Een eigen verhalenbundel schrijven of samenstellen

Als u een auteur of liefhebber bent van korte verhalen, is een eigen verhalenbundel schrijven iets voor u. Hier gaat echter wel een proces aan vooraf; gaat u eigen verhalen schrijven of verhalen van andere schrijvers bundelen? En hoe schrijft u korte verhalen? We beginnen bij het begin: het bepalen van het soort verhalenbundel.

Verhalenbundel schrijven

Beginnen met een verhalenbundel schrijven

Wanneer u ervoor heeft gekozen een eigen verhalenbundel te schrijven of samen te stellen, begint u bij het kiezen van een thema, het bepalen van de auteurs en het soort verhalenbundel.

Kies een thema voor uw verhalenbundel

Om het een samenhangend geheel te maken, kiest u een thema voordat u begint met het schrijven van uw eigen verhalenbundel. Dit thema kan bijvoorbeeld “voorleesverhaaltjes van 3 minuten” of “korte thrillers” zijn.

Bundel je eigen verhalen

Wanneer u zelf schrijver bent van korte verhalen, is een bundel met uw eigen korte verhalen een goed thema. Denk hier bijvoorbeeld aan een verzameling van uw beste korte verhalen.

Bundel verhalen van diverse schrijvers

Bent u zelf geen schrijver, maar wel een liefhebber van korte verhalen? Stel dan een verhalenbundel samen met korte verhalen van andere schrijvers. Denk bijvoorbeeld aan een bundel waar u korte verhalen van uw favoriete auteurs bijeen brengt of een selectie van auteurs binnen een bepaald thema.

Een verhalenbundel voor privégelegenheden

Een verhalenbundel is ook samen te stellen voor een privégelegenheid, zoals een bruiloft of een verjaardag. In deze bundel verzamelt u mooie verhalen van familie, vrienden en kennissen en geeft deze als cadeau aan het bruidspaar of de jarige.

Drie voordelen van een kort verhaal

Voordat u begint met een eigen verhalenbundel schrijven, is het goed om te weten welke voordelen een kort verhaal heeft. Het kan bijvoorbeeld gezien worden als een opstapje naar het ‘grote werk’, u kunt met korte verhalen oefenen met het opbouwen van spanning en het schrijven van korte verhalen neemt minder tijd in beslag dan het schrijven van bijvoorbeeld een roman.

Opstapje naar het grote werk

Het schrijven van korte verhalen kan worden beschouwd als de oefenfase van het schrijven van een boek. De opbouw van een kort verhaal is in zekere zin dezelfde als die van een boek, alleen korter. Een kort verhaal kan daarom relatief eenvoudig uitgebreid worden naar een volwaardig boek.

Oefenen met spanning opbouwen

Omdat u bij een kort verhaal maar weinig tijd heeft om de spanning op te bouwen, moet het in één keer goed zijn. Bij een kort verhaal is het belangrijk de lezer van begin tot eind te boeien met spanning en een spectaculaire climax. Wanneer u meerdere korte verhalen hebt geschreven, krijgt u het opbouwen van spanning snel onder de knie.

Minder tijdrovend dan een boek

Vanzelfsprekend neemt het schrijven van een kort verhaal minder tijd in beslag dan het schrijven van bijvoorbeeld een roman. Dit geeft u de tijd om meerdere korte verhalen te schrijven en daar een eigen verhalenbundel van te creëren.

Een Eigen Verhalenbundel

Een eigen kort verhaal maken

Er zijn een aantal aspecten waar aandacht aan besteed moet worden, voorafgaand aan het schrijven van een kort verhaal, zoals het thema, de titel en het conflict.

Kies één thema

In een kort verhaal heeft u weinig tijd voor uitleg. Dat betekent dat er ook weinig tijd is voor de lezer om verbanden te ontdekken. Houd daarom één thema aan zodat het verhaal makkelijk te begrijpen is en zo de kans op verwarring bij de lezer geminimaliseerd wordt.

Zorg voor een pakkende titel

De woorden van de titel zijn de eerste woorden van het korte verhaal die de lezer leest. De titel moet daarom allesomvattend, uitnodigend en nieuwsgierig makend zijn.

Kies één hoofdpersonage

Kies één hoofdpersonage waar het korte verhaal om draait. Ook hier geldt: hoe meer hoofpersonages, hoe ingewikkelder het wordt. En daar is geen plek voor in een kort verhaal. Met meerdere hoofdpersonages kan het verhaal ingewikkeld en verwarrend worden. Houd het daarom bij één hoofdpersoon.

Creëer één groot conflict

In een kort verhaal is er plaats voor maar één conflict of probleem. Hoe meer verhaallijnen en problemen het pad van de hoofdpersonage kruisen, hoe ingewikkelder het wordt. Ook daar is geen plek voor in een kort verhaal. Beperk u daarom tot één conflict.

Houd het kort en krachtig

Een kort verhaal bevat maximaal 3500 woorden. Dit betekent dat er niet zoveel ruimte is om uitgebreid in te gaan op bijzaken, zoals de omgeving en bijpersonages. Beschrijf wat nodig is om het verhaal spanning te geven en laat randzaken weg; wees kort maar krachtig. Schrijven is schrappen! Een eigen verhalenbundel schrijven kan een uitdaging zijn. Begin daarom nu.

Debug
Env: private
Time: 0.269 seconds.