Wanneer u op een verre of lange reis bent geweest, wilt u daar zo lang mogelijk van genieten. Een reisboek maken is daarvoor een perfect middel. Ook om uw korte vakanties te vereeuwigen is een reisboek maken een goed idee.
Leg je onvergetelijke momenten vast in een reisboek
Een reisboek maken is niet alleen mooi om al die fijne herinneringen van uw reis vast te leggen, maar het is ook een leuke bezigheid. Door een reisboek samen te stellen, beleeft u uw reis weer opnieuw.
Een reisboek voor een wereldreis of een lange rondreis
Wanneer u een wereldreis hebt gemaakt, heeft u genoeg plaatsen, landen en bezienswaardigheden bezocht die de moeite waard zijn om te vereeuwigen in een reisboek. Laat zien welke plekken u allemaal hebt bezocht door middel van uw vakantiefoto’s en vertel daarbij de mooie ervaringen die u heeft opgedaan.
Een reisboek voor uw korte vakanties
Bent u niet lang op vakantie geweest of heeft u geen wereldreis gemaakt, maar gaat u wel elk jaar op een korte vakantie? Dan is een reisboek nog steeds een goed idee. Ook deze vakanties zijn fijn om later te herinneren aan de hand van een boek. Hierin legt u bijvoorbeeld de vakanties vast van de afgelopen vijf jaar. Gebruik hiervoor de mooie foto’s die u hebt gemaakt en schrijf daarbij leuke anekdotes en dingen die u hebt beleefd.
Een reisboek ter herinnering maar ook ter referentie
Een reisboek is niet alleen leuk ter herinnering aan uw reis of vakantie, maar is ook goed ter referentie. Denk bijvoorbeeld aan een vriend of familielid die van plan is dezelfde plekken te bezoeken als u. Pak het reisboek erbij en vertel aan de hand daarvan waar diegene absoluut moet zijn geweest.
10 Tips voor het maken van een reisboek
Genieten van een reis doet u pas echt op het moment dat u thuis herinneringen ophaalt. We bevelen dan ook iedere reiziger en vakantieganger aan om een reisboek te maken. Hieronder een aantal tips voor het maken van een reisboek:
1. Besluit voor uw reis dat u een reisboek gaat maken
Als u voorafgaand aan uw reis weet dat u een boek gaat maken, gaat u veel bewuster op pad. U neemt hierdoor sneller foldertjes of een aandenken mee en maakt eerder foto’s met de gedachte: ‘dit is mooi voor in het reisboek!’.
2. Maak het boek direct na uw reis
Als u terug bent van uw reis, zitten alle herinneringen nog vers in het geheugen. Daarom is het aan te raden zo snel mogelijk te beginnen nadat u weer thuis bent, met het maken van het boek.
3. Maak aantekeningen tijdens uw reis om niks te vergeten
Het is aan te raden tijdens uw reis aantekeningen te maken om zo niks te vergeten. Denk hierbij aan adressen, goede restaurants en namen van mensen die u hebt ontmoet.
4. Voeg een wereldkaart toe aan uw reisboek
Vooral als u meerdere landen of plaatsen hebt bezocht, is het een idee om een wereld- of landkaart toe te voegen in uw boek. Hierop kunt u de plaatsen of landen markeren die u hebt bezocht tijdens uw reis. Deze kaart kunt u gebruiken als omslag van uw boek, u kunt het voorin het boek plaatsen of gebruiken als hoofdstukinleider.
5. Denk na over de manier waarop u de reis gaat brengen
Een reisboek maken kan op verschillende manieren. Gaat u het in een dagboekvorm schrijven of juist in verhaalvorm? Ook kunt u ervoor kiezen het als een fotoboek te organiseren met daarbij een aantal anekdotes. De vorm ligt geheel aan uw eigen voorkeuren; er is geen goed of fout.
6. Gebruik uw eigen foto’s
Achter elke foto zit een verhaal. Daarom is het beter om uw eigen foto’s te gebruiken dan de foto’s die te vinden zijn op internet.
7. Verwerk leuke herinneringen en feiten in uw boek
Schrijf leuke anekdotes en herinneringen in uw boek. Beschrijf bijvoorbeeld momenten dat u ontzettend de slappe lach hebt gehad of vertel welk liedje u vaak hoorde tijdens uw vakantie. Ook de gerechten die u gegeten hebt, de mensen die u hebt ontmoet en de woorden die u hebt geleerd zijn leuke dingen om vast te leggen in uw boek.
8. Pas de vormgeving aan op het land van uw reis
Een reisboek brengt u weer in de sfeer van het land dat u hebt bezocht. Heeft u bijvoorbeeld rondgereisd door Australië? Zorg er dan voor dat het reisboek kenmerkende aspecten bevat, zoals kangoeroes en boemerangs. Bent u op wintersport geweest in Oostenrijk? Dan hoort daar natuurlijk sneeuw bij.
9. Kies het juiste programma om je boek te maken
Kies een programma waar u goed mee overweg kunt om het boek te ontwerpen. Hierbij kunt u denken aan Word, Pages of InDesign. Om de juiste keuze te maken leest u onze blog: De drie meest gebruikte software voor het schrijven van een boek.
10. Kies een groot formaat en kwalitatief papier
Het is aan te bevelen om een groot formaat te kiezen voor uw reisboek. U heeft prachtige foto’s gemaakt, dus het zou zonde zijn als die foto’s klein moeten worden afgebeeld. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. Ook is het belangrijk het juiste papier te kiezen voor uw reisboek. Foto’s worden het mooist wanneer het wordt afgedrukt op glanzend papier. Maar ook een kleiner boek heeft zijn voordelen. Deze is vaak goedkoper om te produceren en handzamer om mee te nemen.
Wilt u alles weten over het maken van een reisboek? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag zodat u zelf het perfecte reisboek kan maken!