Proloog schrijven

Een proloog is vaak het eerste stukje verhaal dat een lezer van uw boek leest. Daarom is een proloog schrijven voor uw boek misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw boek. Maar wat is een proloog nu precies en hoe kunt u een proloog schrijven?

Wat is een proloog?

De definitie van een proloog is een korte tekst die voorafgaat aan het verhaal. De proloog is de eerste kennismaking tussen de lezer en uw boek. Een synoniem voor een proloog is ook wel de inleiding of beginscène en staat vaak achterop de omslag of op de eerste pagina van het boek.

Typen prologen

Christopher Vogler onderscheidt twee soorten prologen. Bij de ene proloog vertelt de schrijver over het dagelijkse leven van het hoofdpersonage en in de andere beschrijft hij juist het leven van het hoofdpersonage in een soort sprookje, waarin de diepere betekenis van het boek verbeeld wordt.

Beschrijven van het dagelijkse leven

In deze proloog laat de schrijver de gewone wereld van het hoofdpersonage zien: hij is bijvoorbeeld op het werk, boodschappen doen of thuis bij zijn gezin. Er is nog niks aan de hand, maar toch speelt er op de achtergrond iets. Het hoofdpersonage mist bijvoorbeeld een grote liefde in zijn leven of zijn baan staat op het spel. Er is altijd een conflict in het verhaal waardoor het hoofdpersonage aan zijn avontuur begint.

In dit soort proloog wil de schrijver het kenbaar maken en de lezer laten voelen dat er iets op het punt staat te gebeuren, waardoor de wereld van het hoofdpersonage voorgoed verandert.

Beschrijven van een metafoor voor het verhaal

In dit soort proloog neemt de schrijver een metafoor voor het moraal van zijn verhaal. Wanneer de wereld van het hoofdpersonage drastisch veranderd, kan het verwoesten van een regenwoud een metafoor zijn. Met behulp van de metafoor wil de schrijver de fantasie van de lezer prikkelen, de lezer nieuwsgierig maken en tegelijk aangeven hoe erg de situatie is waarin de hoofdpersoon zich verkeert.

Voorbeelden prologen

Om een goed beeld te krijgen wat een proloog nou eigenlijk is, hebben we een aantal voorbeelden verzameld.

De proloog van ‘De Labyrintrenner’ van James Dashner:

proloog schrijven voorbeeld James Dasher

(Bron: Bol.com)

In deze proloog wordt de sfeer erg duidelijk: de hoofdpersoon verkeert zich plotseling in een onwetende wereld waar hele erge dingen gebeuren. Maar het hoofdpersonage wil alles op alles zetten om het mysterie op te lossen.

De proloog van ‘De wereld volgens Gijp’ van Michel van Egmond:

proloog schrijven voorbeeld Gijp

(Bron: Bol.com)

Deze proloog gooit de lezer direct in het diepe: de ingrijpende gebeurtenis van het voorjaar 2016 die het leven van Van der Gijp volledig op zijn kop zette. De proloog vertelt ook dat het een langverwacht vervolg is op een bestseller, wat de lezer nog meer overtuigt van het verhaal.

De proloog van ‘De verbouwing’ van Saskia Noort:

proloog schrijven voorbeeld saskia noord

(Bron: Bol.com)

Deze proloog beschrijft de kansen en bedreigingen van het hoofdpersonage. Doordat de schrijver dit vertelt, wordt de lezer direct nieuwsgierig naar hoe het verhaal zich zal wenden: Wat gebeurt er met de ex? Waarom verloopt de verbouwing rampzalig en hoe zal het gaan met haar glansrijke carrière?

5 Tips voor een spannend proloog

Het doel van een proloog is om de lezer direct mee te zuigen in het conflict van het verhaal. Door de proloog moet de lezer nieuwsgierig worden en direct willen doorlezen. We geven een aantal tips om een spannend proloog te schrijven.

  • Duik direct in iets spannends
    Begin direct met iets spannends en meeslepends, zoals een crisis, een probleem of een kans. Hierdoor zijn de lezers direct geïnteresseerd en nieuwsgierig.
  • Laat het draaien om het hoofdpersonage
    Het hele boek draait om het hoofdpersonage, dus zorg dat de proloog ook draait om de hoofdpersoon. Mocht u een metaforische proloog schrijven, zorg er dan in ieder geval voor dat het hoofdpersonage erin voorkomt.
  • Wees mysterieus, maar niet onduidelijk
    Een proloog of inleiding moet vragen oproepen bij de lezer en diegene nieuwsgierig maken. Maar wanneer het te onduidelijk is, raakt de lezer verward en bent u ‘m kwijt.
  • Laat belangrijke achtergrondinformatie achterwege
    Begin niet met belangrijke achtergrondinformatie. Dit is voor het verhaal wel nuttig, maar totaal niet meeslepend en nieuwsgierig makend in de proloog. In het verhaal heeft u ruimte zat om alle belangrijke achtergrondinformatie met de lezer te delen.
  • Begin niet met sfeerbeschrijvingen
    Sfeerbeschrijvingen zijn goed voor de beleving van het verhaal, maar het is niet spannend genoeg voor de proloog. Sfeerbeschrijvingen kunnen te veel nutteloze informatie bevatten waardoor de lezer verveeld raakt.

Verschil tussen een proloog schrijven en epiloog schrijven

Een proloog is iets anders dan een epiloog. Een proloog komt namelijk voorafgaand aan het verhaal, een epiloog komt na verhaal. Waar een proloog vaak direct in het verhaal springt, vertelt een epiloog wat er na het verhaal gebeurde.

Vorige Inhoudsopgave voor een boek maken
   Volgende Nawoord schrijven

Debug
Env: private
Time: 0.1832 seconds.