Je boek uitgeven via crowdfunding: 5 tips

10 april 2017

Een boek uitgeven in eigen beheer, betekent dat je alles op je neemt, dus ook de financiering. Omdat niet iedereen een volle spaarrekening heeft of een lening hiervoor wil afsluiten, is crowdfunding een perfect middel om toch je boek te kunnen financieren. In deze blog vertellen we wat boek crowdfunding is en hoe je dit kan gebruiken voor het uitgeven van je boek.

Boek uitgeven via kickstarter

Geld inzamelen voor je boek via crowdfunding

Crowdfunding is erg hip tegenwoordig. Iedereen die, net zoals jij, een goed idee heeft, kan door middel van crowdfunding geld inzamelen om het plan uit te voeren. In het Nederlands wordt het ook wel ‘publieksfinanciering’ genoemd. Het houdt plat gezegd in dat je mensen vraagt in jouw boek te investeren. In tegenstelling tot zakelijke investeerders, geven mensen je bij crowdfunding geld om goodwill en niet omdat ze daar graag zelf iets voor terug willen. Ze vinden bijvoorbeeld jouw boek erg interessant en staan achter jouw boek-crowdfunding. De mensen die investeren kunnen vrienden en familie zijn, maar ook mensen van buitenaf.

Hoe begin je met boek-crowdfunding?

Er zijn verschillende manieren om geld voor jouw boek in te zamelen door middel van crowdfunding. Er zijn diverse crowdfundingwebsites die je kan gebruiken om het geld voor je boek in te zamelen. Voorbeelden hiervan zijn kickstarter en collincrowd. Wanneer je gebruikmaakt van zulke crowdfundingwebsites, moet je er rekening mee houden dat zij rente vragen over het gesponsorde bedrag.

Je kan ook zelf een bankrekening openen waar de investeerders geld op kunnen storten. Op die manier bespaar je de rente die je bij crowdfundingwebsites betaalt.

Vormen van boek-crowdfunding

Voordat je begint met boek-crowdfunding, is het handig te weten welke vormen er bestaan. De vormen hebben vooral te maken met wat de investeerders terugkrijgen voor hun geïnvesteerde geld.

Doneren: je investeerders geven geld en krijgen er niks voor terug. Zij krijgen een goed gevoel bij het investeren in jouw boek.

Sponsoren: je investeerders krijgen een niet-financiële beloning terug, bijvoorbeeld een exemplaar van je boek wanneer deze klaar is of een vermelding in jouw boek.

Uitlenen: je investeerders krijgen het geleende bedrag terug, zodra je winst maakt bij de verkoop van je boek.

boek crowdfunding

5 tips voor het uitgeven van je boek met crowdfunding

  1. Benader mensen om te sponsoren die vallen in jouw lezersdoelgroep. Zij zijn eerder geneigd te investeren in het boek dat jij gaat maken, dan mensen die niet in jouw doelgroep vallen.
  2. Crowdfunding draait om de gunfactor, vertrouwen en sympathie. Zorg er daarom voor dat mensen jou leren kennen door je open te stellen en het persoonlijk te maken. Dit doe je het gehele proces, dus voor de tijd, tussentijds en na de tijd.
  3. Houd je sponsoren op de hoogte van de ontwikkelingen van je boek via social media of e-mail. Zo voelen ze zich meer betrokken bij jou en je boek. Op die manier raken ze misschien zelfs zo enthousiast dat ze ook anderen motiveren om te sponsoren.
  4. Gebruik de media om jouw boek-crowdfunding meer bekend te maken. Denk bijvoorbeeld aan een interview in de krant of advertenties op social media.
  5. Vermeld in je boek dat het boek tot stand is gekomen door middel van crowdfunding. Op die manier laat je niet alleen aan je lezers zien dat veel mensen achter dit boek staan, maar geef je ook een goed gevoel aan de mensen die in je boek hebben geïnvesteerd.

Financiering is één aspect van een boek uitgeven in eigen beheer, maar wil je weten wat er nog meer bij komt kijken? Lees dan onze blog: Boek uitgeven zonder uitgever, hoe doe je dat?

Debug
Env: none
Time: 0.1872 seconds.