Uw bedrijf heeft binnenkort een jubileum te vieren of uw vereniging bestaat een noemenswaardig aantal jaar. Met een jubileumboek legt u de bedrijfsgeschiedenis vast in een tastbare herinnering.
Zelf een jubileumboek maken in 7 stappen
Aan het maken van een jubileumboek gaat veel research vooraf. Daarnaast moet een jubileumboek op een verhalende manier de feiten en anekdotes weergeven van uw bedrijf. Het beste is om een jubileumboek met een groep te maken, aangezien er veel verschillende taken bij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven en de fotografie van het jubileumboek.
Om goed georganiseerd te werk te gaan bij het maken van uw jubileumboek, raden wij aan het volgende stappenplan aan te houden. Op die manier ziet u niks over het hoofd en wordt het een jubileumboek om trots op te zijn.
1. Zet een projectgroep op
Een jubileumboek is erg veel werk; helemaal wanneer u het alleen doet. Zet daarom een projectgroep op om het werk te verdelen. Verzamel personen die ieder hun eigen talent hebben, zoals het schrijven en het vormgeven van het jubileumboek. Zorg ervoor dat de projectgroep niet te groot is, maximaal vijf personen. Hierdoor kunt u snel schakelen en zijn de lijntjes het kortst. Benoem ook een projectleider die de creatie van het jubileumboek coördineert en het overzicht behoudt.
2. Bedenk een concept
Het is verstandig om eerst een concept te maken voordat u begint bij het doen van research en andere taken. De onderstaande punten worden in het concept opgenomen:
Wat is het doel van het jubileumboek?
Is het jubileumboek bedoeld om te informeren of juist te amuseren? Of is het bedoeld als cadeau voor uw werkgever en om het aan klanten te geven? Misschien wilt u wel dat het boek in de verkoop wordt gebracht. Zodra het doel is vastgesteld, kunt u de tone-of-voice van het jubileumboek daarop aanpassen.
Welke personen worden geïnterviewd?
Een jubileumboek begint bij het interviewen van personen die een belangrijke rol spelen of gespeeld hebben in het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de oprichter, familie, jarenlange klanten van het bedrijf of andere hoogtepunten die het vermelde waard zijn.
In welke vorm wordt het jubileumboek verteld?
Een jubileumboek kan een chronologische vertelling worden van het bestaan van het bedrijf. Dit kan eventueel aangevuld worden met flashbacks. Maar een fotoboek kan eveneens als jubileumboek fungeren.
3. Lees andere jubileumboeken ter inspiratie
U hoeft niet opnieuw het wiel uit vinden, dus lees van te voren een aantal gepubliceerde jubileumboeken. Daaruit kunt u opmaken wat u fijn vindt om te lezen of wat u mooi vindt. Een aantal voorbeelden van inspirerende jubileumboeken zijn:
4. Maak een plan van aanpak
In het plan van aanpak legt u een aantal functionele aspecten vast:
- Taakverdeling; wie uit de projectgroep doet wat?
- Planning; zorg voor duidelijke deadlines en structuur
- Financiering; waar wordt het jubileumboek van gefinancierd?
Hiervoor kunt u bijvoorbeeld navraag doen bij gemeentes of andere instanties. Vaak is er subsidie mogelijk bij historische uitgaven.
- Instructies; leg duidelijke instructies vast voor de schrijver en de fotograaf
Welke uitstraling moet het jubileumboek hebben en welke tone-of-voice wordt gebruikt?
5. Doe research
Een jubileumboek is opgebouwd uit feiten. Interview daarom kroongetuigen van het bedrijf, zoals de oprichter en de huidige directeur. Daarnaast is het ook een waardevolle toevoeging om personen te interviewen die vanaf de zijlijn hebben meegekeken of jarenlang met het bedrijf zaken hebben gedaan. Op die manier wordt de bedrijfsgeschiedenis van meerdere kanten belicht.
6. Begin met schrijven
Wees niet bang om te beginnen met het schrijven van het jubileumboek. Schrijf alles op wat u weet en te weten bent gekomen tijdens de research. Begin pas met schrappen wanneer u er zeker van bent dat u het later niet meer nodig heeft. Houd tijdens het schrijven rekening met de feiten; alles moet kloppend zijn, maar zorg dat er toch genoeg beleving in zit. Verwerk bijvoorbeeld leuke anekdotes, toekomstdromen en interessante feiten in het jubileumboek.
7. Redigeren en afronden
Zodra de eerste versie klaar is, is het verstandig een proefdruk aan te vragen. Deze laat u vervolgens lezen aan verschillende personen die tot de doelgroep behoren. Vraag hen het jubileumboek te lezen en hun feedback te geven. Verwerk deze feedback in de definitieve versie en het jubileumboek is klaar om gepubliceerd te worden!
Jubileumboek laten maken
Een jubileumboek is veel werk en een blijvende herinnering. Dus het is niet gek als u uzelf niet geschikt vindt of dat u zelf geen tijd heeft om een jubileumboek te maken. Laat dan een jubileumboek maken door een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn bijvoorbeeld reclamebureaus die gespecialiseerd zijn in het creëren van jubileumboeken en u graag ontzorgen of ondersteunen. U blijft er natuurlijk wel bij betrokken, maar zij nemen de belangrijkste taken over, zoals het schrijven, fotograferen en in elkaar zetten van het jubileumboek.
Zorg voor passend drukwerk
De inhoud van het jubileumboek is belangrijk, maar de uitstraling net zo. Let daarom bij het jubileumboek drukken vooral op het papiersoort en het omslagmateriaal dat u kiest. In een jubileumboek staan vaak afbeeldingen, dus mat glanzend papier is hiervoor het beste. Zorg daarnaast dat de omslag past bij uw bedrijf en een gevoel geeft bij de inhoud. Hierbij heeft u de keuze uit een hardcover of softcover omslag.
Wilt u advies bij het drukken van uw jubileumboek? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen u graag bij het drukklaar maken van uw jubileumboek.