Een almanak is een mooie manier om jouw studententijd of een memorabel jaar te herinneren. Een almanak maken is daarom ook leuk werk! In deze blog vertellen we je wat een almanak nou precies is en geven we je tips voor het maken van een almanak.
Wat is een almanak?
De definitie van een almanak is een jaarlijkse publicatie waarin informatie op bepaalde gebieden wordt vastgelegd in chronologische volgorde. Een synoniem voor een almanak is ook wel een jaarboek. Vaak worden bij studies en studentenverenigingen almanakken gemaakt om het afgelopen jaar te herinneren op een mooie, unieke manier. Vindicat, de bekendste studentenvereniging van Nederland, maakt al sinds 1830 jaarlijks een almanak om het afgelopen jaar te eren en te herinneren.
Waarom maak je een almanak?
Een almanak of jaarboek is een blijvende herinnering die je tijdens een gezellig avondje op de bank er weer eens bij kunt pakken. Alles gaat tegenwoordig digitaal, dus een almanak in de vorm van een boek roept nostalgische gevoelens bij je op wanneer je herinneringen ophaalt. Het is ook een mooi en uniek cadeau om te geven aan (oud)leden van de studentenvereniging, studenten of betrokkenen.
6 Tips voor het maken van een mooi almanak
Hoe maak je een almanak? Dat is helemaal aan jou. Er zijn geen vaste opmaken of restricties waaraan een almanak moet voldoen, waardoor je het helemaal naar jouw smaak kan vormgeven. Hier geven we je een aantal tips die een almanak compleet maken:
- Zet alle namen en gegevens van studenten, medestudenten, docenten en betrokkenen in het almanak. Op die manier zal je hen nooit vergeten.
- Zorg dat je van iedereen een foto hebt, zodat je een gezicht bij de naam hebt.
- Vraag rond in je netwerk of iemand een grafisch vormgever kent, zodat diegene het almanak professioneel kan vormgeven. Het is een blijvende herinnering, dus het almanak moet natuurlijk wel mooi zijn en bij jullie passen.
- Verzamel de mooiste anekdotes en belevenissen en leg deze vast met de naam erbij van degene die het meegemaakt of heeft gezegd.
- Verwerk ook de gebeurtenissen in Nederland van dat jaar in je almanak, zoals de 50ste verjaardag van Koning Willem-Alexander. Dit zijn mooie gebeurtenissen die tijdens het jaar van het almanak gebeurd zijn en dus leuk zijn om later terug te lezen.
- Voeg een leeslint toe om je almanak authentieker te maken. Zo’n leeslint geeft het almanak net een beetje extra!
Tips voor het almanak drukken
Een almanak is een blijvende herinnering, dus het moet er ook speciaal uit komen te zien. Je kan een standaard jaarboek maken, maar er zijn ook andere specialiteiten waar je misschien niet aan hebt gedacht. Hier een aantal tips om je almanak te drukken:
- Gebruik één van de dikkere papiersoorten om het almanak een exclusieve uitstraling te geven
- Gebruik matglanzend papier voor foto’s in perfecte kwaliteit
- Kies voor een stoffen hardcover omslag met het jaartal erop gedrukt of geborduurd
- Een omslag kan ook gedeeltelijk in stof, waardoor het een unieke uitstraling krijgt
- Gebruik glimmende kleuren, zoals gouden letters, op je omslag
- Kies voor een genaaid gebonden boek, zodat het almanak lang meegaat
Wil je meer informatie over een almanak drukken? Neem dan gerust contact met ons op! Wij zijn hierin gespecialiseerd dus helpen je graag bij het ontwerpen en drukken van jouw onvergetelijke almanak.