E-book schrijven

U gaat een e-book schrijven, oftewel een digitaal boek. Wat komt er allemaal bij dit proces kijken en hoe begint u met het schrijven van een e-book? En waarom schrijft u een e-book? Dit zijn vragen die elk beginnend e-book schrijver heeft.

Waarom een e-book schrijven?

Digitale boeken zijn in opkomst in Nederland. Veel hedendaagse dingen worden overgenomen door digitale apparaten. Zo ook het lezen van een boek. Steeds meer mensen lezen boeken op een apparaat zoals een e-reader of een tablet. Deze ontwikkeling kan leiden tot de keuze van een e-book. Daarnaast is een e-book een mooie kans voor bedrijven om hun kennis te delen op een laagdrempelige manier.

Soorten E-books

Er bestaan twee soorten e-books, namelijk het weggeven van kennis via een te downloaden bestand en het uitgeven van een boek dat op een apparaat is te lezen.

Kennis weggeven door middel van een e-book

Een bedrijf biedt vaak een e-book aan hun (potentiële) klanten waarin een deel van hun kennis wordt weggegeven. Dit doen zij om te laten zien dat zij kennis van zaken hebben en het wordt als middel gebruikt om nieuwe klanten aan te trekken. Op deze manier krijgt de klant tevens een goed beeld bij het betreffende bedrijf en haar diensten.

E-book Schrijven

Een e-book uitgeven

Een ander soort e-book is het traditionele boek, maar dan digitaal. Dit kan een roman zijn, maar ook een informatief boek of een kookboek. Deze e-books worden te koop aangeboden bij online boekhandelaren en zijn te lezen op digitale apparaten zoals e-readers en tablets.

Wanneer u begint met het schrijven van een e-book, is het belangrijk te weten voor welk soort u kiest. Deze keuze begint bij het bepalen van het onderwerp van uw e-book.

Een onderwerp voor uw e-book bedenken

Een e-book schrijven begint met het kiezen van een onderwerp dat bij u past. U dient u veel verstand te hebben van dit onderwerp, zodat u geloofwaardig overkomt op de lezer. Daarnaast moet het een interessant onderwerp zijn dat lezers intrigeert.

Een e-book in ePub of PDF formaat

U kunt een e-book in twee formaten opstellen, namelijk in ePub formaat en PDF formaat.
Aan de hand van het doel van het e-book bepaalt u in welk formaat u het wilt uitgeven.

ePub formaat

De naam ePub is herleid van Electronic Publication. Wanneer u wilt dat uw e-book te lezen is op digitale apparaten zoals e-readers en tablets, is dit formaat aan te raden. ePub is namelijk het meest gebruikte formaat in Europa en kan op vrijwel elke e-reader gelezen worden. Daarnaast past een e-book in ePub formaat zich aan het type apparaat aan. Hierdoor ziet een e-book er op elk digitaal apparaat goed uit en is het altijd goed leesbaar. ePub bestanden zijn daarom erg geschikt voor e-books met veel tekst, zoals een roman of thriller.

PDF formaat

PDF staat voor Portabel Document Format. De vormgeving van een PDF-bestand is dwingend; het past zich niet aan het type apparaat aan. Het PDF formaat is daarom ideaal wanneer e-books op de computer worden gelezen. Een e-book in PDF formaat is daarnaast ook uit te printen.

Een E-book Schrijven

Beginnen met het schrijven van een e-book

Wanneer u de bovenstaande aspecten heeft doorlopen, kunt u uw eigen e-book schrijven. We geven een aantal tips:

 • Begin met het opstellen van een structuur
  • Begin met een structuur die u daarna kan gebruiken als hoofdstukindeling
 • Werk in trechtervorm
  • Begin met de grote lijnen en werk het daarna verder uit
 • Schrap pas op het laatst
  • Schrijf alles op wat u belangrijk vindt en begin pas aan het eind met schrappen en reorganiseren
 • Laat het e-book nalezen door onafhankelijke personen
 • Verwerk de feedback in uw e-book

Programma’s om een e-book te schrijven

Wanneer u de grote lijnen van uw e-book hebt vastgelegd, kan het echte werk beginnen; het schrijven van het e-book. Dit kan met diverse programma’s en software. Een aantal voorbeelden zijn Microsoft Word, Apple Pages en Adobe InDesign. De keuze hangt af van uw ervaring en behendigheid. Alles weten over programma’s om een boek te schrijven? Lees het in onze blog: “de 3 meest gebruikte software voor het schrijven van een boek”.

E-book verkopen

Wanneer u uw e-book online wilt verkopen, dient u eerst een International Standard Book Number (ISBN) aan te vragen. Dit is een uniek nummer dat uw boek onderscheid van alle andere boeken. Zonder ISBN kunt u uw boek niet aanbieden aan online boekhandelaren zoals bol.com.

Begin vandaag met het schrijven van een E-book!

Nu u weet wat er bij het schrijven van een e-book zoal komt kijken, kunt u er direct aan beginnen. Zet alle ideeën op een rijtje en maak gebruik van uw inspiratie. Succes!

Debug
Env: private
Time: 0.2061 seconds.