Boek omslag ontwerpen: 10 tips voor een succesvol ontwerp 

28 oktober 2016

Uit onderzoek is gebleken dat een pakkende cover van een boek voor aanzienlijk meer verkoop kan zorgen. Daarom is het belangrijk om een goede boek cover voor jouw boek te ontwerpen. In deze blogpost geven we je tien tips hoe je een pakkende boek omslag kunt maken.

  1. Zorg voor een pakkende titel en samenvatting 

Een cover valt of staat met een goede titel. De titel is vaak het eerste wat iemand leest wanneer hij of zij een boek cover ziet. Daarom is het belangrijk een pakkende titel te hebben. De titel moet uitnodigen om het boek te willen lezen. Tevens is het aan te raden om op de achterzijde van je omslag een pakkende samenvatting te plaatsen. Zo kan de lezer al snel beoordelen of het boek voor hem of haar interessant is. Het plaatsen van een foto van de auteur bij de samenvatting spreekt ook vaak tot de verbeelding.

  1. Ontwerp een opvallende cover

Er worden jaarlijks miljoenen boeken verkocht. Om op te vallen tussen al deze boeken is het noodzakelijk om een onderscheidend omslag te hebben. Ontwerp daarom een opvallende boek cover. Kies bijvoorbeeld voor een mooie illustratie of werk juist met een cleane cover waardoor de titel meer opvalt.

  1. Wees zorgvuldig met het kleurgebruik

De meeste boek covers zijn in kleur gedrukt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in het ontwerp. Wat je wilt voorkomen is dat het kleurgebruik niet overeenkomt met de uitstraling die je jouw boek wilt geven. Maak voor jezelf meerdere omslagen zodat je kan vergelijken.

  1. Kies voor een speciale afwerking 

Een andere manier om je boek op te laten vallen is door te kiezen voor een speciale afwerking. Kies bijvoorbeeld voor Spot UV lak (extra glans laag), een preeg (reliëf) of een luxe hardcover uitvoering. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

  1. Wees consistent

De voor- en achterkant van een boek moeten samen één geheel vormen. Wees daarom consistent en voer de uitstraling van de voorkant van je omslag door naar de achterkant van het boek. Zo zorg je ervoor dat jouw boek er professioneel uitziet.

  1. Vergeet de ISBN-barcode niet

Ipskamp Printing kan het aanvragen en registreren van een ISBN nummer voor je verzorgen. Met een ISBN nummer is je boek geregistreerd bij het Centraal Boekhuis en door de boekhandel makkelijk op te vragen.
Wanneer je het ontwerp van je omslag klaar hebt, kan je er voor kiezen om op achterkant een ISBN-barcode te plaatsen. Dus een barcode van je ISBN nummer. Deze barcode wordt gebruikt om het boek te scannen. Plaats deze code op een witte achtergrond. Dat zorgt er voor dat de barcode makkelijk te scannen is. Probeer niet om de barcode creatief weg te werken. Voorkom dat de code niet gescand kan worden. Vanzelfsprekend kunnen wij ook voor u een barcode genereren.

  1. Denk aan het binnenwerk

Het binnenwerk van een boek is hetgeen waar het uiteindelijk om draait. Zorg daarom dat de boek omslag goed aansluit bij de inhoud van het boek. De cover en het binnenwerk kun je op elkaar laten aansluiten door bijvoorbeeld met een overeenkomende typografie te werken of een bepaalde kleur terug te laten komen.

boek omslag ontwerp

  1. Cover en thumbnails 

Wanneer je boek gedrukt is en je deze online wilt plaatsen op bijvoorbeeld een website, moet je er voor zorgen dat deze opvalt tussen de andere boeken. Ook op de sociale media wil je eruit springen. Onderwerp je cover daarom aan de volgende test: snij de cover van jouw boek bij naar de afmetingen van een thumbnail of social media afbeeldingen. Ziet het ontwerp er nog steeds aansprekend uit? Is de titel van het boek nog goed leesbaar?

  1. Gebruik de juiste beeldresolutie

Voor het drukken van een boek omslag is een hoge resolutie nodig. Je wilt immers dat jouw cover van een hoogwaardige kwaliteit is. Een resolutie van 300 dpi is daarom al snel een vereiste. Werk dus met bijvoorbeeld stockfoto’s en vermijd internet afbeeldingen. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op of stuur ons de PDF bestanden om ze door ons te laten controleren.

  1. Kies de juiste drukker

De laatste tip voor het drukken van een mooie boek cover: kies de juiste drukker. Het drukken van een boek is onderdeel van het geheel. Je boek zal ook gebonden moeten worden en de omslagen gelamineerd. Het drukken en binden van boeken is onze expertise. Wij helpen en begeleiden je met veel plezier.

We vertellen je graag meer over de vele mogelijkheden voor het drukken van een boek en het maken van een boek omslag. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken of voor een vrijblijvende offerte.

Debug
Env: none
Time: 0.1405 seconds.