De 3 meest gebruikte software voor het schrijven van een boek

2 maart 2017

Het daadwerkelijk op papier zetten van je boek begint bij het kiezen van software waarmee je jouw verhaal kan schrijven. In deze blog beschrijven we de drie meest gebruikte programma’s voor het schrijven van een boek; Microsoft Word, Apple Pages en Adobe InDesign.

Gebruik deze software om een boek te schrijven

1.     Microsoft Word: Kies voor gemak

Eén van de meest gebruikte software die je kan gebruiken voor het schrijven van je boek is Word. Word is ontwikkeld door Microsoft en is misschien wel de bekendste tekstverwerker van de wereld. Wanneer je software zoekt voor het schrijven van je boek dat makkelijk in gebruik is, dan kies je voor Microsoft Word. Het programma biedt namelijk standaard templates voor het schrijven van een boek. Daarnaast zitten alle belangrijke opties erin:

  • Kiezen van lettertype en lettergrootte
  • Paginanummering
  • Aanpassen van regelafstand
  • Witmarges bepalen
  • Omslag opmaken

Wanneer je gebruik wil maken van Microsoft Word, dien je een pakket te kopen. Er zijn uitgebreide Office pakketten waarin Word en andere handige Microsoft programma’s opgenomen zijn. Daarentegen is Word ook apart te verkrijgen.

2.     Pages: het schrijfprogramma voor Mac

Pages is ook software die je kan gebruiken voor het schrijven van je boek. Pages is het tekstverwerkprogramma dat speciaal gemaakt is voor Apple apparaten. Ook dit programma is eenvoudig in gebruik en bevat alle benodigde opties om een boek te schrijven. Het lijkt qua vorm en mogelijkheden veel op Microsoft Word.

Mocht je een Apple device hebben, maar geen gebruik willen maken van Pages om je boek te schrijven, dan kan dat. Microsoft Word en InDesign (de volgende in dit rijtje) zijn ook voor Apple te verkrijgen.

3.     InDesign: software voor pro’s

Een ander software waar je jouw boek mee kan schrijven, is InDesign. Wanneer jij behendig genoeg bent om een ander programma dan Word of Pages te gebruiken, kies je voor dit programma. Alle standaard opties zitten er natuurlijk inbegrepen, inclusief geavanceerde mogelijkheden, zoals:

  • Zelf de marges aanpassen
  • Basispagina’s aanmaken
  • Hoofdstukken samenvoegen
  • Heel eenvoudig drukklare PDF bestanden genereren

Dit programma is te gebruiken op elk soort computer en is te verkrijgen in diverse versies en pakketten. Tip: Via de Adobe website kan je het programma gratis een maand uitproberen!

Boek schrijven software

Creatief offline met pen en papier

Natuurlijk kan je ook je computer aan de kant schuiven en je boek schrijven met pen en papier. Dit is lekker authentiek, maar het is wel tijdrovend. Vooral omdat je doorgaans niet zo snel schrijft als dat je typt en je de geschreven tekst moeilijk kunt aanpassen.

Kies schrijfsoftware die bij je past

De software waarmee jij je boek schrijft moet bij je passen. Ben je bijvoorbeeld gewend aan Windows apparaten? Dan is aan te raden je boek met Word te schrijven. Is Word of Pages een eitje voor je en zoek je uitdaging? Kies dan voor InDesign. Maar, maak het jezelf niet te moeilijk. Het gaat immers om je verhaal.

Benieuwd welke software geschikt is om je boekomslag mee te ontwerpen? Lees dan onze blog ‘Drie programma’s om je boek mee op te maken of te ontwerpen’.

Debug
Env: none
Time: 0.1537 seconds.