Boek geschreven, wat nu?

24 november 2016

Een boek schrijven is een tijdrovende klus. Zodra je tevreden bent over de essentie van je boek, is het tijd om na te denken over de vervolgstappen. Maar wat zijn deze stappen eigenlijk? In deze blog vertellen we je wat de belangrijkste aspecten zijn, nadat je de inhoud van je boek hebt afgerond.

Boek geschreven, wat nu

Teksten redigeren

Je kent de inhoud van jouw boek door en door. Juist daarom is het aan te raden om het boek te laten redigeren door een onafhankelijke redacteur. Redigeren houdt in dat de tekst (waar nodig) tekstueel en inhoudelijk wordt gecorrigeerd. Omdat deze redacteur jouw verhaal voor het eerst leest, ziet diegene bepaalde dingen die jij niet ziet, juist omdat je jouw boek zo goed kent.

Waar laat ik mijn boek drukken?

Belangrijk om over na te denken is waar jij het boek laat drukken. Er zijn veel drukkers in Nederland, maar hoe kies je de juiste? Bij het kiezen van een drukker zijn verschillende aspecten belangrijk. Een aantal op een rij:

Printadvies
Vooral wanneer je niet veel ervaring hebt met het drukken van een boek, is het aan te raden te kiezen voor een drukker die je kan begeleiden in het proces. Een goede drukker kan jou namelijk adviseren over zaken waar je zelf misschien nog niet aan hebt gedacht, zoals het papiersoort, het formaat en de afwerking van je boek.

Oplage mogelijkheden
Een boek druk je in een bepaalde oplage. Dit kunnen 2000 stuks zijn, maar ook één enkel exemplaar. Bij het kiezen van een drukker is het belangrijk om te letten op de oplage mogelijkheden. Sommige drukkers hebben namelijk een minimum en maximum oplage. Vraag daar naar.

Prijs
Natuurlijk is de prijs een belangrijke factor voor het kiezen van een drukker. Stel daarom voor jezelf van te voren een realistisch budget vast en kijk welke drukkers hieraan kunnen voldoen en wat je er voor terug krijgt.

ISBN aanvragen

Je kan ervoor kiezen om je boek te voorzien van een ISBN, een International Standard Book Number. Dit is een uniek nummer waarmee je jouw boek registreert bij het Centraal Boekhuis. Middels dit nummer kan bijvoorbeeld een boekhandel heel eenvoudig jouw boek opvragen. De vindbaarheid zal uiteindelijk een stimulerende factor kunnen zijn voor de verkoop van je boek.

Om dit nummer aan te vragen, dien je jezelf als uitgever in te schrijven bij Bureau ISBN . Nadat je dat hebt gedaan, krijg je een ISBN prefix en kun je een uniek ISBN aanvragen voor jouw boek. Wij kunnen een dergelijke aanvraag ook voor je verzorgen. Omdat Ipskamp Printing al geregistreerd staat als uitgever, hoef je geen inschrijfkosten meer te betalen.

Mijn boek promoten

De bovenstaande stappen heb je doorlopen en je boek is klaar om verkocht te worden. Hoe zorg je er dan voor dat het onder de aandacht komt? Dit kun je op de volgende manieren doen:

Schrijf een persbericht
In dit persbericht vertel je o.a. wat de essentie is van het boek, wanneer het uitkomt en waar het boek te verkrijgen is. Let wel goed op dat je het persbericht in de juiste categorieën en doelgroepen laat plaatsen.

Gebruik social media
Maak social media kanalen aan voor jezelf of jouw boek. Publiceer daar unieke content op, zodat mensen nieuwsgierig worden naar het boek. Deel bijvoorbeeld berichten van anderen die over jouw boek praten of publiceer passages uit je boek.

Vraag om recensies van invloedrijke personen
De zogenaamde ‘influencers’ hebben vaak een groot bereik en spreken precies de doelgroep aan die jij wilt bereiken. Vraag daarom aan deze influencers om een recensie te schrijven en laat hen deze plaatsen op hun kanalen. Dit kan bijvoorbeeld een krant zijn, maar ook eigen social media kanalen. Uiteraard mag de recensie ook van een ‘gewone’ lezer zijn. Een positieve recensie zal altijd bijdragen aan de verkoop van je boek.

Boek geschreven wat nu boekenplank

Organiseer een boekpresentatie
Wie kan nou beter vertellen over jouw boek dan jijzelf? Organiseer daarom een feestelijke boekpresentatie en enthousiasmeer jouw publiek over het boek. Bij deze boekpresentatie kun je ook de lokale pers betrekken. Denk hierbij aan de lokale krant, televisiezender of het lokale radiostation.

Bied je boek aan bij NBD Biblion
NBD Biblion is een organisatie die boekrecensies schrijft voor bibliotheken. Op basis van die recensie bepalen bibliotheken of zij jouw boek opnemen in hun aanbod. Wanneer je jouw boek bij NBD Biblion aanbiedt, doe dit dan in tweevoud en voeg een begeleidend schrijven toe met informatie zoals de winkelprijs en de eventueel te verlenen boekhandelkorting. Let op: dit is geen advies van ons maar een must vanuit NBD Biblion.

Vrijblijvend advies bij Ipskamp Printing

Vind je het toch spannend om al deze keuzes zelfstandig te maken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en laat ons je op weg helpen.

Debug
Env: none
Time: 0.2309 seconds.