Educatief boek schrijven

U gaat een educatief boek schrijven dus dient u rekening te houden met verschillende aspecten. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een educatief boek een informatief boek? En waar moet u rekening mee houden wanneer u een educatief boek schrijft voor volwassenen of juist vor kinderen? Onderstaan zetten wij één en ander voor u uiteen.

Verschil educatief en informatief boek

Voordat u begint met het schrijven van een educatief boek, is het belangrijk om te weten dat er een verschil bestaat tussen educatieve en informatieve boeken. Het verschil tussen een educatief boek en een informatief boek is de manier waarop de informatie in het boek wordt weergegeven. Dit kan aan de hand van voorbeelden en oefeningen zijn (educatief), maar ook zonder (informatief). Hieronder een aantal voorbeelden van de twee soorten boeken.

Educatieve boeken Informatieve boeken
Klinisch redeneren in zes stappen Het wezen van de olifant
Grondslagen van de marketing Het plantenboek
YouTube filmpjes maken voor dummies Ik ontdek de sterren en planeten
Woezel en Pip – eerste woordjes 1001 whisky’s die je geproefd moet hebben!

 

De inhoud van een educatief boek is probleemoplossend en leer je aan de hand van oefeningen en praktijkcases. Een informatief boek verschaft enkel en alleen informatie over een bepaald onderwerp.

Educatief boek schrijven

Schrijf een educatief boek over uw expertise

Wanneer u ervoor hebt gekozen een educatief boek te schrijven, schrijf dan een boek over uw expertise. Dit klinkt als een open deur, maar het is een belangrijk punt. Wanneer u verstand heeft van een bepaald vakgebied of onderwerp, weet u waar u over praat en bent u in staat dit begrijpelijk over te brengen. Daarnaast kunt u makkelijker goede praktijkvoorbeelden en oefeningen opstellen, dan iemand die weinig ervaring met het onderwerp heeft.

Educatief boek schrijven voor volwassen

Wanneer u een educatief boek voor volwassen gaat schrijven, dient u rekening te houden met verschillende aspecten, zoals het niveau van de lezer en het gebruik van praktijkcases en dergelijke.

Wat is het niveau van de lezer?
Wanneer u een educatief boek uitgeeft voor een eerstejaars mbo student, is het taalgebruik anders dan voor een senior marketeer die zichzelf bijschoolt en het jargon al kent. Naast het taalgebruik is het belangrijk de stof en de oefeningen op het niveau van de lezer af te stemmen. Wanneer u bijvoorbeeld bij een beginner te diep ingaat op een complex aspect, komt de informatie niet goed over. Daarnaast is de verschafte informatie waarschijnlijk niet de informatie die de beginnende lezer op dat moment nodig heeft.

Bedenk praktijkcases, opdrachten en oefeningen
Theorie blijft het beste hangen wanneer het in de praktijk wordt uitgevoerd. U kent vast de uitspraak: ‘Autorijden leer je pas als je het rijbewijs hebt gehaald’. Bedenk daarom bij elk onderwerp één of meerdere cases, opdrachten of voorbeelden, zodat de theorie wordt toegepast in de praktijk en op die manier memorabel wordt.

Educatief boek schrijven voor kinderen

Het doel van een educatief boek voor kinderen is hen iets te leren waar ze later profijt van hebben. Denk bijvoorbeeld aan een boek waarin u kinderen leert lezen en schrijven aan de hand van leuke oefeningen. Of een boek waarmee u kinderen spelenderwijs leert rekenen. Als het boek goed geschreven is, zal die stof hen een lange tijd bij blijven. En dat is wat u wilt. Maak daarom veel gebruik van illustraties en oefeningen die kinderen makkelijk onthouden. Een voorbeeld van een leuke oefening die lang bijblijft is het alfabetlied; het alfabet opnoemen op de melodie van ‘Altijd is kortjakje ziek’. Wie kent ‘m niet?

Schrijven van een educatief boek

Zelf een educatief boek uitgeven

U kunt ervoor kiezen om zelf een educatief boek uit te geven. Dit betekent dat u alle aspecten van het uitgeven zelf doet; het schrijven, ontwerpen, laten drukken, promoten en verkopen. Hiermee heeft u alles zelf in handen. Wilt u meer weten over een boek uitgeven in eigen beheer? Lees dan onze blog: “Zelf een boek uitgeven; de voordelen”.

Debug
Env: private
Time: 0.1925 seconds.