Boek geschreven, wat nu?

24 november 2016

Een boek schrijven is een tijdrovende klus. Zodra u tevreden bent over de essentie van uw boek, is het tijd om na te denken over de vervolgstappen. Maar wat zijn deze stappen eigenlijk? In deze blog vertellen we u wat de belangrijkste aspecten zijn, nadat u de inhoud van uw boek hebt afgerond.

Boek geschreven, wat nu

Teksten redigeren

U kent de inhoud van uw boek door en door. Juist daarom is het aan te raden om het boek te laten redigeren door een onafhankelijke redacteur. Redigeren houdt in dat de tekst (waar nodig) tekstueel en inhoudelijk wordt gecorrigeerd. Omdat deze redacteur uw verhaal voor het eerst leest, ziet diegene bepaalde dingen die u niet ziet, juist omdat u uw boek zo goed kent.

Waar laat ik mijn boek drukken?

Belangrijk om over na te denken is waar u het boek laat drukken. Er zijn veel drukkers in Nederland, maar hoe kiest u de juiste? Bij het kiezen van een drukker zijn verschillende aspecten belangrijk. Een aantal op een rij:

Printadvies
Vooral wanneer u niet veel ervaring hebt met het drukken van een boek, is het aan te raden te kiezen voor een drukker die u kan begeleiden in het proces. Een goede drukker kan u namelijk adviseren over zaken waar u zelf misschien nog niet aan hebt gedacht, zoals het papiersoort, het formaat en de afwerking van uw boek.

Oplage mogelijkheden
Een boek drukt u in een bepaalde oplage. Dit kunnen 2000 stuks zijn, maar ook één enkel exemplaar. Bij het kiezen van een drukker is het belangrijk om te letten op de oplage mogelijkheden. Sommige drukkers hebben namelijk een minimum en maximum oplage. Vraag daar naar.

Prijs
Natuurlijk is de prijs een belangrijke factor voor het kiezen van een drukker. Stel daarom voor uzelf van te voren een realistisch budget vast en kijk welke drukkers hieraan kunnen voldoen en wat u er voor terug krijgt.

ISBN aanvragen

U kunt ervoor kiezen om uw boek te voorzien van een ISBN, een International Standard Book Number. Dit is een uniek nummer waarmee u uw boek registreert bij het Centraal Boekhuis. Middels dit nummer kan bijvoorbeeld een boekhandel heel eenvoudig uw boek opvragen. De vindbaarheid zal uiteindelijk een stimulerende factor kunnen zijn voor de verkoop van uw boek.

Om dit nummer aan te vragen, dient u uzelf als uitgever in te schrijven bij Bureau ISBN . Nadat u dat hebt gedaan, krijgt u een ISBN prefix en kunt u een uniek ISBN aanvragen voor uw boek. Wij kunnen een dergelijke aanvraag ook voor u verzorgen. Omdat Ipskamp Printing al geregistreerd staat als uitgever, hoeft u geen inschrijfkosten meer te betalen.

Mijn boek promoten

De bovenstaande stappen heeft u doorlopen en uw boek is klaar om verkocht te worden. Hoe zorgt u er dan voor dat het onder de aandacht komt? Dit kunt u op de volgende manieren doen:

Schrijf een persbericht
In dit persbericht vertelt u o.a. wat de essentie is van het boek, wanneer het uitkomt en waar het boek te verkrijgen is. Let wel goed op dat u het persbericht in de juiste categorieën en doelgroepen laat plaatsen.

Gebruik social media
Maak social media kanalen aan voor uzelf en/of uw boek. Publiceer daar unieke content op, zodat mensen nieuwsgierig worden naar het boek. Deel bijvoorbeeld berichten van anderen die over uw boek praten of publiceer passages uit uw boek.

Vraag om recensies van invloedrijke personen
De zogenaamde ‘influencers’ hebben vaak een groot bereik en spreken precies de doelgroep aan die u wilt bereiken. Vraag daarom aan deze influencers om een recensie te schrijven en laat hen deze plaatsen op hun kanalen. Dit kan bijvoorbeeld een krant zijn, maar ook eigen social media kanalen. Uiteraard mag de recensie ook van een ‘gewone’ lezer zijn. Een positieve recensie zal altijd bijdragen aan de verkoop van uw boek.

Boek geschreven wat nu boekenplank

Organiseer een boekpresentatie
Wie kan nou beter vertellen over uw boek dan uzelf? Organiseer daarom een feestelijke boekpresentatie en enthousiasmeer uw publiek over het boek. Bij deze boekpresentatie kunt u ook de lokale pers betrekken. Denk hierbij aan de lokale krant, televisiezender of het lokale radiostation.

Bied u boek aan bij NBD Biblion
NBD Biblion is een organisatie die boekrecensies schrijft voor bibliotheken. Op basis van die recensie bepalen bibliotheken of zij uw boek opnemen in hun aanbod. Wanneer u uw boek bij NBD Biblion aanbiedt, doe dit dan in tweevoud en voeg een begeleidend schrijven toe met informatie zoals de winkelprijs en de eventueel te verlenen boekhandelkorting. Let op: dit is geen advies van ons maar een must vanuit NBD Biblion.

Vrijblijvend advies bij Ipskamp Printing

Vindt u het toch spannend om al deze keuzes zelfstandig te maken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en laat ons u op weg helpen.

Debug
Env: none
Time: 0.1684 seconds.