Waarom is een inhoudsopgave belangrijk en hoe maakt u een duidelijke inhoudsopgave voor een boek maken? Een inhoudsopgave staat voorin uw boek en laat overzichtelijk de inhoud zien. Het is vaak één van de eerste stukken tekst dat een lezer leest van uw boek, dus zorg dat deze overzichtelijk en interessant is. Met een paar drukken op de knop heeft u al een duidelijke inhoudsopgave.
Wat is een inhoudsopgave?
Een inhoudsopgave geeft in een logische volgorde weer hoe uw boek is opgedeeld aan de hand van hoofdstukken en de bijbehorende paginanummers in cijfers. Vaak worden de paragrafen en sub paragrafen van een hoofdstuk ook meegenomen in de inhoudsopgave, met de daarbij horende paginanummers in cijfers.
Boeken met een informerende essentie, zoals educatieve boeken of jubileumboeken, hebben altijd een inhoudsopgave. Hierin is het namelijk niet van belang waar de lezer begint met lezen, omdat de hoofdstukken los van elkaar te begrijpen zijn. Een lezer heeft daarom belang bij een inhoudsopgave om de informatie die hij zoekt te snel te vinden. Bij een roman is het anders. Daar kan de lezer namelijk niet bij het zesde hoofdstuk beginnen omdat diegene dan midden in het verhaal stapt. Een roman wordt dus altijd in chronologische volgorde gelezen. Daarom heeft een roman meestal geen inhoudsopgave.
Waar staat een inhoudsopgave van een boek?
De inhoudsopgave staat voor de inleiding in het boek. Alles wat voor de inhoudsopgave staat, dus de samenvatting en het voorwoord, wordt in de inhoudsopgave aangeduid met Romeinse cijfers in plaats van normale cijfers.
Waarom is een inhoudsopgave belangrijk?
Met behulp van de inhoudsopgave kan de lezer gemakkelijk een hoofdstuk of onderwerp vinden, zonder dat diegene het hele boek hoeft door te lezen. In één opslag zien zij uit welke hoofdstukken en onderwerpen uw boek bestaat. Zorg er daarom voor dat u duidelijke titel-omschrijvingen gebruikt die het hoofdstuk goed beschrijven. Op die manier zal de verwachting van de lezer na het lezen van de inhoudsopgave, stroken met de inhoud van het hoofdstuk.
Een inhoudsopgave geeft u niet alleen ná het schrijven structuur, maar ook tijdens het boek schrijven. Wanneer u namelijk voorafgaand aan het schrijven de inhoudsopgave samenstelt, kunt u deze gebruiken voor het geraamte van uw boek. Op deze manier vergeet u geen belangrijke onderwerpen en verhaaldelen en kunt u eenvoudiger een schrijfplanning maken.
Inhoudsopgave maken in Word of Pages
Een inhoudsopgave voor een boek maken is eenvoudig met Word of Pages. Dit zijn de standaard tekstverwerkers van Windows en Apple apparaten. Wanneer u gebruikmaakt van de standaard titelkoppen, heeft u met een paar drukken op de knop een overzichtelijke inhoudsopgave.
Een inhoudsopgave heeft u al in 3 stappen met Word en Pages. Hieronder geven we weer welke stappen u moet ondernemen om een inhoudsopgave te maken.
Word (Windows)
- Open Word
- Ga naar ‘Verwijzingen’
- Klik op ‘Inhoudsopgave’
- Selecteer een type inhoudsopgave
- De inhoudsopgave wordt automatisch gemaakt
- Wanneer u een titel heeft gewijzigd, verwijderd of heeft toegevoegd, kunt u de inhoudsopgave eenvoudig automatisch aanpassen door op ‘Tabel bijwerken’ te klikken.
Pages (Apple)
- Open Pages
- Ga naar ‘Voeg in’
- Klik op ‘Inhoudsopgave’
- Kies voor ‘Document’
- De inhoudsopgave wordt automatisch gemaakt
Wanneer u een titel heeft gewijzigd, verwijderd of heeft toegevoegd, past de inhoudsopgave zich automatisch aan. U hoeft hier niks voor te doen.
In onze blog ‘De drie meest gebruikte software voor het schrijven van een boek’ ontdekt u welke software voor het schrijven van een boek bij u past.
3 Voorbeelden inhoudsopgaven
Hoe ziet een duidelijke en logische inhoudsopgave eruit?
Voorbeeld inhoudsopgave van een educatief boek
Deze inhoudsopgave is van een educatief boek ‘Grondslagen van de Marketing’, door B. Verhage.
(Bron: inkijkexemplaar op Bol.com)
Het boek ‘Grondslagen van de Marketing’ is opgedeeld in delen. Deze delen zijn opgedeeld in hoofdstukken en de hoofdstukken in paragrafen. Dat is ook te zien in de bovenstaande inhoudsopgave, waar alleen deel 1 in beschreven is. Deze inhoudsopgave is erg helder door het gebruik van verschillende lettertypes en lettertype-groottes.
Voorbeeld inhoudsopgave van een jubileumboek
In een jubileumboek wordt ook vaak gebruikgemaakt van een inhoudsopgave. Het onderstaande voorbeeld is van het jubileumboek van Nederlands bekendste soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden.
Met behulp van deze voorbeelden en tips gaan wij ervan uit dat u zelf binnen een paar klikken een overzichtelijke inhoudsopgave kunt maken en hiermee de lezer wegwijs maakt in uw boek. Succes met schrijven!