Biografie schrijven

Zit u eraan te denken om een biografie te schrijven? Of twijfelt u of uw levensverhaal wel interessant genoeg is om over te schrijven? Een biografie schrijven wordt hopelijk eenvoudiger met behulp van de onderstaande 7 tips.

Wie schrijft een biografie?

U heeft een spannend of turbulent leven gehad en wilt dit graag delen met de rest van de wereld. Een biografie schrijven is niet alleen een middel om uw levensverhaal vast te leggen, maar kan ook helpen bij een verwerkingsproces. Wanneer u bijvoorbeeld een burn-out of een ziekte heeft gehad. Maar niet alleen tragische gebeurtenissen zijn een reden om een biografie te schrijven. Een familiebiografie of een biografie over u als wereldreiziger is natuurlijk ook interessant om te lezen.

Veel bekende mensen schrijven een biografie, of laten er een schrijven. Deze boeken doen het vaak goed bij het publiek omdat iedereen wel eens had willen weten hoe die bekende persoon leeft. Maar niet alleen bekende personen schrijven een biografie. Mensen zijn geïnteresseerd in andermans leven, dus ook in dat van u!

Biografie en autobiografie

Biografie en autobiografie worden vaak door elkaar gehaald. Vaak wordt het woord biografie gebruikt, terwijl een autobiografie bedoeld wordt. Maar wat is het nou het verschil tussen die twee? Het verschil heeft te maken met de rol van de schrijver.

  • Autobiografie: De schrijver vertelt zijn eigen levensverhaal. De inhoud is altijd gebaseerd op feiten, maar kan worden aangevuld met fictie.
  • Biografie: De schrijver vertelt het levensverhaal van een ander. Ook hier is de inhoud gebaseerd op feiten, maar kan fictie gebruikt worden om het verhaal aan te vullen.

Kortom: als u uw eigen levensverhaal wilt vertellen, schrijft u een autobiografie. Daarom noemen we het vanaf nu ‘autobiografie’.

Een pakkend levensverhaal schrijven: 7 tips

Een autobiografie schrijven lijkt eenvoudig: u kent immers het verhaal omdat u het zelf hebt meegemaakt of er dichtbij hebt gestaan. Maar een autobiografie schrijven mag niet worden onderschat. Daarom geven wij u 7 tips om een pakkend levensverhaal te schrijven.

1. Haal herinneringen op

Herinneringen zijn de essentie van een autobiografie. Zorg er dus voor dat u voorafgaand aan het schrijven deze ophaalt door middel van bijvoorbeeld foto’s en video’s, het bezoeken van locaties uit het verleden en gesprekken met personen die een rol hebben gespeeld in uw leven.

2. Bepaal het doel van uw autobiografie

Met welke intentie schrijft u een autobiografie? Wat is het doel? Wat wilt u de doelgroep meegeven? Wanneer u dat doel voor ogen hebt, weet u wat het doel van uw autobiografie is en waar u naartoe moet schrijven.

3. Bepaal van te voren de volgorde van gebeurtenissen en het vertelperspectief

Wilt u uw levensverhaal juist chronologisch vertellen of gebruikmaken van flashbacks? En gaat u het verhaal vertellen vanuit de ik-vorm of juist als derde persoon?

4. Bepaal de plaats van de keerpunten in uw leven in het boek

Elk persoon heeft minstens één keerpunt in hun leven meegemaakt. Waar komt dit keerpunt te staan in uw autobiografie? Zet u het in het midden of begint u juist met vertellen vanaf dit punt?

5. Bepaal de periode waarover u gaat vertellen

Een autobiografie betekent niet direct dat uw hele levensverhaal erin moet staan. Het kan natuurlijk ook gaan over een periode in uw leven. Bijvoorbeeld de periode waarin u kinderen heeft gekregen of dat u, of iemand in uw nabije omgeving, een vervelende ziekte heeft gehad.

6. Lees (auto)biografieën van anderen ter inspiratie

Er zijn genoeg (auto)biografieën op de boekenmarkt gebracht. En omdat u het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden, is het verstandig er een aantal te lezen. Hier kunt u bijvoorbeeld letten op het vertelperspectief en de indeling van gebeurtenissen.

7. Overweeg om uw biografie te laten schrijven door een biograaf

Misschien bent u zelf niet de allerbeste schrijver en twijfelt u er daardoor aan om de biografie te maken. Overweeg dan een biograaf in de arm te nemen. Een biograaf stelt precies de goede vragen en schrijft alsof hij het zelf heeft meegemaakt. Daarnaast is een biografie laten schrijven door een biograaf vaak sneller dan wanneer u het zelf doet.

Kies bijpassend drukmateriaal voor uw autobiografie

Een autobiografie is een weerspiegeling van uw leven. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de inhoud van de autobiografie bij u past, maar ook de uitstraling. De uitstraling van uw boek kunt u bepalen aan de hand van het drukmateriaal. Denk hierbij aan het soort papier, het formaat en de omslag.

Bij een liefdesverhaal past bijvoorbeeld een klein formaat met softcover omslag. En wanneer uw autobiografie veel foto’s en afbeeldingen bevat, kiest u voor gecoat papiersoort om de foto’s optimaal weer te geven.

Bij elk type (auto)biografie passen eigen specificaties. Wilt u erachter komen wat het beste bij die van u past? Kom dan gerust bij ons langs. Wij laten u alle mogelijkheden voor een perfecte biografie zien, voelen én ruiken.

Debug
Env: private
Time: 0.1406 seconds.