij u hebben gegeven tijdens het schrijven.
  6. Vervolgens ondertekent u het voorwoord met uw naam; het is tenslotte een persoonlijk stuk.
  7. U sluit af met de datum en de plaats.

Overige tips voor het schrijven van een voorwoord

Wanneer u de zeven bovengenoemde elementen verwerkt in uw voorwoord, weet u zeker dat u de lezer kennis laat maken met u als schrijver en dat u niemand tekort doet die u heeft geholpen en/of heeft bijgestaan bij het schrijven van uw boek, scriptie of verslag.

Nog een aantal tips om het voorwoord helemaal compleet te maken:

  • Zorg ervoor dat het voorwoord niet langer dan 4 / 5 alinea’s bevat.
  • Zet de bedankjes in de goede volgorde: degene die u het meest geholpen heeft bedankt u als eerst.
  • Zorg voor een consistente schrijfwijze van namen: kiest u er bijvoorbeeld voor om alleen voor- en/of achternamen te noemen of de hele naam?
  • Schrijf het voorwoord altijd achteraf, wanneer uw boek, scriptie of verslag helemaal af is.
  • Schrijf een voorwoord altijd in de ik-vorm of wij-vorm.

Een persoonlijk, maar toch professioneel voorwoord

Een voorwoord schrijven kan voor sommige schrijvers lastig zijn. Dit komt door het persoonlijke karakter. U moet namelijk openhartig zijn over uw ervaringen en samenwerkingen. Maar zorg ervoor dat u niet te openhartig wordt; het voorwoord dient wel professioneel te blijven.

Sommige schrijvers kiezen ervoor een nawoord te schrijven in plaats van een voorwoord. Het nawoord wijkt net iets af van het voorwoord. In het nawoord wordt namelijk alleen gereflecteerd en teruggeblikt op het schrijven en beschrijft niet meer de inhoud.

Vorige Het intro van je boek schrijven    Volgende Inhoudsopgave voor een boek maken

Debug
Env: private
Time: 0.1905 seconds.