Een roman schrijven

U wilt een eigen roman schrijven, maar hoe begint u? En waar moet een roman aan voldoen? Onderstaand geven wij antwoord op deze vragen en meer.

Waar moet een roman aan voldoen?

Een roman moet aan een aantal aspecten voldoen om de lezer mee te zuigen in het verhaal. Hierbij kunt u denken aan een point of no return, bijpersonages, emotie en spanning.

Maak de aanleiding binnen twee hoofdstukken bekend

Wanneer een lezer begint aan een roman, moet vrij snel duidelijk zijn wat het probleem is van het hoofdpersonage. Wat zit diegene dwars? Wat is de aanleiding van de reis die het personage gaat maken? Dat moment noemen we the point of no return. Dit moet binnen twee hoofdstukken duidelijk zijn, zodat de lezer en het personage snel aan het verhaal kunnen beginnen en het niet langdradig wordt.

Introduceer zo snel mogelijk de bijpersonages

Wanneer u begint met het schrijven van een roman, introduceer dan zo snel mogelijk de bijpersonen van het verhaal, ook al hebben deze personen in het begin nog maar een kleine rol. Op die manier voorkom je dat bijpersonen later in het verhaal ‘ineens opduiken’. Wanneer dit gebeurt, komt het verhaal ongeloofwaardig over.

Bedenk een tegenhanger van het hoofdpersonage

Tegenover elke held staat een slechterik. Deze persoon kan de hoofdpersoon dwarsbomen, waardoor het verhaal spannend en intrigerend wordt. Zo’n tegenhanger wordt ook wel een antagonist genoemd.

Verdiep u in de wereld van het hoofdpersonage

Wanneer u een roman schrijft, is het belangrijk dat u verstand heeft van de wereld waarin de hoofdpersoon zich bevindt. Werkt de hoofdpersoon bijvoorbeeld in het laboratorium? Zorg er dan voor dat u als schrijver weet wat er in dat laboratorium gebeurt. Op die manier komt uw personage geloofwaardig over.

Roman Schrijven

Roep emotie op

Een lezer kunt u alleen meenemen in uw verhaal wanneer het meegesleept wordt door emotie. Leg de focus daarom meer op emotie dan op feiten. Hierdoor leeft de lezer sneller mee met het personage en begrijpt diegene hoe het personage zich voelt.

Laat informatie achter om spanning op te bouwen

Geef in het begin van uw roman niet teveel informatie weg. Op die manier houdt u het spannend en wordt de lezer aan het denken gezet. Wanneer alle belangrijke informatie al wordt weggeven, kan er geen verrassingseffect worden gecreëerd en wordt het verhaal voorspelbaar.

Een roman schrijven: 5 tips

Nu u weet waar een roman globaal aan moet voldoen, geven we een aantal tips voor het schrijven van een roman.

  1. Kwaliteit boven kwantiteit

Bij het schrijven van een roman draait het vooral om kwaliteit, niet zozeer om kwantiteit. Vooral beginnende schrijvers zijn erg enthousiast en willen alles vertellen. Maar wanneer er teveel informatie en verhaallijnen worden verteld, raakt de lezer verward en is de kans groot dat diegene afhaakt.

  1. Ensceneren en niet samenvatten

Waak ervoor dat u uw verhaallijn niet samenvat, maar juist denkt in scènes. Zie elke episode of gebeurtenis in het verhaal als een scène uit een film. Wurm u dus in de rol van een filmproducer tijdens het schrijven.

  1. Werk personages van te voren uit

Voordat u begint met het uitschrijven van het verhaal, is het aan te raden van elk personage een profiel te maken. Daarin vermeldt u onder andere wie diegene is, zijn/haar achtergrond, de leefsituatie, het karakter en de eigenaardigheden. Op die manier krijgt u een beter beeld van de personages en hoe u hen kunt gebruiken in uw verhaal.

  1. Werk in trechtervorm

Begin met het schrijven van grote verhaallijnen van de roman. Zodra u deze op papier heeft, kunt u deze gaan uitwerken en de details toevoegen. Zo houdt u structuur en overzicht.

Een Roman Schrijven

  1. Begin met schrijven

En nu de belangrijkste tip: begin met het schrijven van uw roman. Vooral beginnende schrijvers hebben moeite met het daadwerkelijk beginnen en stellen de daad uit. Wanneer u eenmaal begint met uw roman, komt de inspiratie veelal vanzelf.

Wilt u meer informatie over het schrijven van een roman? Neem gerust contact met ons op. We vertellen u er graag meer over.

Debug
Env: private
Time: 0.1985 seconds.