Afbeeldingen opmaken voor uw boek

Hoe u een afbeelding opmaakt ligt helemaal aan het type boek dat u schrijft. Een kookboek is bijvoorbeeld veel duidelijker en aantrekkelijker met mooie afbeeldingen erin, terwijl een roman alleen een afbeelding of tekening nodig heeft voor op de omslag. U kunt zelf foto’s maken en deze gebruiken in uw boek, maar op internet zijn ook bruikbare afbeeldingen te vinden. Wanneer u een geschikte afbeelding heeft gevonden, moet u nadenken over de grootte en de kleur van de afbeeldingen. Afbeeldingen opmaken voor uw boek is een vak apart waar we u graag meer over vertellen.

Zelf foto’s maken of het internet gebruiken

Het is belangrijk dat u afbeeldingen kiest die bij uw boek passen. Bij thrillers kiest u voor duistere afbeeldingen en bij een liefdesverhaal juist een romantisch beeld. Wanneer u zeker wilt weten dat u origineel bent en niemand anders het beeld heeft gebruikt, kunt u bijvoorbeeld zelf foto’s (laten) maken en deze (laten) bewerken.

Valt dit niet onder de mogelijkheden? Dan kunt u zich altijd wenden tot het internet. Het internet staat vol met afbeeldingen die bij uw boek passen. Let er wel op dat de afbeeldingen die u gaat gebruiken rechtenvrij zijn. Er zijn diverse websites waar u rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden, zoals Pixabay en iStockphoto.

Afbeeldingen-Opmaken

De grootte van de afbeeldingen bepalen

Wanneer u afbeeldingen heeft gemaakt of heeft uitgezocht voor uw boek, dient u de grootte te bepalen voor het plaatsen in uw binnenwerk. Dit heeft namelijk gevolgen voor de rugdikte van uw boek; hoe groter de afbeeldingen, hoe meer pagina’s, hoe breder de rugdikte van het boek.

De resolutie van uw afbeeldingen is ook erg belangrijk. Dit bepaalt namelijk de scherpte en helderheid van de afbeelding. Let er dus op, dat de afbeeldingen die u heeft gemaakt of heeft gekozen een hoge resolutie hebben, zodat deze duidelijk en helder worden weergegeven. Overigens zijn lang niet alle afbeeldingen die u van internet kunt plukken bruikbaar. De meeste afbeeldingen hebben namelijk een te lage resolutie (72dpi). Zorg dat de afbeelding die u gaat gebruiken een minimale resolutie heeft van 150 dpi bij gebruik op 100% van de ware grootte. Afbeeldingen opmaken vergt dus de nodige aandacht.

Afbeeldingen-opmaken-DPI

Afbeeldingen opmaken in kleur of zwart-wit?

De afbeeldingen die u kiest, moeten bij het verhaal van uw boek passen. Speelt uw verhaal zich af in de Tweede Wereldoorlog? Dan passen zwart-wit afbeeldingen beter bij het boek dan afbeeldingen in kleur. Geeft u een kookboek uit? Dan spreken de gerechten meer als de foto’s in kleur worden weergegeven.

De keuze tussen afbeeldingen in kleur of zwart-wit hangt ook af van uw budget. Het boek laten printen met afbeeldingen in kleur is vaak duurder dan wanneer u kiest voor zwart-wit afbeeldingen. Dit komt door de verschillende kleuren inkt die gebruikt worden en het papiersoort dat hiervoor nodig is.

Juiste papiersoort?

Onder andere het gekozen papiersoort bepaalt de uitstraling van uw boek. Maar het papiersoort heeft ook invloed op de afdruk van uw afbeelding. U kunt zich vast voorstellen dat een mooie kleurenafbeelding op een papier met een matte of glanzende coating mooier gedrukt zal worden dan op een ruwe, ongecoate, papiersoort. Maar dat zal tevens invloed hebben op de uitstraling van uw boek. Bent u benieuwd naar onze papiersoorten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met ons via 053-4826262. Wij helpen u graag.

Debug
Env: private
Time: 0.1472 seconds.