Boek schrijven

U zit eraan te denken een boek te schrijven. Maar waar begint u? Een boek schrijven is een tijdrovende klus, maar is beter behapbaar wanneer u van te voren een duidelijk plan en een duidelijke structuur vaststelt. Heeft u bijvoorbeeld al nagedacht over het soort boek dat u wilt schrijven, wie de hoofdpersonages zijn en uit welk vertelperspectief u gaat vertellen?

Stappenplan: hoe schrijf ik een boek?

Omdat er zoveel aspecten komen kijken bij het schrijven van een boek, kan het soms overweldigend zijn. Zorg er daarom voor dat u een duidelijk plan hebt voordat u begint met schrijven.

  1. Kies het soort boek

Allereerst denkt u na over het soort boek dat u wilt schrijven. Dat ligt geheel aan uw passie en uw kennis. Heeft u veel verstand van een bepaald onderwerp en wilt u daar een educatief boek over schrijven? Of heeft u altijd al een romantische thriller willen schrijven? Een aantal soorten boeken waaruit u kunt kiezen:

  1. Onderzoek uw doelgroep

Zodra u het soort boek dat u gaat schrijven heeft bepaald, begint u aan het onderzoeken van uw doelgroep. Waar houden zij van en welke woorden gebruiken zij? Wat is hun opleidingsniveau en waar komen ze vandaan? De resultaten kunt u verwerken in uw verhaal, zodat de doelgroep zich er makkelijk mee kan identificeren.

  1. Werk personages uit

Bedenk hoofdpersonages en bijpersonages en werk deze uit. Demografische gegevens zijn belangrijk: Hoe heten ze, waar wonen ze en wie is hun familie? Maar ook persoonlijke dingen zoals karaktertrekken en eigenaardigheden zijn belangrijk om van te voren te bepalen. Dat geeft u houvast tijdens het schrijven van het verhaal.

  1. Stel een structuur vast

Wanneer u voorafgaand aan het schrijven van uw boek bepaalt welke aspecten en onderwerpen in het boek moeten voorkomen, stelt u automatisch een structuur op voor uzelf. Dit helpt u het overzicht behouden en u kunt deze structuur eenvoudig gebruiken voor een hoofdstukindeling. Een boek bevat o.a. de volgende onderdelen:

  1. Bepaal uw schrijfstijl

Denk na over welke schrijfstijl u gaat hanteren. Zoals de taal (jong of oud) en vanuit welk perspectief u het gaat vertellen. We onderscheiden drie perspectieven:

  1. Leg alvast je plot vast

Zorg ervoor dat u van te voren weet waar het verhaal naartoe moet werken; schrijf alvast in grote lijnen het plot. Met de ontknoping in het achterhoofd is het lastig af te wijken van uw verhaal. Alles weten over een plot schrijven? Lees dan onze blog: Plot schrijven: 7 tips voor een pakkend einde.

  1. Begin met schrijven, schrap later

Schrijf alles op wat u kunt bedenken en ga later pas schrappen. Het is zonde als u een paragraaf heeft verwijderd terwijl het later toch van pas komt.

  1. Laat het concept nalezen

Wanneer u de eerste versie van uw boek klaar heeft, is het verstandig deze na te laten lezen door proeflezers. Zij zien andere dingen dan u, zoals onsamenhangende zaken, doodlopende verhaallijnen en spel- en typfouten.

  1. Verwerk feedback in concept

Verwerk de feedback die u hebt verkregen van uw proeflezers in uw boek. Zodra u dat heeft gedaan, is uw boek klaar om gedrukt te worden.

Wilt u meer weten over het schrijven van een boek of het laten drukken van uw boek? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag in een vrijblijvend gesprek over het ontwikkelen van een verbluffend eindresultaat.

Debug
Env: private
Time: 0.1507 seconds.