16 apps die schrijvers verder helpen

23 maart 2017

Heb je ook weleens een geniale ingeving in bijvoorbeeld de trein of twijfel je over de spelling van een woord? Tegenwoordig hebben we overal apps voor, dus ook voor deze dingen! Wij geven je in deze blog 16 handige apps voor schrijvers zoals jij.

Schrijf apps

Waarom een schrijf-app gebruiken?

Soms heb je helemaal geen inspiratie of heb je juist ineens een idee terwijl je bijvoorbeeld de hond aan het uitlaten bent. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, dus een aantal functionele apps voor schrijvers komen altijd van pas. Je kunt direct beginnen met noteren, schrijven of delen als je jouw smartphone bij je hebt.

16 apps voor schrijvers

Hieronder geven we je 16 handige apps voor schrijvers, verdeeld in 6 onderdelen: noteren, schrijven, woorden, inspiratie, organiseren en opslaan.

Noteren: Notitie apps

Inspiratie en geniale ingevingen komen soms op de vreemdste momenten. Vroeger pakte je direct het ouderwetse notitieblokje en een pen. Tegenwoordig hebben we daar apps voor.

  1. Notitie app van je telefoon

Op elke smartphone zit standaard een notitie app. Deze geeft je niet veel mogelijkheden, maar wel genoeg om snel een notitie te maken, zoals je dat vroeger deed in een boekje. Op Android en iOS toestellen is deze standaard geïnstalleerd en heet deze Notitie.

  1. Evernote

Evernote geeft je wat meer mogelijkheden dan de standaard notitieapp. Je kunt bijvoorbeeld lijstjes maken, documenten en foto’s opslaan en documenten delen. Alles wordt opgeslagen in de cloud, dus je hebt op elk apparaat, waar Evernote is geïnstalleerd, je notities bij de hand.

De notitie-app Evernote is gratis.

Schrijven: Uitgebreide schrijfapps

Wanneer je niet genoeg hebt aan de standaard notitieapps, kies je voor de uitgebreidere apps voor schrijvers. Deze apps bieden je de mogelijkheid om daadwerkelijk je boek te schrijven op je smartphone of tablet.

  1. Scrivener

De handige app Scrivener biedt je de mogelijkheid eenvoudig alinea’s en hoofdstukken te rangschikken. Daarnaast onthoudt het personages en geeft ze, indien wenselijk, bijpassende namen.

Scrivener kan je gratis uitproberen, daarna kost het eenmalig 40 dollar.

  1. Manuscripts

Met de schrijftool Manuscripts plan je makkelijk je schrijfwerk in en zorg je ervoor dat je georganiseerd te werk gaat. Daarnaast heb je toegang tot diverse templates, tabellen en figuren en kan je gemakkelijk je documenten publiceren.

Manuscripts is gratis voor documenten tot 1500 woorden. De volledige versie kost eenmalig 37,99 euro.

  1. Writer & Writer Plus

Writer is een simpele app waarin je gemakkelijk je teksten kan schrijven. Het heeft niet veel opties, maar de Writers Plus is wat uitgebreider. Hier heb je meer keuze uit bijvoorbeeld formats en lettertypes.

Beide apps zijn gratis op Android.

  1. Ulysses

Ulysses is een zeer uitgebreide app voor schrijvers waar je schrijfwerk in kan ordenen en links, bronnen en afbeeldingen kan toevoegen. Het bevat daarnaast ook een spellingscheck en de mogelijkheid om voor jezelf doelen in te stellen. Al het schrijfwerk kan worden omgezet in bijvoorbeeld PDF, e-books of webpagina’s.

De schrijf app Ulysses is beschikbaar voor iOS en kost 24,99 euro.

  1. Novel Writer II

De schrijf app Novel Writer II is vooral handig voor beginnende schrijvers. De app leert je namelijk al schrijvende de opbouw en structuur van een verhaal.

Novel Writer II is beschikbaar voor iOS en kost eenmalig 3,99 dollar.

Woorden: Spelling en taal apps

Soms twijfel je over de spelling van een woord of gebruik je zo vaak hetzelfde woord, dat je er een ander voor in de plaats moet nemen. Deze apps helpen je daarbij.

  1. SpellingCoach

In deze app kan je nakijken of je een woord goed gespeld hebt. Daarnaast geeft de app je spellingsregels en andere taalvraagstukken.

De app is beschikbaar voor iOS en kost je eenmalig 1,79 euro.

  1. Spell Checker

De app om spelling te controleren voor Android heet Spell Checker. Deze app heeft ook een optie om het woord uit te laten spreken.

Spell Checker is gratis.

  1. Antoniemen en synoniemen

Ben je het zat om steeds hetzelfde woord te gebruiken? Of zoek je juist het tegenovergestelde van een woord? Gebruik dan de Antoniemen en Synoniemen app.

Deze app is gratis voor Android.

Inspiratie: apps om je writersblock tegen te gaan

Je borrelt niet altijd van inspiratie. In tegendeel: veel schrijvers hebben minstens 1x last van een Writersblock tijdens het schrijven van hun boek. Dit is een periode waar je helemaal inspiratieloos bent en er geen woord op papier komt. De volgende apps helpen jou als schrijver bij het opdoen van inspiratie.

  1. StoryForm

De StoryForm app helpt je jouw writersblock tegen te gaan. Het bevat diverse (recente) gebeurtenissen, personages en verhalen waar jij door geïnspireerd raakt.

StoryForm is voor iOS te verkrijgen en kost eenmalig 0,99 euro.

  1. Write or Die

Deze app is een radicaal middel tegen je writersblock en is puur bedoeld ter productie. Je kan met Write or Die een tijd instellen waarbinnen je zoveel mogelijk moet schrijven. Haal je het doel niet, dan zijn er consequenties (die je zelf instelt, zoals de afwas doen).

Write or Die is te verkrijgen in de iOS app store voor 9,99 dollar.

  1. Writing Promps

Deze app voor schrijvers is bedoeld om inspiratie op te doen. Ook hier worden diverse gebeurtenissen en verhalen voorgeschoteld. Is dit voorstel niks voor jou? Schud dan een keer met je telefoon en de app geeft je de volgende.

Writing Promps is te verkrijgen op iOS voor 3,99 euro.

Wil je toch liever een boek schrijven op je computer of laptop? Lees dan onze blog De 3 meest gebruikte software voor het schrijven van een boek. Na het lezen van deze blog weet je precies welke software geschikt is voor jou.

Organiseren: Mindmap apps

Soms loopt je hoofd over van ideeën en is het goed deze te ordenen. Deze mindmap apps helpen je daarbij.

  1. Scapple

Met Scapple maak je eenvoudig mindmaps en maak je connecties tussen bijvoorbeeld personages en gebeurtenissen. Deze app biedt je de mogelijkheid een connectie te maken met de schrijf-app Scrivener.

Scrivener is gratis uit te proberen en kost daarna eenmalig 14,99 dollar.

  1. Mind Node

Mind Node biedt je de mogelijkheid om mooie mindmaps te maken en je gedachten te ordenen. Ook connecties maken tussen gebeurtenissen en andere aspecten uit je verhaal is mogelijk.

De Mind Node app is te verkrijgen voor iOS en kost 9,99 dollar.

16 apps voor schrijvers

Opslaan: je geschreven teksten opslaan in de cloud

Wanneer je jouw documenten en geschreven teksten opslaat in de cloud, hoef je nooit meer in paniek te raken wanneer je computer crasht. Erg handig voor schrijvers zoals jij!

  1. Dropbox

Deze clouddienst slaat alles op in de cloud. De app is op verschillende apparaten te downloaden, zodat je overal toegang hebt tot je bestanden. Je kan bijvoorbeeld in de trein werken aan je boek, deze opslaan in Dropbox en thuis op je laptop eraan verder werken.

Dropbox is een maand gratis uit te proberen. Daarna kan je kiezen tussen een abonnement van 10 euro in de maand (2TB opslag) of 15 euro in de maand (onbeperkt opslag).

Debug
Env: none
Time: 0.1383 seconds.