Een boek ontwerpen dat de aandacht trekt

In 2016 zijn er 40,1 miljoen boeken verkocht in Nederland, dat is een stijging van maar liefst 4,8% t.o.v. 2015. De totale omzet van de verkoop van boeken was in 2016 ruim € 521 miljoen. Indrukwekkende getallen denkt u, maar hoe kan ik nou deel uit gaan maken van die omzet? Hoe kunt u zelf een boek maken? Het begint natuurlijk bij een pakkende inhoud, maar ook het ontwerp van uw boek is van invloed op het aantal boeken dat u verkoopt. Een boek ontwerpen is een vak apart, waar we u graag meer over vertellen.

Een opvallend omslag trekt sneller de aandacht van een bezoeker in bijvoorbeeld een boekenwinkel. Hierdoor zal uw potentiele lezer eerder bereid zijn om ook de achterkant te lezen. Indien de samenvatting op de achterzijde van uw boek de lezer nieuwsgierig zal maken, zal diegene besluiten uw boek al dan niet aan te schaffen.

U kunt opvallen door een boek omslag te maken die afwijkt van andere boeken in hetzelfde genre. Kies bijvoorbeeld een gekke illustratie of juist een opvallende titel. Creëer consistentie door de omslag bij het verhaal te laten aansluiten. Lezers of potentiele lezers leggen dan een relatie tussen de omslag en het verhaal. In de boekenwinkel of online wordt uw boek dan sneller herkent.

Zelf een boek ontwerpen of uitbesteden?

Schrijvers zijn vaak erg creatief. Het spelen met woorden is voor u geen probleem. Maar schrikt u van woorden als “InDesign” of “Photoshop”? Dan is het de moeite waard te inventariseren wat de mogelijkheden zijn als het gaat om het maken van een omslag. Ten slotte zit uw kracht in het verhaal. Er zijn diverse partijen die voor u de tekst en omslag kunnen vormgeven. Neem gerust contact met ons op om samen eens te bekijken wat Ipskamp Printing voor u kan betekenen aangaande de lay-out en de vormgeving van zowel uw omslag als uw binnenwerk.

Boek ontwerpen met programma’s

Houd de kosten in de hand en maak het boek naar uw eigen smaak op. Uw boek ontwerpen kan met een opmaak-vriendelijk programma. Veel gebruikte programma’s voor het ontwerpen van een boek zijn:

 • Adobe InDesign
  InDesign is een zeer uitgebreid programma dat over het algemeen wordt gebruikt voor de opmaak. InDesign is zeer geschikt voor het ontwerpen van zowel uw omslag als uw binnenwerk. InDesign werkt heel stabiel en is zeer gebruiksvriendelijk.
 • Adobe Photoshop
  Photoshop is een veelgebruikt programma voor het opmaken en bewerken van bestaande afbeeldingen en foto’s. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van het veranderen van de belichting tot het bijsnijden van een afbeelding. Het is ook heel eenvoudig om via Photoshop de resolutie van een afbeelding te controleren. Zo kunt u eenvoudig bepalen of een bepaalde afbeelding wel of niet scherp gedrukt zal kunnen worden.
 • Adobe Illustrator
  Zoals de naam doet vermoeden is illustrator uitermate geschikt voor het maken van eigen illustraties. Maar ook voor het maken van bijvoorbeeld een beeldmerk of een grafiek is het aan te bevelen om gebruik te maken van Illustrator. Illustrator bestanden zijn altijd vector-bestanden en kennen dus geen resolutie zoals een afbeelding uit Photoshop. Dit heeft tot gevolg dat een Illustrator afbeelding altijd scherp gedrukt zal worden.
 • Word
  Naast pen en papier gebruiken veel schrijvers Microsoft Word. Met Word bepaal je eenvoudig de witruimtes, paginanummering, papierformaat en nog veel meer. Een nadeel van Word kan zijn dat het qua opmaak minder consequent is dan bijvoorbeeld InDesign. Teksten kunnen verspringen op posities waar je het niet ziet. Ook zijn de vormgevingsmogelijkheden in Word wat beperkter dan in bijvoorbeeld InDesign.
 • Pages
  Voor Apple gebruikers is het mogelijk om een boek te schrijven en op te maken in Pages. Pages is beschikbaar voor bijvoorbeeld een Mac of een MacBook, maar kan ook gebruikt worden op een iPad of iPhone. Via iWork voor iCloud kunt u pages eveneens gebruiken op een PC.

Boek(omslag) opmaken

Naast het maken van illustraties c.q. het opmaken van afbeeldingen en een pakkende titel, onderscheid een boek zich van andere boeken door een professionele opmaak. Denk hierbij aan het lettertype, te gebruiken koppen, uitlijning, regelafstand enz. Bij de opmaak van de omslag wordt vaak het belang van de rug van een boek onderschat. Op het moment dat uw boek in de kast staat, is de rug van uw boek het enige wat men ziet. Zorg er dus voor dat ook de rug van uw boek opvalt t.o.v. de overige boeken die wellicht naast uw boek komt te staan. Denk aan het gebruik van kleuren en (afwijkende) lettertypes.

De opmaak van een boek bestaat onder andere uit:

 • Het binnenwerk
 • De omslag (voorkant, achterkant én de rug)
 • Illustraties en afbeeldingen

Tot slot heeft Ipskamp Printing een gratis tool ontwikkeld om de rugdikte van uw boek te berekenen. Vraag er gerust naar.

Heeft u vragen of opmerkingen over het ontwerpen van een boek? Bel of mail ons, we helpen u graag verder.

Debug
Env: private
Time: 0.2887 seconds.